Tjedni pregled Crkvenih aktivnosti za (ne)lizače oltara

Hrvatski političari idu s mise na misu dok se Crkva u svijetu posipa pepelom zbog silovanja redovnica i, u biti, svega


Valerija Bebek
08.02.2019.17:00
Hrvatski političari idu s mise na misu dok se Crkva u svijetu posipa pepelom zbog silovanja redovnica i, u biti, svega
Bozo Radic / CROPIX

sažeto

Ovog tjedna propala je inicijativa za revizijom Vatikanskih ugovora i Hrvatske, ali smo zato imali šanse čuti nadahnjujuće poruke s oltara


Valerija Bebek
08.02.2019.17:00

Tjedan počinje nedjeljom, to se zna još iz Starog Zavjeta. Tamo je subota bila sedmi, neradni dan. Zato su i Isusa požurili pokopati u petak, da (Židovi) ne bi radili subotom. A nedjelja, koja je u kršćanstvu i sveti dan, originalno je zamišljena kao prvi dan radnog tjedna. Tako i u zemlji u kakvoj jesmo, po kojoj hodaju pojedinci svetiji od samog pape, priliči da tjedni pregled Crkve u Hrvatskoj i Crkve u Svijetu započnemo nedjeljnom misom.

Je li sekularizam ili poganstvo ili vjerska nepismenost?

Povodom blagdana svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika održana je nedjeljna misa u Dubrovniku, propovijed koju je nadahnuto izgovarao hvarski biskup monsinjor Petar Palić slušali su i premijer i predsjednica i ostatak državnog vrha, a i podnožja. Vrlo sekularno, našalili bismo se, ali požalio se monsinjor da se danas s kršćanstvom svi sprdaju.

Nakon što je kritizirao zlu kob jer su nam mladi vjerski nepismeni, pokazao je da ne zna što je sekularizam. Ne zna, ili ne želi znati. "Za razliku od apostolskih vremena, kad je poganstvo bilo nešto izvan i nasuprot vjerničkim zajednicama, danas nam je sekularizam ušao u kuće, postao djelom našega postojanja", poentirao je monsinjor.
Sekularizam je ono što stoji u Ustavu i Hrvatske i drugih zemalja koje su odvojile crkvenu od svjetovne vlasti. Vlasti. Ne kuhinje i štednjaka. Usput, kakve još veze ima poganstvo sa sekularizmom, to samo bog zna. I monsinjor.

Bozo Radic / CROPIX

Bozo Radic / CROPIX

Bozo Radic / CROPIX

Papa i arapski prijatelji

Iste te nedjelje papa Franjo stigao je u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Povijesni je to posjet, jer je on prvi papa u posjetu Arapskom poluotoku. Franjo želi graditi mostove s islamom i potvrditi međuvjerski dijalog kao kamen temeljac svog papinstva. Po dolasku svoje domaćine pozdravio je riječima 'Selam alejkum' (Mir vama).

"Sretan sam što mogu u vašoj dragoj zemlji otvoriti novu stranicu odnosa između religija, potvrđujući time da smo braća, iako različiti", rekao je u video poruci građanima UAE-a koja je objavljena uoči njegova dolaska.

Papa Franjo godinama već radi na ekumenizmu, to je približavanje i zajedništvo tri jednobožne vjere - kršćanstva, židovstva i islama. Poznat je njegov stav da kršćanske, židovske i muslimanske fundamentaliste stavlja na istu razinu, na 'devijacije'.

REUTERS

Revidirali smo MOL-ove ugovore, nećemo Vatikanske

U gradu u kojem se zatvara naftna rafinerija, govorimo o Sisku, državni vrh obilježava zajedno s klerom deveti rođendan biskupije. U srijedu je na molitvenom doručku prisustvovala je predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović. To joj je prvi takav doručak u domovini, kazala je da ih je u Sjedinjenim Državama pojela mnogo. Tom prilikom ponovno je izrazila svoj stav da se protivi reviziji Vatikanskih ugovora.

Ni ona, niti vlada, a niti biskupi, nisu se usprotivili reviziji ugovora s mađarskim MOL-om pa su tako neki od njih svoju pjesmu: "Ne damo rafineriju u Sisku". Prešli na: "Ha, što je tu je, zastarjela je rafinerija". Odnosno dali su blagoslov reviziji MOL-ovih ugovora.

U Saboru je tog dana bilo burno, konačno je na dnevni red došao prijedlog oporbenog Kluba Glasa i HSU-a da se krene u rasprava u Vatikanskim ugovorima potpisanima 1996. Zastupnici HDZ-a odbacili su taj prijedlog i branili Vatikanske ugovore kao da se radi o njihovoj vlastitoj djedovini. A ne o novcu koja otkida od njihove i naše djece i ide u Vatikan. Šakom i kapom, reklo bi se u narodu.

Mate Piskor / CROPIX

Mate Piskor / CROPIX

Istovremeno na svjetskoj sceni kada se govori o Vatikanu, govori se o javnom priznanju pape Franje da su svećenici seksualno zlostavljali časne sestre.

Ne znamo što se govorilo u Mađarskoj, jer jedino ta zemlja iz EU izdvaja više novca za Vatikan od Hrvatske (šest puta više od prosjeka EU). Ali Mađari barem imaju MOL. A mi ni INA-u, ni uskoro zastarjelu rafineriju u Sisku. Gdje je sad ban Jelačić kad ga trebaš?

Kad siluju ne koriste kontracepciju, to je grijeh

U svom tradicionalnom avionskom razgovoru s novinarima, na povratku iz UAE-a papa je potvrdio kako postoje svećenici i biskupi koji su silovali redovnice i časne sestre. Bilo je to u utorak. U srijedu su svi svjetski mediji pisali o silovanim časnim sestrama. Hrvatska je zaključila da i dalje ostaje pri Vatikanskim ugovorima. Šakom i kapom.

Crkva je silovanja godinama zataškavala, a nesretnice su često i prisiljavane na pobačaj, ako bi rodile svećenici tu djecu ne bi priznavali. Neke situacije papa je opisao kao seksualno ropstvo, tako je pohvalio svog prethodnika papu Benedikta XVI. te spomenuo slučaj kada je Papa-Ratzi razriješio jedan red časnih sestara "u koji se ušuljala određena vrsta ropstva, seksualnog ropstva od strane klera ili osnivača".

REUTERS/Tony Gentile/Pool

Glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti rekao je kako je papa Franjo govorio o maloj grupi u Francuskoj koja je bila suočena s nizom kritika i problema - Contemplative Sisters of Saint-Jean. Ista se strahota događala od Afrike, Azije, Europe, SAD-a, Južne Amerike. 

Brojni su primjeri časnih sestara koje su zatrudnjele takvim silovanjima, ipak su svećenici pazili da ne ogriješe svoju dušu korištenjem kontracepcije.

BBC je objavio svjedočanstva dviju redovnica (sada već bivših) jedna je dr. Rocio Figueroa, teologinja i predavačica u Aucklandu na Novom Zelandu, doživjela je i preživjela zlostavljanje svećenika u Limi, u Peruu. A druga je Doris Wagner-Reisinger iz Njemačke.

REUTERS/Tony Gentile

“Prije nego što sam bila seksualno zlostavljana, bila sam duhovno zlostavljana, nije mi bilo dopušteno da čitam knjige ili da govorim bilo s kim o osobnim stvarima. Nakon pet godina pripadnik religiozne zajednice počeo mi je prilaziti kad god sam sama radila. Došao bi u moju sobu i samo stajao pored mene i govorio. Naposljetku bi me zagrlio i, u nekom trenutku, samo je došao u moju sobu navečer i krenuo me razodijevati i silovati me. Znala sam da to nije u redu. Definitivno nisam željela da se to dogodi. Ali, bila sam potpuno uvjerena: on je svećenik, ovo je sveta institucija, to se ne može dogoditi. Nisam mogla razumjeti da se u svijetu događa zlostavljanje, u tom savršenom svijetu u kojem sam živjela. Trebale su mi godine da shvatim da je to što se događalo bilo silovanje i da progovorim o tome”, ispričala je Doris Wagner-Reisinger za BBC.

Kasnije je upoznala drugog svećenika s kojim se zbližila i u kojeg se zaljubila. Zajedno su napustili svoju zajednicu u Njemačkoj i religiozni život.

crkva

papa Franjo

sekularizam

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter