sve je super, sve je za pet

Hrvatska je na rekordnoj niskoj stopi nezaposlenosti. Iseljavanje i birokracija uljepšali su našu sliku pred Europom


Daniel Radman
01.02.2019.10:15
Hrvatska je na rekordnoj niskoj stopi nezaposlenosti. Iseljavanje i birokracija uljepšali su našu sliku pred Europom
Niksa Stipanicev / CROPIX

sažeto

Osim iseljavanja, analitičari RBA su otkrili i da je dobar dio nezaposlenih s burze rada otpao zbog formalnih razloga 


Daniel Radman
01.02.2019.10:15

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji na povijesno je rekordnim niskim stopama. Dakle, otkako se na nivou Unije izbacuju ove statistike, a Eurostat to radi od siječnja 2000. godine, nikad nije bilo manje nezaposlenih Europljana. Bez posla je u prosincu prošle godine bilo 16,3 milijuna ljudi, što čini 6,6 posto radno aktivnog stanovništva.

Naša zemlja, očekivano, iznad je tog prosjeka. Prema službenim europskim podacima 7,7 posto je nezaposlenih Hrvata, a ako se usporedimo s drugim zemljama, ima jedna dobra vijest. U odnosu na 12 mjeseci prije, samo su Grčka i Španjolska uspjeli toliko 'skresati' nezaposlenost, kod nas je pala za 2 postotna poena.

U teoriji je sve divno

Niksa Stipanicev / CROPIX

U teoriji ovo zvuči čak i odlično, da 'bezobzirni' njemački Savezni ured za migracije nije prošlog tjedna objavio podatke da je u toj 2017. - koju smo zaključili s 9,7 posto - samo kod njih preselilo 53.050 ljudi s našom putovnicom. Dakle, posve je jasno da je najbolja prokušana metoda za smanjenje nezaposlenosti iseljavanje, što ovi 'ohrabrujući' podaci, dakako, ne otkrivaju.

U redu, mora se priznati i da nam zaposlenost raste, ali ne tolikom brzinom kao ova statistička kategorija. No, osim iseljavanja i većeg zapošljavanja, u nedavnoj objavi analitičari RBA su otkrili i da je dobar dio nezaposlenih s burze rada otpao zbog formalnih razloga pa dio njih možemo ponovno očekivati u ovom nezahvalnom društvu.

Hrvatska

Europa

nezaposlenost

burza

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter