izvješće tvrdi

Hrvatska u BiH nezakonito u samo dva mjeseca vratila 438 migranata, sve dolazi od vrha države


100posto
17.08.2019.20:00
Hrvatska u BiH nezakonito u samo dva mjeseca vratila 438 migranata, sve dolazi od vrha države
Jure Mišković / Cropix

sažeto

U pismu se spominju i optužbe za uskraćivanje azila, ali i policijsko nasilje


100posto
17.08.2019.20:00

Nevladina organizacija "Border Violence Monitoring" objavila je izvještaj u kojem piše da je Hrvatska u BiH tijekom lipnja i srpnja nezakonito vratila 438 migranata.

100posto.hr

Naredbe dolaze iz samog vrha

U izvještaju se ističe kako su političari, ohrabreni nejasnim signalima iz EU, jasno naznačili da su ove operacije organizirane i naređene iz samog vrha države, prenosi Klix.

Također se spominje i zviždač, policajac koji je poslao anonimno pismo Pravobraniteljici za ljudska prava Hrvatske u kojem priča o naredbama i načinu kako su migrante tjerali natrag u BiH.

Pretresi, nasilje i uskraćivanje azila

On je naveo da su policajci, kada bi primijetili skupinu migranata, privatnim mobitelom obavještavali nadređenog kako ništa ne bi bilo snimljeno, kao i da su dobili izričito naređenje da svakom migrantu koji zatraži azil kažu da azila nema, te da su ih pretresali bez ikakvog naloga i oduzimali im stvari.

U pismu navodi i kako su ih tukli, a da su neki policajci čak posezali i za oružjem. Iz organizacije "Border Violence Monitoring" rekli su kako je dnevno između 30 i 50 osoba viđeno kako se vraća u Veliku Kladušu nakon što ih je ilegalno vratila hrvatska policija, a objavili su i fotografije koje su dokaz kako policija spaljuje njihove stvari.

policija

migranti

migrantska kriza

newsletter

Prijavite se na Newsletter