sve je to zbog lošeg vina

HDZ, SDP, Bandić... sve su u jednom trenutku sustigle 'epizode s promilima'. Pali dužnosnik najdublje je zaronio: 'Nema on problem s alkoholom nego bez njega'


Daniel Radman
15.07.2019.21:00
HDZ, SDP, Bandić... sve su u jednom trenutku sustigle 'epizode s promilima'. Pali dužnosnik najdublje je zaronio: 'Nema on problem s alkoholom nego bez njega'
Goran Mehkek / CROPIX / Ilustracija

Daniel Radman
15.07.2019.21:00

U Hrvatskoj, statistike tako kažu, ima 250.000 alkoholičara. Bilo ih je i više, pa je i tu iseljavanje učinilo svoje. Evo, saborski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić – psihijatar je, k tomu je još stručnjak za ovisnosti, valjda zna - lani je tvrdio da čak 300.000 onih koji previše vole zaviriti u čašicu. No, bez obzira koja brojka štimala, zdravorazumska logika govori da bi se to nekako trebalo preliti i na politiku.

Ako približno sedam posto stanovništva ima ovakve probleme trebalo bi se to preliti i na politiku, što bi značilo da imamo deset saborskih zastupnika i barem jednog ministra i župana koji bi bili u toj skupini. Iako su se vremena na vrijeme pojavili prijedlozi da ne bi bilo loše da se, primjerice, saborske zastupnike alkotestira pri ulasku na radno mjesto, od toga, naravno, nije bilo – ništa.

Bojna Čavoglave u Grbinovoj verziji

Damjan Tadic / CROPIX

No, opet, ne treba ići tako fatalistički, ako netko voli dobru kapljicu ne znači ujedno da je i alkoholičar. To ipak jasno treba razlikovati. Jednu čašu će zato svatko priznati, a da su nekad popili i drugu samo ako ih je policija uhvatila u vožnji. No, i ta druga se ponekad dogodi, a kad dođe do javnosti onda to za političara znači i veliku neugodnost.

SDP-ovac Peđa Grbin, za razliku od većine, nije 'ulovljen' za vrijeme vožnje, već u izlasku. I još k tomu – na užas socijaldemokrata – dok pjeva Thompsonovu 'Bojnu Čavoglave' .

"Ja sam pijana budala. Nimalo se ne ponosim time što je bilo. Više-manje se sjećam te noći. Najradije bih da se nikada nije dogodila", prokomentirao je za '24 sata' svoju 'mračnu epizodu'.

Posljedice iste nije osjetio, s jedne strane na to je utjecala njegova iskrenost, priču je potvrdio bez da su ga suočili s videom u neprimjerenom izdanju za političara, a s druge strane nije se pokazao kao recidivist.

No, u odnosu na ono što je 2002. napravio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, tada također član SDP-a, Grbinov incident bio je doista - sitnica. Bandić je tada pod utjecajem čak 1,6 promila izazvao prometnu nesreću, a na to se još nadovezalo njegovo skandalozno ponašanje nakon iste. Prvo je pokušao pobjeći s mjesta nesreće, no vozač oštećenog vozila ga je sustigao i presreo, a potom je htio umaći i policiji tijekom policijskog očevida. Bandića je 'čašica više' tada stajala gradonačelničkog mjesta, no brzo se vratio, a iz stranke je isključen tek kad se na svoju ruku kandidirao za predsjednika države.

Bernardić rekao: Jednom i nikad više!

I aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić suočio se s alkotestiranjem u krivo vrijeme, dok je bio za volanom, a napuhao je 0,94 promila. Zaustavljen je u rutinskoj kontroli prije tri godine, a sad za posljedicu ima podbadanja HDZ-ovaca u svakoj prilici kad je alkohol tema rasprava.

"Nažalost, sinoć mi se dogodila velika pogreška zbog koje iznimno žalim i koristim ovu priliku da se ispričam kao javna osoba i kao građanin. Kad se pije nema za volan. To je pravilo kojeg se uvijek držim. Sinoć, nažalost nisam", skrušeno je priznao Bernardić putem Facebooka i zaključio: "Mogu reći da se na greškama i na vlastitoj koži dobro nauči i uvjeren sam da mi se ovo više nikada neće ponoviti."

Poslije toga nije imao problema, tek je SDP-ov 'prebjeg' Zdravko Ronko dodao da se na stranačkim sastancima znao osjetiti po 'rakijetini'.

Kako se slavila Karamarkova pobjeda?

Goran Mehkek / CROPIX / Ilustracija

Kako je SDP druga najveća hrvatska stranka, njihova brojnost u aferama koje uključuju promile nije neočekivana, kao što je očekivano i to što popis predvodi najveća stranka, HDZ. Na udaru je kao ljubitelj kapljice dugo bio Vladimir Šeks, prije društvenih mreža njegovi politički oponenti su ga podbadali nadimkom 'konjak efendija', a današnji internet ratnici često koriste njegove slike za memeove na
društvenim mrežama. No, treba reći da Šeks nikad nije sudjelovao u aferi koja je uključivale promile, za razliku od nekih njegovih stranačkih kolega.

Od onih iz visoke politike, dogodilo se to saborskom zastupniku Franji Luciću, uhvaćenog s promilima tijekom voženje, a sa slučajevima u kojima su sudjelovali njihovi lokalni dužnosnici mogao bi se skupiti solidan kompilacijski materijal za promociju kampanje 'Dok piješ ne vozi'.

No, u HDZ-u su najveći skandal vezan uz alkohol uzrokovali članovi njihove mladeži, i to u Karlovcu gdje su 2008. demolirali lokali pub. No, da i 'starež' zna imati loše sklonosti zorno je pokazalo slavlje u njihovom stožeru nakon (privida) izborne pobjede 2015. godine. Valjanje po podu, zapravo valjanje po zastavi, lijepljenje stranačkih iskaznica na čelo bili su njihov način proslave pobjede, a fotografije nereda kojeg su ostavili iza sebe u zagrebačkom restoranu 'Gastro Globus' izgledale su kao prizori poslije ludog studentskog tuluma.

Rekorder je iz HNS-a

Zeljko Hajdinjak / Cropix

Inače, rekorder – bolje rečeno, najveći pehist među političarima – po broju promila za vrijeme vožnje je bivši gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, njemu je izmjereno 1,6 promila, a da stvari budu gore i dvije godine prije imao je isti incident samo s manje promila.

"Moja savjest je u ovom slučaju pogođena time što sam napravio pogrešku i svog vozača pustio kući", njegov je bio izgovor.

Iako je HNS srazmjerno mali u odnosu na dvije velike stranke, na visokim položajima kotiraju iznadprosječno, pa se među epizodama s promilima našao i njihov ministar kulture Berislav Šipuš koji je svojedobno napuhao je 1,1 promil prema izvještaju medija, ili 0,7 prema njegove glasnogovornice.

Jednu od bizarnijih priča čuli smo iz Istre. Bivši gradonačelnik Poreča Edi Štifanić je s 1,7 promila sletio s ceste, no tvrdio je da u tome nije bio kriv alkohol, već srna koja je istrčala pred automobil.

Otkačenjak Juncker?

Getty Images

No, u usporedbi s domaćim epizodama vezanim uz promile, iz inozemstva su nam stigle daleko ozbiljniji primjeri. Oni koji se ne odnose samo na 'epizode s promilima' već dobrano zalaze u ozbiljne probleme s alkoholom. U posljednje vrijeme najviše je na udaru bio donedavni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Oni koji ga vole kažu da je 'otkačenjak' te da sklonost alkoholu nije razlog takvog ponašanja. Međutim, ne dijele svi to mišljenje.

"Juncker zapravo nema problem s alkoholom, nego bez njega", prenio je mišljenje o njemu luksemburški novinar Pascal Steinwachs. Također, anonimni diplomatski izvor tvrdio je da je Juncker čak i znao zapaliti cigaretu za vrijeme sastanka te da naručuje 'podmornicu' - sok od jabuke s dodatkom žestice.

Priče o Junckeru kulminirale su kad je šef Europske komisije imao radnu večeru s čelnicima NATO-a. Jedva je održavao ravnotežu, da nije bilo kolega ne bi ni mogao samostalno hodati, no njegov glasnogovornik imao je objašnjenje i za to: normalno kretanje zbog bolova u leđima i nozi ometao mu – išijas.

Predsjednik 'švercao' votku

Getty Images

I dok se za Junckera tvrdnje nikad nisu dokazale, prvi ruski predsjednik Boris Jelcinj nije ni mogao skrivati da mu je omiljeni dodatak danu – domaća votka. Šef njegove sigurnosti Aleksandar Koržakov u svojim je memoarima iznio 'uspomene' na Jelcinja, a jedna od anegdota govori kako je je Koržakov osobno zabranio da se votka iznosi predsjedniku.

No, Jelcinj je tada potplatio jednog od njegovih pomoćnika u osiguranju, dao mu je sto dolara samo da mu je prošverca, a kad je ovaj pitao svog šefa što mu je činiti, Koržakov se odlučio za kompromisno rješenje. Dopustio je svom pomoćniku da Jelcinju da ono što želi, ali je votku razblažio kako ne bi bila previše jaka.

Ako se Jelcinja smatra neuspješnim političarom – naravno da je veliki uspjeh biti predsjednik Rusije, ali je za sebe je ostavio pravo rasulo – Winston Churchill, jedan od najvećih političara pomirio je i svoju sklonost kapljici i uspjeh.

'Više sam se okoristio alkoholom nego što mi je uzeo...'

Getty Images

"Više sam se okoristio alkoholom nego što je alkohol uzeo od moga zdravlja.... Ne bih mogao živjeti bez šampanjca. U pobjedi i uspjehu, zaslužujem ga. U porazu i neuspjehu, nasušna mi je potreba", legendaradno je izjava koja mu se pripisuje.

Churchill je bolovao od depresije, pa mu je alkohol bio jedan od izlaza. Osim toga, imao je ozljedu iz prometne nesreće, na osnovu koje je imao čak i liječničku potvrdu da mu se dopusti konzumiranje alkohola za vrijeme prohibicije u SAD-u. Na joj je pisalo da se Churchillu mora dopustiti konzumiranje alkohola pri svakom objedu, i to ne manje od 2,5 decilitra!

To je u praksi i činilo. Prema jednoj od njegovih biografija, radni dan mu je nakon doručka počeo ispijanjem viskija sa sodom, za ručak bi konzumirao šampanjac, a popodne bi se vratio viskiju. Za večeru bi kombinirao više vrsta alkohola.

I treća velesila, SAD, imale su predsjednika s velikim problema s čašicom. Istini za volju, Georg W. Bush ih je riješio dobra dva desetljeća prije nego što je postao predsjednik, jedino što si je povremeno priuštio bilo je bezalkoholno pivo. S tim se jedino nije slagao bivši predsjednik Venezuele, Hugo Chavez, koji ga je smatrao – bivšim alkohličarom.

"Nadam se da idući stanovnik Bijele kuće neće biti luđak i pijanica", njegova je legendarna rečenica, a u anale je ušla i izjava nakon otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu kada je 'neobično ponašanje' američkog predsjednika prokomentirao izjavom kako bi Bush trebao dobiti 'zlatnu medalju za alkoholizam'.

Zabava otišla u krivom smjeru

No, ni iz međunarodne politike nemamo isključivo primjere alkoholizma, bilo je i onih koji su si u jednom trenutku dali (daleko) više oduška nego što je trebalo. Recimo, bivši švedski parlamentarac Per Svedberg je za vrijeme božićne zabave – baš u parlamentu – u donjem rublju naganjao kolegicu koja je pobjegla u svoj ured, zaključala se i pozvala zaštitare. Ispričao se, pojasnio je da je nedavno imao operaciju želuca te da ga je zbog tog alkohol ravno udario u glavu.

"Nema isprike za to što sam napravio, jednostavno sam bio prepijan", rekao je Svedberg, no kolegica (nije joj otkriven identitet) mu je oprostila incident jer vjeruje kako je ''normalna i ugodna osoba''.

Odličan izgovor imao je i poljski zastupnik Matek Latas, njega je policija uhvatila kako vozi u pijanom stanju, a napuhao je 0,7 promila. No, tvrdio je kako uopće nije pio, već su jabuke fermentirale u njegovom želucu.

"Dijabetičar sam, pojeo sam nekoliko jabuka prije nego što sam sjeo za volan."

A da političarima ne valja piti, pa čak i kad su na odmoru na Mallorci pokazao je i primjer donedavnog austrijskog vicekancelara i lidera Slobodarske stranke Austrije Heinza-Christiana Strachea. Podsjetimo, na snimci se vidi da Strache, vidno pod utjecajem alkohola, lažnoj nećakinji ruskog oligarha nudi državne poslove u zamjenu za financijsku podršku njegovoj stranci.

Da je iz ovih krajeva Strache bi vjerojatno u isprici citirao Arsena Dedića i rekao da je cijela afera nastala kao da je preslikana iz njegovog slavnog stiha 'Sve je to zbog lošeg vina...'. Austrijanac je priznao kako je alkohol njegovoj kumovao eksapadi, no bilo je kasno. Austrijski premijer Kurz je raspustio vladu i sazvao nove izbore ostavivši Strachea na cjedilu.

alkohol

incident

afera dnevnice

političarke

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter