'rod se temelji na dva spola'

Hrvatska vlada jednoglasno prihvatila ratifikaciju Istanbulske konvencije; Plenković: Nema skrivenih namjera


HINA
22.03.2018.10:25
Hrvatska vlada jednoglasno prihvatila ratifikaciju Istanbulske konvencije; Plenković: Nema skrivenih namjera
100posto

sažeto

Premijer Plenković izjavio je da upućivanje ratifikacije Istanbulske konvencije u proceduru nije plod pritiska oporbe i udruga civilnog društva


HINA
22.03.2018.10:25

Ministri u Vladi Andreja Plenkovića redom su u četvrtak dali potporu prihvaćanju prijedloga zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije, a ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je da je cilj zaštita žrtve.

"Važno je pojačati prevenciju i preventivne mjere", kazala je ministrica na sjednici Vlade na kojoj je jednoglasno prihvaćen i upućen u saborsku proceduru prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, zajedno s interpretativnom izjavom.

Naglasila je i važnost obrazovanja u suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji te da se u 'interpretativnoj izjavi naglašava ono što donosi, odnosno ne donosi konvencija'.

"Rod se temelji na dva spola i u Konvenciji se pojašnjava da postoje društveno oblikovane uloge ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra primjerenim za žene i muškarce. Dakle, temelji se na dva spola - muškom i ženskom", rekla je Murganić.

Ministrica gospodarstva  Martina Dalić kazala je da Konvenciju vidi kao korak u pravcu jačanja socijalne pravednosti u društvu, dok je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala da Konvencija osnažuje borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak također je jasno poduprla usvajanje Istanbulske konvencije dodavši da se 'i kroz obrazovni sustav treba boriti protiv stereotipnih uloga žena i muškaraca".

Odluku o pristupanju ratifikaciji Konvencije dale su i ministrice Nina Obuljen i  Gabrijela Žalac koja je istaknula da su "sve nedoumice koje su postojale, otklonjene interpretativnom izjavom".

Ministar obrane Damir Krstičević dao je punu podršku Konvenciji istaknuvši da je društvo jako onoliko koliko brine o najslabijima i najugroženijima dok je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio na razmjere nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da upućivanje ratifikacije Istanbulske konvencije u proceduru nije plod pritiska oporbe i udruga civilnog društva, niti plod inicijative HDZ-ovih koalicijskih partnera u Vladi ili parlamentarnoj većini, već rezultat političke volje njegove Vlade da ratificira dokument temeljem HDZ-ova izbornog programa, programa Vlade i zakonodavnog plana aktivnosti, a u tome nema nikakvih skrivenih namjera.

"Nema skrivenih namjera, pogotovo ih nema od hrvatske Vlade. Ima želje da se s ovim međunarodno-pravnim isntrumentom riješi problem koji postoji u hrvatskom društvu i oko kojeg, kao predsjednik Vlade i HDZ-a, ne želim da na njega polaže pravo samo jedan dio političkog spektra. To je problem cijelog društva", naglasio je Plenković u uvodu Vladine sjednice.

Andrej Plenković

Vlada RH

Istanbulska konvencija

ministri

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter