KRVNA SLIKA NAŠEG ZDRAVSTVA

Hrvatska je na dnu Europe po potrošnji na zdravlje svojih građana, Kujundžić će sigurno smisliti neko dobro objašnjenje za to


Tomislav Kukec
02.12.2018.13:00
Hrvatska je na dnu Europe po potrošnji na zdravlje svojih građana, Kujundžić će sigurno smisliti neko dobro objašnjenje za to
ILUSTRACIJA / Darko Tomas / CROPIX

sažeto

S manje od 800 eura izdvojenih za zdravlje svakog građanina, Hrvatska se svrstava uz bok Rumunjskoj, Bugarskoj, Poljskoj i Latviji


Tomislav Kukec
02.12.2018.13:00

Hrvatska je peta od dna zemlja Europske Unije po izdvajanju na zdravstvo po glavi stanovnika, pokazuju najnoviji podaci europske statističke agencije Eurostat. 

S manje od 800 eura izdvojenih za zdravlje svakog građanina, Hrvatska se svrstava uz bok Rumunjskoj, Bugarskoj, Poljskoj i Latviji. Kako bi se dobila slika razlika koje vladaju u Europi, dovoljno je reći kako Luksemburg godišnje daje više od 5.600 eura za zdravlje svakog svog stanovnika, Švedska 5.100,a Danska pet tisuća eura. 

Tomislav Kristo / CROPIX

Susjedi nas prešišali

OK, netko će reći kako je riječ o bogatim zemljama sa izraženim visokim standardom, no onda je svakako valjan pokazatelj postotak BDP-a izdvojen za zdravstvo. Ni tu podaci nisu blistavi. Hrvatska je sa 7,2 posto BDP-a u zdravstvu bliža dnu nego centru, a susjedna nam Austrija, primjerice, izdvaja 10,4 posto svog društvenog proizvoda za zdravlje svojih stanovnika, dok Francuska daje 11,5 posto BDP-a. 

Kako je ministar zdravstva Milan Kujundžić krajnje optimističan čovjek, on sigurno u glavi ima neko zanimljivo objašnjenje za ovu situaciju, na primjer, možda Hrvatska ne treba tako mnogo izdvajati jer smo svi - zdravi. 

Na ruku ministru ide i činjenica da nas sve više iseljava u inozemstvo, a statistička znanost je neumoljiva, pa će i izdvajanje po glavi stanovnika "rasti" što nas bude manje. 

statistika

zdravstvo

Eurostat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter