Političari u siječnju

HDZ i dalje na prvom mjestu, SDP zaustavio pad, a sve više birača okreće se Živom zidu


Valerija Bebek
25.01.2018.20:40
HDZ i dalje na prvom mjestu, SDP zaustavio pad, a sve više birača okreće se Živom zidu
Dnevnik.hr

sažeto

Crobarometar Dnevnika Nove TV za siječanj


Valerija Bebek
25.01.2018.20:40

Političke stranke u siječnju zauzimaju iduća mjesta: HDZ je prvi, SDP je zaustavio pad, a Živi zid i dalje raste, Most je na četvrtom mjestu. Rezultati su to prvog ovogodišnjeg Crobarometra koji je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. siječnja na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

HDZ je u siječnju dobio potporu 30,1 posto birača, odnosno vratili su se na potporu koju su imali u studenom 2017. Nakon tri mjeseca SDP je uspio zaustaviti pad te sada ima potporu 20,9 posto birača. Na trećem mjestu je Živi zid s potporom do 13 posto birača. To je rast unutar statističke pogreške, no ta stranka već peti mjesec zaredom polako ali sigurno ima potporu sve većeg broja ljudi. Most godinu počinje s potporom od 6,8 posto birača.

Dnevnik.hr

Mladi podupiru Živi zid, stariji HDZ i SDP

Većina HDZ-ovih birača starija je od 60 godina, u toj populaciji podupire ih 36 posto ispitanika. A više glasova dobivaju kod ljudi sa završenom osnovnom školom, njih 38 posto.

SDP-ovi birači su također starija populacija, točnije oni iznad 60 godina (27 posto). Više birača mogu očekivati kod onih s VŠS/VSS (25 posto).
Živi zid je stranka mladih. Za tu bi opciju glasovalo 22 posto mlađih od 30 godina. Također, nešto više glasova mogli bi očekivati kod birača sa srednjom stručnom spremom (16 posto). Most više glasova nego na nacionalnoj razini može očekivati kod birača do 30 godina (13 posto).

Dnevnik.hr

Pesimistični i nezadovoljni politikom

Čak 61 posto ispitanika izjasnilo se protiv poteza Banskih dvora, dok tek 30 posto podupire Vladinu politiku. Ipak, većina građana vjeruje u opstanak koalicije. Njih 74 posto smatra da će Andrej Plenković ujedinjen s HNS-om odraditi mandat do kraja. Samo 18 posto njih misli kako se to neće dogoditi, javlja Dnevnik Nove TV.

Većina građana je pesimistična zbog smjera kojim ide Hrvatska. Tako je onih koji misle da zemlja ide u lošem smjeru 67 posto, a da ide u dobrom smjeru, misli njih 25 posto.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 969 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

HDZ

SDP

Vlada RH

Živi zid

Crobarometar

Dnevnik Nove TV

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter