a mi ćemo se zadovoljiti i mrvicama

Hrvatska desnica Orbanovu politiku diže u nebesa. Kad ga već toliko hvale, neka se ugledaju na njega i u demografskim mjerama


Mia Mitrović
11.02.2019.12:00
Hrvatska desnica Orbanovu politiku diže u nebesa. Kad ga već toliko hvale, neka se ugledaju na njega i u demografskim mjerama
Pixabay

sažeto

Mađarski premijer mladim je obiteljima obećao brda i doline. I mjere koje je najavila ministrica Murganić dobar su start, no je li to dovoljno?


Mia Mitrović
11.02.2019.12:00

Veliku pažnju javnosti privukao je govor o stanju nacije mađarskog premijera Viktora Orbana u kojem je najavio ambiciozne demografske mjere kako bi se poboljšala katastrofalno niska stopa nataliteta u zemlji. Orban je tako najavio da će žene koje rode četvero ili više djece biti oslobođene plaćanja poreza na dohodak do kraja života. Mladim parovima omogućit će se beskamatni zajmovi od približno 32.000 eura, a oni koji dobiju treće dijete neće morati platiti ostatak zajma.

Goran Mehkek / CROPIX

Populistički tata mata

U planu je i otvaranje 21.000 odgajališta za djecu i ulaganje dodatnih 2,2 milijarde eura u zdravstvo. Država će subvencionirati i rješavanje stambenog pitanja mladih parova kao i kupnju većih obiteljskih automobila.

Dok je Orban govorio, pred parlamentom su prosvjedovali oni nezadovoljni njegovom politkom. Kako je situacija u Mađarskoj sve nestabilnija, a narod sve nezadovoljniji, ovaj populistički tata mata znao je kojim će mjerama ponovno osvojiti naklonost masa. Izgleda da mu je to i uspjelo, a ako ostvari i pola od ovoga što je najavio, za mlade mađarske obitelji to će biti velika stvar.

I ovo je pomak u odnosu na ništa

I hrvatska je Vlada preko vikenda najavila svoje mjere za popravljanje demografske slike Hrvatske. Ministrica Nada Murganić u nedjeljnom je dnevniku ponosno rekla kako se namjerava uvesti puna plaća za svih 12 mjeseci rodiljskog dopusta, kao i mogućnost da očevi dobiju 10 dana plaćenog dopusta kada im se rodi dijete. Iako i ovo je pomak u odnosu na ništa, ostaje vidjeti kako će na to sve reagirati poslodavci koje država ionako zakida gdje god stigne.

Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatski desničari često uzdižu Orbanov populizam u nebesa, smatrajući ga najboljim vladarom u modernoj političkoj povijesti. Bilo bi dobro da se ugledaju u njega i sada, kada je u pitanju demografija.

demografija

Nada Murganić

Viktor Orban

demografske mjere

bijela kuga

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter