skandal nad skandalima

Hrvatski obavještajci u BiH optuženi da su vrbovali radikalne islamiste da prenose oružje samo kako bi potvrdili navode predsjednice


Matej Devčić
14.03.2019.11:35
Hrvatski obavještajci u BiH optuženi da su vrbovali radikalne islamiste da prenose oružje samo kako bi potvrdili navode predsjednice
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

U sve je navodno umiješan hrvatski konzul u BiH te zamjenik ministra sigurnosti


Matej Devčić
14.03.2019.11:35

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, jučer je medijima u BiH potvrdio informaciju o aktivnostima hrvatskih obavještajaca u Bosni i Hercegovini, koji su vrbovali pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi isto kasnije bilo pronađeno, a sve s ciljem da optužbe predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikaliziranih osoba i terorističkih kampova u BiH budu potvrđene.

"Unazad nekoliko godina smo dokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj lica koji su pokušali kombinirati jednu obavještajnu operaciju u vezi s naoružavanjem selefija ovdje", kazao je Mektić za portal Faktor.

Novinar bio posrednik

Osim Bandića, prozvao je i novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i vlastima Republike Srpske.

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Đaković je navodno bio taj koji je posredovao u tome da osobe koje bi vrbovali hrvatski obavještajci na teritoriju RS preuzmu pakete s oružjem, te je prema tvrdnjama Mektića za to koristio diplomatsko vozilo konzula Bandića.

U sve umiješan i zamjenik ministra sigurnosti?

Mektić je izjavu dao nakon što je portal Žurnal jučer obajvio tekst u kojem se navodi da su obavještajci i diplomati Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona.

Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe predsjednice Grabar-Kitarović koja je ustvrdila je "BIH leglo terorizma". Žurnal je ustvrdio kako je u takvu navodnu operaciju uz konzula Bandića bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ BiH.

Nakon ovih tvrdnji oglasila se SOA koja j eodbacila te tvrdnje: "Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma". 

BiH

oružje

Kolinda Grabar-Kitarović

hrvatski obavještajci

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter