nije samo nutella bolja u njemačkoj

Hrvatskoj su isporučeni roboti s greškom. Plenković je bijesan, Borzan se žali Europskom parlamentu, no rješenja i dalje nema


Mia Peretić
22.02.2019.19:00
Hrvatskoj su isporučeni roboti s greškom. Plenković je bijesan, Borzan se žali Europskom parlamentu, no rješenja i dalje nema
iStock/ ilustacija 100posto

sažeto

Politički roboti isprva su savršeno radili, no ispostavilo se da se u neke zemlje isporučuje roba niže kvalitete


Mia Peretić
22.02.2019.19:00

"Dobar dan, imam dostavu za Ured predsjednice", rekao je pospano dostavljač pokazujući rukom na prtljažnik kombija u kojem se, polegnuta, nalazila velika kartonska kutija.

"Što se nalazi u kutiji?", upitao je djelatnik osiguranja na vanjskoj porti Pantovčaka, proučavajući papirologiju misterioznog paketa.

Misterij kartonske kutije na Pantovčaku

"Državna tajna, tako su mi rekli. Više od toga ne znam, rekli su mi da ćete vi biti o svemu obaviješteni", zbunjeno je odgovorio dostavljač.

"Dobro, slobodno prođite. Samo vozite polako do glavnog ulaza i tamo se dogovorite s mojim kolegama oko preuzimanja".

"Dobro, hvala", kratko je odbrusio dostavljač i odvezao kombi put glavnog ulaza u Pantovčak.

U sredini Ureda predsjednice okomito je stajala velika kartonska kutija. Okružili su je najviši savjetnici i međusobno se došaptavali

"Napokon je stigla", moglo se razabrati u žamoru.

"Drage kolegice, dragi kolege, molim vas za pažnju. Svjedočimo povijesnom trenutku. Molim vas da ovo čemu ćete svjedočiti ne spominjete nikome i nikada. Premijer Plenković se prije nekog vremena odlučio za radikalan korak, no ako malo bolje razmislite, u kontekstu tehnoloških trendova ovo je bilo pitanje vremena. Da ne duljim, dragi moji, predstavljam vam predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović", dramatično je najavio i odmaknuo se dok su dvojica radnika u rukavicama pažljivo otvarali kutiju.

Uskoro su svi prisutni zanijemili. Šok i nevjerica

Pred njima je ubrzo stajala prava pravcata Kolinda, odjevena u crveni kostimić, savršene frizure i zatvorenih očiju.

"Skoro je kao prava, ja uopće ne vidim razliku", s oduševljenjem je rekao premijer Andrej Plenković koji se neprimjetno pojavio u dvorani. U stopu ga je pratio sredovječni, proćelavi muškarac. Zadovoljno trljajući ruke, obratio se Plenkoviću.

"Gospodine premijeru, čekajte samo da pokrenemo program i da progovori".

Kako se kasnije saznalo, gospodin je vodeći inženjer jedne inozemne tehnološke kompanije.

"Ma ja čak i ne bi, možemo li je ostaviti ovako?", naivno je upitao premijer i sam svjestan da to neće biti moguće. Ali pomisao je bila toliko lijepa da si nije mogao pomoći. Na trenutak ga je iskreno razdragala pomisao na robotsku Kolindu koja uokolo samo šeta i, šuteći, maše.

"Ne, gospodine premijeru, uvjeravam vas, bit ćete zadovoljni i kada bude pričala. Naša tvrtka prilikom programiranja robota s umjetnom inteligencijom primjenjuje najviše standarde", ozbiljno je odvratio inženjer robotičar.

"Dobro, ali ne vjerujem dok ne vidim. Odnosno ne čujem", dobacio mu je Plenković, a zatim se okrenuo šokiranim savjetnicima koji su u nevjerici proučavali robotsku Kolindu.

"Dragi svi, znam da vam trenutno ništa nije jasno, ali molim vas za maksimalno povjerenje. Radi se o jednom projektu koji je u pripremi već godinu dana, a u suradnji sa svojim suradnicima procijenio sam da je ovo bio zaista neophodan korak. Balansiranje između Banskih dvora i Pantovčaka postalo je gotovo neizdrživo, stvari koje je ta žena pričala...", otvorio je dušu premijer, no ubrzo shvatio neprimjerenost posljednje rečenice.

"Dakle, kao što vam je sada već jasno, predsjednicu smo zamijenili modelom robota s umjetnom inteligencijom. Rezultati iz nekih zemalja u kojima se to već primjenjivalo su zapanjujuće dobri. Nitko nikada nije posumnjao da je na čelu države robot, a da na spominjem koliko je premijerima bilo lakše surađivati s toliko racionalnim bićem. Pardon, programiranim bićem. To sam želio reći".

"A u kojim se to državama već primjenjuje gospodine premijeru?", drznuo se pitati jedan od savjetnika iz Ureda predsjednice.

"Afričkim", odbrusio mu je Plenković i dao do znanja da više neće primati pitanja.

"A gdje je prava predsjednica?", logično se zapitao drugi. Sada su se već okuražili.

"Sve što vi trebate znati jest da je ovaj projekt dogovoren u suradnji s pravom Kolindom, ona je sa svime bila na vrijeme upoznata i prihvatila je našu ideju kao jedinu ispravnu. Ako nema više pitanja, molio bih vas da napustite dvoranu", zaključio je Plenković. Pitanja je, naravno, još bilo, samo što on nije bio voljan na njih odgovarati.

Nakon što su svi napustili prostorije, robotičar je upalio Kolindu. Njezine oči su se najednom širom otvorile i zatreptale prevelikim crnim trepavicama. Plenković se doimao sretnim.

Tjedan dana kasnije robotska Kolinda održala je svoju prvu tiskovnu konferenciju. Plenković je bio na iglama čitavo vrijeme

"Počinila sam pogrešku kad sam rekla da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi tada tako rekli neki savjetnici. On nije prihvatljiv", rekla je predsjednica odgovarajući na novinarsko pitanje o ustaškom pozdravu.

Nikome nije bilo jasno odakle takav zaokret u stavu Kolinde Grabar Kitarović, no, činilo se da su reakcije zapravo dobre.

Plenković se zadovoljno smijuljio u svom uredu na Markovom trgu, ponavljajući si citat iz Starog zavjeta: "I vidje Bog da je dobro".

Javnost se čudila što se to dogodilo s predsjednicom, kao da nije ista osoba.

'Dajte mi jednog Kujundžića, Pavića, Murganić i Krstičevića'

Robotska Kolinda je nakon ove presice odradila još niz uspješnih javnih nastupa, pa je premijer jednog popodneva nazvao robotičara kako bi plasirao još narudžbi.

"U zadnjih mjesec dana niti jedne sporne rečenice, niti jednog napada na rad Vlade. Ma, milina", mislio je u sebi dok je utipkavao inženjerov broj.

"Dobar dan, ovdje Andrej Plenković. Imali ste pravo, zadovoljan sam. Zapravo sam toliko sretan da bih iz ovih stopa naručio jednog Kujundžića, jednog Krstičevića, jednog Pavića i jednu Murganićku. Oni su mi slaba točka. Kada ih mogu očekivati?".

"Gospodine premijeru, evo dok mi vi pričate ja već šaljem upute u tvornicu. Sve će vam ministre isporučiti do kraja ovog mjeseca", obećao je robotičar.

Nakon što su se ministri s umjetnom inteligencijom potpuno neprimjetno infiltrirali u hrvatski politički život, sve se činilo idilično. Na Plenkovićevu žalost, malo suviše idilično.

S vremena na vrijeme pojavljivali su se manji kvarovi u obliku zamuckivanja i kolutanja očima, no zaista su bili gotovo neprimjetni, pa ih je i premijer ignorirao. A nije trebao. Jer, već se idućeg tjedna dogodilo ogromno sranje.

Kujundžić priznao potop zdravstva, Krstičević novinare gađao papirnatim avionima, a Pavić plakao zbog života na minimalcu

Robotski ministar zdravstva Milan Kujundžić je održao tiskovnu konferenciju u kojoj je priznao da je zdravstvo nepovratno otišlo k vragu i da nam ne gine potpuna privatizacija tog sektora, ministar obrane Damir Krstičević se pojavio na presici i novinare gađao papirnatim avionima koje je čitavu noć izrađivao kod kuće, a ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić na presici se rasplakao, rekavši da ne zna kako građani mogu živjeti od minimalca koji iznosi 3 tisuće kuna, a s čime se, kao uspjehom, hvalio prošle godine.

Plenković je podivljao od bijesa. Grmoja je nula naspram ovih robotskih štetočina.

"Kakve ste mi to robote poslali?", grmio je na telefon sirotom inženjeru.

'Umjetni jesu, ali su glupi ko ...'

"Kakva umjetna inteligencija, umjetni jesu ali su glupi ko...", na vrijeme se zaustavio i zahtijevao objašnjenje.

"Moguće je gospodine premijeru da su ovi roboti prilagođeni tržištu srednje i istočne Europe", bojažljivo je rekao robotičar.

"Kako prilagođeni? Šta, kao Nutella? Na to mislite?".

"P...P...Pa da, gospodine Plenkoviću. Znate, čini se da kvaliteta robota za vaše tržište nije ista kao za, recimo, Njemačku. Mi smo robote programirali sukladno analizi političkih preferencija i tome što kod vas prolazi. Zaključili smo da ih treba usmjeriti prema modelu populizma Milana Bandića. Ali čini se da se na vašem tržištu nalaze roboti nešto niže kvalitete, nego u ostatku Europe", rekao je inženjer.

'Pošaljite nam tehnički ispravne političare'

Plenković je bijesno poklopio slušalicu. Pa dokle će Hrvate ponižavati na ovakav način? Prvo nam daju dječju hranu s manje povrća, a više riže, hrenovke od otkoštenog mesa, sada i manjkave robote. Čvrsto je odlučio da u Europskoj uniji više nećemo biti građani drugog reda pa je uputio službeni dopis proizvođaču, naslovljen:

"Pošaljite nam tehnički ispravne političare".

Europarlamentarka Biljana Borzan u Bruxellesu je održala još jednu u nizu presica na kojoj je govorila o razlici u kvaliteti proizvoda među zemljama EU, a prvi su se puta u povijesti na njoj tematizirali i roboti s istočnoeuropskom kvalitetom umjetne inteligencije.

* Ovaj tekst služi političkoj satiri, situacije i razgovori su izmišljeni za potrebe teksta i nije bilo namjere za vrijeđanjem

satira

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter