ISTRAŽUJE GA POLICIJA

O sudbini HDZ-ovca koji bi strijeljao aktiviste u stranci će odlučivati 'nakon što prođu godišnji odmori'


Vid Barić
02.08.2017.10:40
O sudbini HDZ-ovca koji bi strijeljao aktiviste u stranci će odlučivati 'nakon što prođu godišnji odmori'
Cropix

sažeto

Iz Inicijative mladih za ljudska prava su zatražili hitnu reakciju premijera i predsjednice jer smatraju da bi morali stati u obranu slobode govora


Vid Barić
02.08.2017.10:40

"Hrvoje Marušić je javno pozivao na kažnjavanje aktivista za ljudska prava smrću. Marušić je bio vijećnik Gradskog vijeća Grada Splita i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju", priopćili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

U komentarima upućenima 31. srpnja Hrvoje Marušić je putem svog Facebook profila uputio iduće komentare:

"Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat!"

"Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije ... DA SMO DEMOKRATSKA DRŽAVA,SUDILI BI VAM ZA VELEIZDAJU I STRELJALI VAS! A vjerovatno i hoće, uskoro..."

Marušić je, inače, kako sam tvrdi, nekadašnji ozbiljni kandidat za poziciju ministra poduzetništva i obrta u vladi Tihomira Oreškovića.

Obezvrjeđivanje međunarodnog prava

"Ovim putem izražavamo zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u Republici Hrvatskoj, u društvu u kojem član vladajuće partije poziva na nasilje protiv onih s kojima se ne slaže. Zahtijevamo hitnu reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji bi morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja. Informacije o nasilnim komentarima koje je uputio Hrvoje Marušić Inicijativa mladih za ljudska prava dostavlja i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske te policiji, uz zahtjev za postupanjem.

Sporni komentari su upućeni na sadržaj kojeg Inicijativa mladih za ljudska prava objavljuje u sklopu kampanje #ISPRIKA kojom s podrškom od više od 500 građana traži od Vlade Republike Hrvatske da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ izvršene u kolovozu 1995. godine. Kampanja se provodi prikupljanjem potpisa za peticiju isprike, plakatima u javnom prostoru i objavljivanjem sadržaja na društvenim mrežama o činjenicama koje su utvrđene o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava za vrijeme i nakon 'Oluje' pred međunarodnim sudovima. Poruka Vladi je da je isprika žrtvama minimum solidarnosti i provođenja mehanizama tranzicijske pravde nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i izostanka sudskih procesa.

Marušić je pozive na linč uputio na sadržaj kampanje #ISPRIKA koja je temeljena na utvrđenim činjenicama pred međunarodnim sudovima i čiji je cilj izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ratnih zločina i kršenja ljudskih prava neovisno o njihovoj nacionalnosti. Ovaj poziv na linč pokazuje zabrinjavajuću količinu obezvrjeđivanja međunarodnog prava negiranjem utvrđenih činjenica pred međunarodnim sudovima u hrvatskoj javnosti koje podržavaju i institucije RH svojim nečinjenjem i vođenjem politike poricanja", stoji u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Nije mu jasno što je krivo učinio

Marušić je za Dalmaciju Plus u utorak izjavio kako je za reakciju saznao iz medija, no da ga policija još nije kontaktirala. Također je dodao kako će se, ako ga policija kontaktira, odazvati pozivu.

"A šta se tu ima reći! Provokacija veleizdajnika i omalovažavanje Domovinskog rata i hrvatskog naroda! Sve presude u Haagu kažu da Hrvati nisu počinili nikakav zločin, dakle kome bi se trebali ispričati? Zar bi se žrtva trebala ispričati agresoru?", izjavio je Marušić.

Policija provodi kriminalističko istraživanje

Splitska policija potvrdila je portalu Index kako provode kriminalističko istraživanje u slučaju u kojem je njima, ali i Državnom odvjetništvu, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba dostavila zahtjev za postupanjem.

"Mogu vam samo kratko reći kako smo informaciju o tom događaju dobili danas i shodno tome provodimo kriminalističko istraživanje. To je sve što za sada mogu reći", rekla je Antonela Lolić iz splitske policije.

Oglasio se i HDZ

O stravičnim prijetnjama svog istaknutog člana oglasio se i HDZ na Twitteru, ustvrdivši da se radi o 'stavovima koje je Marušić iznio na svom privatnom Facebook profilu'.

Iz HDZ-a neslužbeno doznajemo kako će o daljnjem postupanju protiv stravičnog Marušićevog ispada na Facebooku odlučivati 'nakon što prođu godišnji odmori'.

HDZ

prijetnja

sloboda govora

Inicijativa mladih za ljudska prava

Hrvoje Marušić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter