SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

HDZ-ovac kojem 16000 kuna nije dosta za život, miljenik je žena, otvoreno je pričao o teškom razvodu, a danas u 58 pozira s kolicima iščekujući prinovu


Daniel Radman
13.04.2019.11:00
HDZ-ovac kojem 16000 kuna nije dosta za život, miljenik je žena, otvoreno je pričao o teškom razvodu, a danas u 58 pozira s kolicima iščekujući prinovu
Niksa Stipanicev / CROPIX

Daniel Radman
13.04.2019.11:00

Malo tko ima 'šerifa' kao što imaju Šibenčani. Njihov župan Goran Pauk, bez daljnjeg, išao bi u onu rubriku 'nogometne ikone'. Branio je više od desetljeća boje svog matičnog Šibenika, čak je i dogurao do Hajduka, no pravu slavu stekao je tek kao vojnik. Tijekom Domovinskog rata srušio je avion JNA u onom slavnom događaju 'obadva, obadva, oba su pala', pa je legenda postao i prije nego što je napunio tridesetu. Ipak, od tog događaja još je 15 godina trebalo proći dok nije i politički posve uzletio: župan je postao 2006. i otada ne napušta fotelju.

No, krenimo redom... Pauk je, kao što smo napomenuli, osamdesetih bio nogometaš Šibenika. Za one koje zanima nešto više, po vokaciji je bio desni bek. Pozvao ga je i Hajduk, no tamo nije ostavio dubljeg traga, pa se vratio u matični klub. O njemu kao nogometašu svjedočio nam je još jedan kultni šibenski as, Nikica Cukrov, njegov bivši trener.

Nogometaš koji je skupljao ploče

Niksa Stipanicev / CROPIX

'Pauk je bija dobar momak, onako snažan, moga' je trčati', kaže Cukrov o njegovim nogometnim vještinama, no brzo će preći na ono što je Pauka krasilo izvan terena.

'Poseban je po tome što je bija veliki zaljubljenik u rock-muziku, stalno je skuplja' ploče, bio je sav u tome, volija je stare rockere', što danas – u doba kad nogometaši zatvaraju 'kafane' - zvuči kao pravo čudo.

'Uz to je i studirao, ni to nije baš bilo uobičajeno za nogometaša. Al' i u nogometnom smislu je došao do velikog 'levela', pa ipak je igrao u Hajduka', smatra Cukrov, pa dodaje kako je i Šibenik u to vrijeme bio pojam.

'Igrali su za nas Slaven Bilić, Dejan Računica, branija je Zoran Slavica', nabraja kasnije reprezentativce Hrvatske.

No, da ga ne hvali previše, za kraj ga je i malko pecnuo.

'Kad Pauk krene u napad, ja bi' reka' svima da idu u obranu jer nam slijedi kontra. To nam je bila zafrkancija', dodaje.

Kako su pala 'obadva'?

Onda je došao Domovinski rat, pa je dres Šibenika Pauk je zamijenio vojnom uniformom, a svi ga pamte kao čovjeka koji je na Zečevu, u blizini Rogoznice, srušio avion JNA.

'Ha, slušajte, bija je primjeren, samoinicijativan, hrabar i odgovoran', kaže mi Ivica Goleš iz rogozničke Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Unatoč tome što je bio u gradu poznat kao nogometaš, radi toga nije se ni malo isticao među svojim suborcima.

'To se onda nije puno gledalo, imali smo non-stop napade, uzbune, takva su bila vremena. U tim 'pauzama' svatko bi pričao svoje anegdote, no nikad se nije isticao zato što je igrao u Hajduku', dodaje Goleš.

I on i Cukrov kažu da nisu mogli pretpostaviti da će jednog dana biti uspješan političar iza kojeg je već treći mandat na čelu županije, no Goleš ističe da je već tad imao organizacijske sposobnosti.

'Ja mogu govoriti iz svoje perspektive. Političke ambicije nismo primijetili, ali je Pauk već tad imao organizacijske sposobnosti. Postrojio svoje ljude, u Rogoznicu su došli su njegovi dečki iz Šibenika, i za njega imam samo riječi hvale. I naravno, znao je rukovati 'trocijevcem', on je to osposobio, s njim je i srušio avion', kaže mi Goleš.

'Nitko u tim trenucima početkom 90-ih nije mogao ni pomislit na Pauka kao političara, al' kažem, završija je fakultet, dolaskom višestranačja se vidija u tome, i pliva odlično. Kad se održiš toliko godina, znači da radiš nešto dobro', dodaje Cukrov.

Bio je i šef policije

Niksa Stipanicev / CROPIX

No, iako je član HDZ-a bio od 1990., njegov politički uspon išao je polagano. Krenuo je iz tvrtke 'Polipast' gdje je počeo kao samostalni referent, da bi s godinama postao šef prodaje, komercijalni, a potom i direktor cijele tvrtke. Odskočna daska u javnim funkcijama bilo mu je mjesto šefa Policijske uprave Šibensko-kninske, to je postao 1999., no iz policije će se nakratko (2003-04) vratiti u realni sektor iz kojeg opet postaje državni dužnosnik, prvo kao zamjenik gradonačelnice, potom i zamjenik župana.

Županom je postao 2006. i do danas čuva svoju fotelju. No, kontaktirali smo i jednog njegovog prijatelja iz tog rockerskog razdoblja koji nam otkriva 'tajnu' stranu župana.

'Uvijek je bio veliki fan Boba Dylana, baš je bio frik za muziku. Sjećam ga se kad se išlo vani malo žešće, sad se skulirao, al' kao čovjek je stvarno OK. Mislim da je OK i kao župan, ima radnu energiju, a u svakom slučaju je netipičan za političara. I za hadezeovca.'

To će mi kasnije svi ponoviti: 'netipični hadezeovac'. To je i neka tajna šibenskog HDZ-a, svi kažu – različit je od onih stereotipova koji se vežu uz vladajuću stranku. Kao uostalom i gradonačelnik s kojim se, kažu upućeni, bori za prevlast u Šibeniku.

'U Šibeniku je HDZ kompletno različit od državnog. Ovdje je kao nekad u partiji, uđeš u stranku da bi napredovao, al' ove 'zaboli' za stranku u smislu nekog desničarenja kao što imaš u drugim sredinama', kaže mi Paukov poznanik iz rockerskih dana.

Polako se penjao

Niksa Stipanicev / CROPIX

Kako je došao na vlast, otkriva mi županov imenjak i prezimenjak, Goran Pauk, novinar Šibenskog portala.

'Postepeno se penjao, nije pao s neba, znači prolazio je te funkcije, šef policije, dožupan, dogradonačelnik...Naslijedio je prošlog župana Duju Stančića koji je morao ići zbog afere, a evo već je 13 godina župan. Nije slučajno što je toliko dugo. Imao je priliku otići, bio je izabran i u Sabor, ali uvijek bi ostajao u županiji, a na tome je temeljio svoju zadnju kampanju', kaže mi Pauk-novinar.

Priznaje i on da je Pauk netipični HDZ-ovac i netipični župan, pa kaže da ga neki uopće i ne doživljavaju kao HDZ-ovca.

Potvrdit će to i Ivan Ninić, bivši saborski zastupnik SDP-a, koji se kasnije odmetnuo iz stranke jer nije bila dovoljno lijevo. No, unatoč tome, ne kritizira Pauka.

'I ja sam bio nogometaš Šibenika, s te srane je Goran moj kolega, iako sam ja punu stariji, makar smo po političkom habitusu posve drukčiji. Što mogu reći o Pauku u politici? Čujte, najmanje je loš od svih HDZ-ovaca koje znam. Nije ekstreman, mislim da svoj posao radi bolje od drugih koji su bili na tom mjestu. Al' opet, ne znam, više nisam u politici pa možda sad stvari gledam realnije', rekao nam je Ninić.

Izvukao se iz afera

Niksa Stipanicev / CROPIX

No, zatekao se i Pauk u dvije afere, jednom je za Slobodnu Dalmaciju izjavio da je 'uhljebljivao ljude' i da mu je žao što nije više, a drugi put kad je izjavio da mu 16.000 kuna nije dosta za život.

'Neću reći da mu je ovo skroz izvučeno iz konteksta, sam se uvukao u te priče i ljudi su reagirali. Ipak, prilično lakonski se izvukao iz toga i prešao preko svega. Ima tu crtu, rječit je, može se snaći situacijama nezgodnim po njega...'

Evo, iako ima konzervativno biračko tijelo i buran obiteljski život uspio je okrenuti u svoju korist. Otvoreno je pričao o teškom razvodu, a evo sad je i na Facebooku pozirao s kolicima za bebe iščekujući novu prinovu.

Ipak, ostala mu je još jedna želja, Bruxelles.

'Nije visoko na listi, pa je upitno hoće li biti izabran. Na nacionalnoj se razini nešto afirmirao kao predsjednik udruge županija, pa možda povuče preferencijalne glasove', kaže 'drugi' Pauk.

Lokalni šerifi

Goran Pauk

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter