kakvo bi to olakšanje bilo za ministra

Hrvatska obrambena industrija želi raditi na razvoju nevidljivog vojnika. Možda da se prvo dohvate nevidljivih aviona pa da nas Krstičević uvjeri da ih je napokon kupio


100posto
12.02.2019.16:00
Hrvatska obrambena industrija želi raditi na razvoju nevidljivog vojnika. Možda da se prvo dohvate nevidljivih aviona pa da nas Krstičević uvjeri da ih je napokon kupio
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

Kao što Krstičević i ekipa nisu čitali ona "sitna slova" i mailove Amerikanaca tijekom propale kupnje izraleskih avina, nekako predosjećamo da bi i u ovom slučaju preskočili jednu važnu stavku


100posto
12.02.2019.16:00

U MORH-u su potpisana 32 ugovora s hrvatskim tvrtkama iz obrambenog sektora, a jedan zanimljivi detalj najviše nam je upao u oči.  Naime, hrvatska obrambena industrija odlučila je otići korak dalje i početi raditi na razvoju nevidljivog vojnika, ali kako bi u tome uspjela - treba im pomoć države. A baš o tome  razgovarali su stručnjaci NATO-a prošli tjedan na sjednici Europskog obrambenog fonda.

Alojzije Šestan, direktor i vlasnik tvornice Šestan-Busch iz Preloga, čije kacige štite vojnike i policajce u 70 zemalja diljem svijeta uvjeren je da Hrvaska može biti među predvodnicima u razvoju novih tehnologija zaštite. i to je stvarno super stvar. 

Nije to baš tako nemoguće

A to i ne bi trebalo  biti baš tako nemoguće jer već prije dvije godine tekstilna tvrtka Čateks iz Čakovca u tome je smjeru ostvarila velik uspjeh,  prvi su u Europi proizveli novu vrstu tkanine za specijalne vojno-policijske namjene, zahvaljujući kojoj uniforme vojnika postaju 'nevidljive'.

Ima jedna caka

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

No, umjesto da se svi zajedno bave uniformama bilo bi dobro kada bi pronašli materijal za nevidljive aivone, vjeurjemo da bi tada najviše odahnuo ministar obrane Krstičević, koji tvrdi da nema teže stvari od kupnje aviona. Onda bi nam on mogao prodati priču da je napokon kupio avione, ali da su nevidljivi te ih zato naravno ne vidimo. 

Naravno ima jedna caka kao i nevidljivi vojnici i takvi avion ne bi bili nevidljiv golom oku - već novim tehnološkim prijetnjama. Ali kao što Krstičević i ekipa nisu čitali ona "sitna slova" i mailove Amerikanaca tijekom propale kupnje izraleskih avina, nekako predosjećamo da bi i taj dio preskočio. 

avioni

krstičević

ministarstvo obrane

newsletter

Prijavite se na Newsletter