Danas se odlučuje o njenoj sudbini

Hoće li po prvi put u povijesti žena zasjesti na čelnu poziciju Europske unije?


100posto
16.07.2019.10:25
Hoće li po prvi put u povijesti žena zasjesti na čelnu poziciju Europske unije?
Getty Images

sažeto

Aktualna njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, bliska je kancelarki Angeli Merkel


100posto
16.07.2019.10:25

Danas će se znati hoće li prva žena zasjesti na čelo Europske komisije, Ursula von der Leyen aktualna je njemačka ministrica obrane, bliska kancelarki Angeli Merkel. Kandidatkinja Europske pučke stranke (EPP) za predsjednicu EK u utorak će na plenarnoj sjednici iznijet svoju viziju i planove koje ima kao buduća predsjednica Komisije. Nakon toga će uslijediti rasprava sa zastupnicima, a izglasavanje je predviđeno za 18 sati.

Za preuzimanje te funkcije potrebna joj je apsolutna većina, ako joj to uspije idućih pet godina bit će prva žena u povijesti na mjestu predsjednice Europske komisije.

Osveta Europskog vijeća?

REUTERS/Francois Lenoir

Odabir Von der Leyen pokopao je sustav tzv. Spitzenkandidata, koji se odnosi na vodećeg kandidata stranke, zbog toga se stvorila nezadovoljna masa njenom izboru. Ima onih koji se sada nadaju osveti Europskom vijeću i obaranju von der Leyen isto kao što je vijeće srušilo njihov sustav izbora. Taj sustav trebao je osnažiti ulogu Europskog parlamenta i personalizirati europske izbore kako bi se zainteresiralo što više građana.

Ova kršćansko-demokratska političarka majka je sedmero djece, pripada liberalnom krilu svoje stranke, zalagala se za istospolni brak i sama je u svojoj kući primila jednog izbjeglicu iz Sirije.

U Europski parlament je izabran 751 zastupnik, što znači da bi natpolovična većina bila 376. Glasovanje je tajno, nema elektroničkog glasovanje nego se glasuje na glasačkim listićima. Rezultat bi trebao biti poznat oko 19 sati.

Europska Unija

Europska komislija

Ursula von der Leyen

newsletter

Prijavite se na Newsletter