Video: Zapanjio i znanstvenike

Hrvatska fizičarka i njezin tim otkrili najluđi 'ples' nekih nebeskih tijela. Sve se događa u našem Sunčevom sustavu


Valerija Bebek
17.11.2019.11:00
Hrvatska fizičarka i njezin tim otkrili najluđi 'ples' nekih nebeskih tijela. Sve se događa u našem Sunčevom sustavu
NASA

sažeto

Talasa i Najada su sitna nebeska tijela, promjera samo 100 kilometara, orbitiraju oko Neptuna


Valerija Bebek
17.11.2019.11:00

Neptunov mjesec Najada izvodi vrlo zanosne pokrete kako bi izbjegao sudar s najbližim susjedom, ili plesnim partnerom Talasom. Ovaj par Neptunovih satelita orbitira vrlo blizu jedan drugome, pokazalo je novo NASA-ino istraživanje.

Riječ je o dva od 14 potvrđena mjeseca koji pripadaju Neptunu, ili Plavoj čarobnici kako nazivaju taj daleki hladni planet koji je dobio ime po zaštitniku mora i voda Neptunu, rimskom pandanu grčkog boga Posejdona.

Osmi i od Sunca najudaljeniji planet Sunčevog sustava, otkako su Plutona degradirali u patuljasti planet, opasan je neobičnim plesom svojih satelita.

Talasa i Najada su sitna nebeska tijela, promjera samo 100 kilometara. Sitni, elipsoidno oblikovani, udaljeni su 1850 kilometara jedan od drugog, ali nikad se ne sudare.

To se događa jer Najada kruži oko Neptuna u cik-cak uzorku, za razliku od mjeseca koji jednostavno kruži oko Zemlje. Najada ima savršen tajming u svojim poskakivanjima da zaobiđe 'partnera' Talasa i ne izazove sudar, objasnili su iz NASA-e Stručnjaci su ovu ludu koreografiju nazvali 'ples izbjegavanja'.

Ipak su ga malo pogurali

"Postoji mnogo različitih tipova 'plesa' koje planeti, mjeseci i asteroidi slijede, ali ovaj još do sada nismo vidjeli", rekla je Marina Brozović, istraživačica u laboratoriju Jet Propulsion u Pasadeni (Kaliforniji). Brozović je inače hrvatska fizičarka koja je od NASA-e dobila javne pohvale.

Naša znanstvenica rodom je iz Splita, fiziku je diplomirala na PMF-u Zagrebu, svoj je znanstveni put nastavila na prestižnom sveučilištu Duke u SAD-u, a u Jet Propulsion Laboratoriju radi od 2007. godine.

Brozović je primijetila i da je Najada vjerojatno 'pogurnut' odnosno udaren, nakon čega je krenuo s ovakvom neobičnom orbitom, a čas da ga pogura vjerojatno je imao neki drugi Neptunov mjesec. Nakon toga zapeo je u vječnom plesu s Talasom.

NASA

svemir

Neptun

Marina Brozović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter