hoće li bez toga ove godine?

Svake godine na 'Danu mladosti' Jugoslavija na steroidima, Kumrovcem prošeće barem jedan 'Tito', obuku se kapice s petokrakom i vijore Jugo zastave


100posto
24.05.2019.19:00
Svake godine na 'Danu mladosti' Jugoslavija na steroidima, Kumrovcem prošeće barem jedan 'Tito', obuku se kapice s petokrakom i vijore Jugo zastave
krunoslav pavlina / arhiva Cropix

100posto
24.05.2019.19:00

Svibanj bi možda u hrvatskoj valjalo kalendarski označiti kao mjesec ideoloških obračuna koji na ovim prostorima poprimaju sve odlike paradoksa: što je vrijeme od završetka Drugog svjetskog rata dulje, to oni bivaju sve intenzivniji. 

Ma kakvi izbori za Europski parlament, kakvi traktori i jugozombodi, Andrej Plenković i Davor Bernardić svojim kampanjama ne bi povisili ni krvni tlak, a kamoli podignuli javni interes čak i da odigraju seriju paintballa odjeveni u uniforme iz Drugog svjetskog rata.

Pravu pažnju javnosti zaokupila su dva ideološki oprečna događaja: komemoracija žrtava Bleiburga i 'Dan mladosti' u Kumrovcu. Prvi od navedenih smo nekako preživjeli, ove je godine skup na bleiburškom polju prošao bez većih incidenata. Misa je održana, politički govori nisu, a zbog 'mjerenja kukuruza' uhićena je samo jedna osoba, za razliku od prošlogodišnjih sedam.

I tek što su se smirile strasti oko jednog, došlo je vrijeme za drugi skup. Naime, sutra se u Kumrovcu obilježava 'Dan mladosti', odnosno dan koji je za bivše Juge proglašen rođendanom Josipa Broza Tita, iako je zapravo rođen 7. svibnja. 

Problemi nastali ove godine

'Dan mladosti' se u Kumrovcu nanovo obilježava zadnjih 15 godina, no ove su se godine javili prvi veći problemi. 

Kako piše Novi list, predstavnike Saveza Društva Josip Broz Tito prvi je put na sastanak pozvala policija Krapinsko - zagorske županije, a jedan od neimenovanih policajaca rekao je da ovom proslavom 'vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda'. 

Nadalje, kako tvrde organizatori, rečeno im je da 'naročito vrijeđaju osjećaje hrvatskih branitelja', te da su neke braniteljske udruge navodno čak i tražile zabranu skupa.

marko miscevic / arhiva Cropix

Recipročne mjere zbog Bleiburga?

Novi list piše da je u Kumrovcu održan još jedan sličan sastanak na kojem je policija zahtijevala 'sigurnosne prstenove' i pojačanu sigurnost, te da se na skupu ne ističu zastave socijalističke Jugoslavije i Hrvatske, kao ni komunističke zastave.

Teško je ne upitati se imaju li ovakvi iznenadni zahtjevi nekakve veze s restrikcijama koje su proteklih nekoliko godina austrijske vlasti nametnule na Bleiburgu? Tamo je, podsjetimo, strogo zabranjeno i kažnjivo isticati bilo kakve ustaške simbole, zastave s početnim bijelim poljima i pozdravljati desnicom visoko podignutom u zrak. Dozvoljeno je bilo nositi samo Hrvatsku zastavu. Onakvu kakva je danas. 

Jer, zaista je krajnje neobično, ako se pokaže točnim, najednom inzistirati da se na 'Danu mladosti' ne ističu zastave i znakovlje karakteristično za komunizam, odnosno socijalizam, premda ono smeta određen broj Hrvata. 

Podsjetimo, za razliku od ustaških simbola, korištenje 'petokrake' u Hrvatskoj još nije zabranjeno jer je to sukladno odluci Europsko suda za ljudska prava. Prema njihovim tvrdnjama, petokraka ne predstavlja isključivo komunističku vladavinu nego simbolizira i radnički pokret kao i borbu za pravednije društvo.

Robert Fajt / CROPIX

Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj poslali smo molbu za obrazloženjem navoda o problemima sa sutrašnjim okupljanjem, kao i zahtjev za pojašnjenjem zabrane zastava i obilježja. U odgovoru koji smo dobili ukratko nam pojašnjavaju kako su svi navedeni sastanci redovita praksa prilikom takve manifestacije.

"Vezano uz Vaše upite obavještavamo Vas da su policijski službenici PU krapinsko-zagorske održali dva sastanka s organizatorima javnog okupljanja 'Dan mladosti-radosti' koje se treba održati 25. svibnja ove godine u Kumrovcu. Održavanje sastanka s organizatorima, oko pripreme, organizacije i provedbe javnog okupljanja, je praksa koju policija ima u odnosu na svako javno okupljanje na kojem se očekuje nazočnost većeg broja ljudi, a služi kako bi im se ukazalo na njihove obveze u smislu zaštite javnog reda i mira", stoji u obrazloženju PU krapinsko - zagorske.

'Dan mladosti' kao Titov fejk rođendan u svrhu građenja kulta ličnosti

'Dan mladosti' počeo se pod tim imenom službeno obilježavati 1957. godine, a do Titove smrti 1980. štafeta mu se osobno dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu. Poslije njegove smrti, štafeta se predavala predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije. Brojna su objašnjenja zašto se 'Dan mladosti' ne slavi na Titov pravi rođendan, a jedno kaže da je 15. svibnja u lažnim dokumentima navodio kao datum svog rođenja.

Povezivanje toga dana s danom mladosti pomoglo je građenju kulta ličnosti. Fenomen je trajao sve do 1988. godine, od kad se, ovisno o mjestu, obilježava na nižim razinama.

Presnimka fotografije iz obiteljske arhive Juraja Hrzenjaka

Kumrovec svake godine isti: Jugoslavija na steroidima

Od obilježavanja novijeg doba fešte u Kumrovcu ne prate trend opadanja što se isticanja simbola tiče kako je to, primjerice, slučaj s Bleiburgom. Zavirili smo u našu foto arhivu i vrlo brzo uočili nekoliko vječno prisutnih lajtmotiva. Organizatori iz Saveza društva Josip Broz Tito ističu da je jedan od ciljeva okupljanja reafirmacija vrijednosti i postignuća prošlog vremena, odnosno onoga što je bilo pozitivno.

Tako su prošle godine naglasili da oni osobno nisu nostalgični za prošlošću nego 'za činjenicom da su to bila bolja vremena.' Pa što za posjetitelje Kumrovca točno znače ta bolja vremena?

Svake godine u Kumrovcu barem jedan 'Tito'

Uz portrete Josipa Broza zagorskim mjestom uvijek paradira barem jedan štovatelj njegova lika i djela, odjeven u bijelu vojnu uniformu s kubankom u ustima.

krunoslav pavlina / arhiva Cropix

Zastave i kapice s petokrakama

Iako dress code nigdje nije propisan, mnogi koji u Kumrovec redovito dolaze posebno za ovu prigodu posežu za posebno dizajniranim majicama. Redovit su modni dodatak i kapice s petokrakama. Neki ih valjda još čuvaju kao uspomenu na primanje u pionire.

Boris Kovacev / CROPIX

A neki ih možda čuvaju još od ratnih godina.

Marko Todorov / CROPIX

Jesu li to vlastite uspomene s bojišta ili posuđena roba, teško je reći jer Kumrovec pohode preživjeli partizani, kao i generacije koje nisu niti rođene za vrijeme Jugoslavije.

marko miscevic / arhiva Cropix

Klinci koji s Jugom nemaju baš nikakve veze

A kad smo već kod tih mlađih posjetitelja, čini se da neki roditelji smatraju simpatičnim ili prikladnim da u pionirske odore obuku i vlastite klince koji s Jugoslavijom i Titom nemaju baš nikakve veze. Što god mislili o tome, možda i nije prikladno da se malodobne klince oblači u uniforme bilo kakvog tipa. Osim one za maškare.

krunoslav pavlina / Arhiva Cropix

Tito u koloni, Tito u zvijezdi, Tito u srcu i Tito na haubi

Posebno kreativni fanovi Josipa Broza kao da pokušavaju domisliti koja su sve prikladna mjesta u koja se može uklopiti Tita.

Na 'Dan mladosti' on je svuda. Osim na odjevnim predmetima, njegov je portret u koloni.

Vjekoslav Skledar / CROPIX

Tito je u srcu...

Tomislav Kristo / CROPIX

Jedan ga je posjetitelj aranžirao i u cvijećem prekrivenu zvijezdu.

Marko Miscevic / CROPIX

A netko ga je odlučio zalijepiti i na haubu svog automobila.

Marko Todorov / CROPIX

Polaganje cvijeća uz kip Maršala 

Jedan od nezaobilaznih rituala je i polaganje cvijeća uz stopala Titova kipa uz prigodno fotkanje.

Bruno Konjevic / CROPIX

Fešta uz vola na ražnju

S obzirom da je u Kumrovcu organiziran cijelodnevni kulturno—umjetnički, zabavni i sportski program, nije neobično da se na ražnju okrene i vol.

krunoslav pavlina / arhiva cropix

Stipe Mesić redovit je gost

'Dan mladosti' ne organizira se pod službenim pokroviteljstvom državnih institucija, a što se hrvatske političke elite tiče, teško ćete tamo naići na predstavnike desnijih opcija. No, zato je bivši predsjednik Stjepan Mesić redovit gost.

Robert Fajt / CROPIX

A sasvim očekivano, 'Dan mladosti' posjećuje i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Hoće li se ukazati i sutra, još nije poznato. Ipak su u tijeku izbori za europski parlament.

Na 'Dan mladosti' se u Kumrovec sjati i do desetak tisuća ljudi, a treba vidjeti hoće li policija, sukladno medijskim izvještajima, sutra provoditi iznimno revne mjere predostrožnosti.

Josip Broz Tito

Kumrovec

Dan mladosti

newsletter

Prijavite se na Newsletter