ovo je budućnost

Hoće li nas umjetna inteligencija spasiti od najtežih bolesti? Toliko je precizna da postavlja bolje dijagnoze od liječnika


100posto
25.06.2019.18:00
Hoće li nas umjetna inteligencija spasiti od najtežih bolesti?  Toliko je precizna da postavlja bolje dijagnoze od liječnika
iStock

sažeto

Tijekom istraživanja otkriveno je kako su kompjuteri bili uspješniji od liječnika u otkrivanju raka pluća


100posto
25.06.2019.18:00

Znanstvenici iz nekoliko medicinskih centara proveli su istraživanje u kojem su umjetnu inteligenciju primijenili na rezultatima skenera snimljenim za dijagnosticiranje raka pluća koji je samo u protekloj godini odnio 1.7 milijuna života. 

Tako je tijekom tog istraživanja otkriveno kako su kompjuteri bili uspješniji od liječnika u otkrivanju raka pluća na osnovu rezultata skenera u novom istraživanju i ponudili novi uvid u budućnost umjetne inteligencije u medicini. 

Prepoznavanje obrazaca i tumačenje slika – ista vještina pomoću koje ljudi čitaju rezultate skenera – veoma je obećavajuća oblast kada je riječ o umjetnoj inteligenciji.

Pohranjivanjem ogromnih količina podataka u sisteme nazvane umjetnim neuronskim mrežama, istraživači su uspjeli obučiti kompjutere da prepoznaju obrasce povezane s određenim stanjem.

Izuzetno precizni

Profimedia

Ovaj sistem prati algoritam i usput uči. Što više podataka pohranjuje, sve je precizniji. Ovaj proces naziva se duboko učenje i već se koristi kako bi kompjuteri mogli razumjeti govor i registrirati objekte, primjerice tako autonomni automobil prepoznaje znak "stop".

Tako je Google stvorio sisteme koji patolozima pomažu u čitanju mikroskopskih slajdova, a oftalmolozima u dijagnosticiranju očnih bolesti.

Osim što skener otkriva rak, također identificira mrlje koje se kasnije mogu razviti u karcinom, tako da radiolozi mogu razvrstati pacijente u rizične grupe i procijeniti kojim je pacijentima potrebna biopsija ili češća kontrola. Skener, međutim, može da previdi tumor ili benigne mrlje zamijeni za zloćudne, a različiti radiolozi koji pregledaju isti snimak mogu imati potpuno drugačija mišljenja.

Istraživači su pomislili da bi kompjuteri možda mogli bolje obaviti posao od liječnika. Stvorili su neuronsku mrežu i dali joj snimke pacijenata čije su dijagnoze već prethodno utvrđene.

Sistem je testiran u 6.716 slučajeva u kojima je dijagnoza već poznata i u 94 posto slučajeva postavio je točnu dijagnozu.

umjetna inteligencija

zloćudne bolesti

skener

newsletter

Prijavite se na Newsletter