100POSTO KOMENTAR

Hoćemo li se napokon riješiti notorne gluposti i potpuno legalizirati industrijsku konoplju u Hrvatskoj?


Vid Barić
25.10.2017.18:45
Hoćemo li se napokon riješiti notorne gluposti i potpuno legalizirati industrijsku konoplju u Hrvatskoj?
CROPIX

sažeto

Stabljika industrijske konoplje sadrži omanju količinu opojnog sastojka THC-a (ispod 0.3 %), što je zakonodavcu bilo dovoljno da kriminalizira tu zahvalnu vrstu konoplje te bitno smanji opseg njezine gospodarske koristi


Vid Barić
25.10.2017.18:45

Živi zid je predstavio prije desetak dana prijedlog zakona o legalizaciji konoplje, a očekuju kako bi se na dnevnom redu u Saboru trebao naći do kraja godine. Prijedlog je vrlo ambiciozan te uključuje i legalizaciju rekreativnog pušenja trave, a prema njemu bi fizička osoba mogla držati i do 6 stabljika za osobnu upotrebu. Oporbenjaci su tek djelomično podržali ovu točku prijedloga zakona – IDS i SDP, naime, nisu baš sigurni te smatraju kako "prvo treba provesti znanstvena istraživanja o posljedicama liberalizacije lakih opijata". Čini se kako gospodi iz oporbe ne znači mnogo činjenica kako brojne europske zemlje imaju kudikamo liberalniji odnos prema rekreacijskom pušenju marihuane od nas, a da pritom njihova društva nisu zagrezla u sveopću dekadenciju i civilizacijsku propast.

Štoviše, dokazano žive mnogo bolje od nas, velikih znanstvenika i istraživača.

Potpuno je jasno da u ovakvom hrvatskom društvu i s takvom oporbenom scenom legalizacija marihuane u rekreacijske upotrebe i nema previše šansi. Mnogo je zanimljivije u tom smislu ispratiti što će se dogoditi s ostalim točkama živozidaškog prijedloga, a posebno onom koja se odnosi na zakonski tretman industrijske (ne indijske!) konoplje. Iako se radi o običnoj sirovini, ona je kod nas kriminalizirana te se ne iskorištava u potpunosti, a sve zbog skandalozno budalastog administrativnog zapleta koji proizvodi direktan i brutalan minus uzgajivačima industrijske konoplje, ali i hrvatskom gospodarstvu općenito.

Konoplju bi mogli iskoristiti kao sirovinu za više od 25.000 proizvoda

Evo o čemu se radi.

Stabljika industrijske konoplje sadrži omanju količinu opojnog sastojka THC-a (ispod 0.3 %), što je zakonodavcu bilo dovoljno da kriminalizira tu zahvalnu vrstu konoplje te bitno smanji opseg njezine gospodarske koristi. On je, doduše, dozvolio uzgajivaču konoplje da proizvodi od njezina sjemena i cvjeta (jedva 70-ak proizvoda), no natjerao ga je da se rješava gospodarski mnogo bitnije stabljike zbog zanemarive razine psihotropnih tvari, ne vodeći pritom računa o suhoparnoj činjenici kako se takva vrst konoplje jednostavno - ne puši.

Trebalo bi, vidite, u petnaestak minuta popušiti između 500 i 700 kilograma industrijske konoplje u pokušaju eventualne imitacije učinka koji je sličan onome kada se puši indijska konoplja u kojoj je postotak THC-a veći od 20%. 

U ovakvom bi scenariju valjalo i oživjeti Harteru, nekadašnju velebnu riječku tvornicu papira, koja bi kilometarskim rizlama opskrbljivala napušene ratare izvanrednih plućnih kapaciteta, ako bi se uopće našlo takvih koji bi se drznuli ući u gore navedeni eksperiment.

Eto dakle groteske zbog koje se godišnje u Hrvatskoj uništi i po nekoliko stotina tona konopljine stabljike, bez obzira na to što ju možemo iskoristiti kao sirovinu za više od 25.000 proizvoda! Bacamo i uništavamo, pročitajte dobro, ono što bi moglo postati odjećom, obućom, užadi, tkaninom ili građevinskim materijalom. Kao pijani bogataši častimo černozeme i livadske crnice prahom izmrcvarene biljke, umjesto da prigrlimo silne milijune kuna koje nam ona nudi kroz poduzetničke prihode i državne poreze.

Pogađate, sličan nonsens nije zabilježen nigdje u Europi, tek toliko da znate čime se pohvaliti idući puta kada vas upitaju po čemu je Hrvatska toliko posebna.

Zahvaliti se možete udruženim snagama ministarstva unutarnjih poslova, zdravstva i poljoprivrede koji su se – unatoč neporecivom faktu kako se u čitavoj povijesti svijeta, od Andi do Himalaja, nitko nikada nije napušio od industrijske konoplje – odrekli cjelovita iskorištavanja biljke, a da to nitko od njih nije tražio!

Ponovimo, oni rijetki proizvođači koji su se odlučili uzgajati industrijsku konoplju u ovakvim uvjetima u Hrvatskoj i dalje nepovratno uništavaju stotine tisuća eura u vrijednosti stabljike. Vrijednost je to koja bi, da je malo političke volje, inteligencije i komunikacije između resornih ministarstva, itekako mogla sudjelovati u gospodarskom oporavku Republike Hrvatske, u zaposlenju gomile nezaposlenih i privlačenju stranih investicija.

Pitanje industrijske konoplje nije svjetonazorske ili medicinske naravi

Možda ćete se i sjetiti, Danci su nam svojedobno pobjegli u Srbiju s milijunima eura, nakon što ih je pred sam potpis ugovora o kooperantskoj proizvodnji industrijske konoplje u požeškoj Zlatnoj dolini totalno uznemirio zakon prema kojemu bi se morali odreći onoga od čega u normalnim okolnostima proizvode čitavu silu raznih proizvoda.

Bit će zanimljivo stoga vidjeti kako će se Sabor postaviti prema ovome dijelu prijedloga Živoga zida. Tim više što pitanje industrijske konoplje i njezinog stopostotnog industrijskog iskorištavanja nije svjetonazorske ili medicinske naravi. Pitanje je to koje se oslanja isključivo na gospodarstvo i zdrav razum, i doista preostaje nadati se kako će se u saborskoj raspravi o ovome prijedlogu pojaviti tračak logike koji će stati na kraj jednoj od najbespotrebnijih administrativno-zakonskih zavrzlama koje smo proizveli otkako je moderne hrvatske države.

Ne dogodi li se to, sve što nam preostaje jest i dalje žaliti nad nepreglednim hektarima neobrađenih poljoprivrednih zemljišta te brojati gubitke od stotine tisuća eura godišnje - kako u džepovima uzgajivača industrijske konoplje, tako i u državnoj blagajni.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

100posto komentar

ekonomija

gospodarstvo

industrijska konoplja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter