'To je progon bez ikakvog temelja i osnova'

HRT otkazao suradnju uredniku zabavnog priloga zbog statusa na Facebooku u kojem je karikirao Alana Forda


Lada Novak Starčević
18.10.2017.14:10
HRT otkazao suradnju uredniku zabavnog priloga zbog statusa na Facebooku u kojem je karikirao Alana Forda
Facebook/Anđelo Jurkas

sažeto

Zamjeraju mu i statuse u kojima je bio ogorčen micanjem Jokića s čela grupe za kurikularnu reformu, zbog čega je htio "rušiti vladu", veličanje Tita, pisanje Hrvatske kao "Rvacke" i slično


Lada Novak Starčević
18.10.2017.14:10

Anđelu Jurkasu, uredniku priloga "IzazovNa" u sklopu emisije za mlade "Daj pet-ak, HRT je otkazala suradnju zbog statusa na Facebooku, od kojih su neki napisani prije dvije godine. 

Naime, Građanskoj inicijativi i deset braniteljskih udruga zamjerio se statusima na društvenoj mreži, a posebno ih je povrijedilo što je u svibnju 2015., po njima, aludirao na ratnog invalida Đuru Glogoškog:

"Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg, aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze", stoji u njegovu statusu, u kojem su branitelji prepoznali Glogoškog kao "sjedokosog deforma".

Zamjerili su mu i statuse u kojima je bio ogorčen micanjem Borisa Jokića s čela grupe za kurikularnu reformu, zbog čega je htio "rušiti vladu", veličanje Tita, pisanje Hrvatske kao "Rvacke" i slično te su tražili da ga se makne. HRT je tako i napravio.

Njegovi prilozi dobili sjajne reakcije kritike i gledatelja

Jurkas je zgrožen svime, posebno zato jer je snimljenih 5 epizoda priloga IzazovNa (od 38 naručenih) dobilo sjajne reakcije kritike i gledatelja.

"Još uvijek čekam službeno očitovanje od strane HTV-a jer nisam dobio nikakvo objašnjenje niti očitovanje niti obraćanje niti odgovor od zaduženih ljudi kako je moguće bez uvažavanja argumenata i činjenica moje malenkosti pristati na površne, paušalne, iskarikirane, zastarjele i netočne optužbe. Tim više jer sam i ovih 5 epizoda napravio bez potpisanog ugovora i isplaćenog honorara od strane poslodavca tj HTV-a. Otkad sam angažiran kao autor i vanjski suradnik (kolovoz 2017.) niti inače ne komentiram na javnom profilu nikakve potencijalno neetične stvari, 99% objava je afirmativno, zafrkantski, neozbiljno i vezano za pozitivne strane privatnog ili profesionalnih aspekata života - uostalom tko god si je dao truda pa uz ove 'izdvojene' i upitne navode sročio kao prijeteće zanemario je 99% dnevnih koji se odnose ili na literarni rad, rad s djecom, nacionalnim manjinama, pop kulturom, filmovima, knjigama i glazbom na kojima radim od završetka Pravnog fakulteta i post diplomskog na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu te kroz projekt pisanja udžbenika i uvođenja predmeta Pop kultura u nastavni plan i kurikulum na kojem intenzivno radim proteklih 3 godine", rekao nam je Jurkas.

"Također moji odvjetnici podnijet će tužbe za klevetu, povredu časti, krivokletstvo, uvredu, izgubljenu dobit i duševne boli protiv podnositelja Peticije i odnosnih medija jer se baziraju na konstrukcijama i uzrokovali su progon bez ikakvog temelja i osnova. Očitovanje je poslano i prema Predsjednici RH, Saboru RH, Vladi RH i Odboru za medije."

Njegovi protivnici, kažu da su 'tek djelomično zadovoljni otkazivanjem suradnje Anđelu Jurkasu zbog ignoriranja i dopuštanja teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a te dopuštanja i ignoriranja teških kršenja propisa iz Etičkog kodeksa HRT-a'.

'Nedopustivo je HRT-ovo angažiranje čovjeka koji javno veliča jugokomunizam i Tita'

"Nedopustivo je da je izostala isprika glavnoga ravnatelja stopostotnim ratnim vojnim invalidima i urednice emisije. Nedopustivo je uopće HRT-ovo angažiranje čovjeka koji javno veliča jugokomunizam, maršala Tita i diktatorski, zločinački komunistički režim, čime nanosi štetu ugledu, kredibilitetu i neovisnosti HRT-a. Odgovara li standardima HRT-a i odgoju mladih osoba čija javna komunikacija poput Jurkasove konstantno vrvi prostačenjem najniže vrste, stalnim i eksplicitnim verbaliziranjem muških i ženskih spolnih organa i najvulgarnijim psovkama, neobjektivnim i pristranim veličanjima maršala Tita, komunističke Jugoslavije" kazao je za Slobodnu Dalmaciju Željko Maršić u ime Građanske inicijative "Ivo Pilar" i braniteljskih udruga.

Na Jurkasove navode kako je riječ o šali i aluziji na popularni strip "Alan Ford", te tvrdnju da mu je otac hrvatski branitelj s prve crte, te činjenicu da svoje stavove nije iznosio u televizijskom programu nego na društvenim mrežama, Maršić odgovara:

"Ako je taj navod šala, onda što je s nizom drugih uvredljivih navoda?! Ni drugi novinari ne pišu takve stvari na društvenim mrežama. Njegov otac može biti i Franjo Tuđman, ali to se ničim ne odnosi na njegovog sina".

HRT

Anđelo Jurkas

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter