'Posao' budućnosti

Hakeri ukrali 40 milijuna dolara u kriptovaluti, tvrtka još ne zna što ih je točno snašlo


100posto
09.05.2019.08:00
Hakeri ukrali 40 milijuna dolara u kriptovaluti, tvrtka još ne zna što ih je točno snašlo
Pixabay

sažeto

Hakeri su uspjeli povući 7000 bitcoina vrijednost oko 40 milijuna dolara iz tvrtke Binance 


100posto
09.05.2019.08:00

Nekad su gusari pljačkali brodove, kasnije su članovi kriminalnih klapa krali dijamante koristeći akrobatske vještine izbjegavanja alarma, a danas je očito došlo vrijeme da hakeri kradu bitcoine.

Upravo to se dogodilo i to samo jednom jedinom transakcijom, hakeri su ukrali 40 milijuna dolara u protuvrijednosti bitcoina iz jedne od najvećih kompanija za promet kriptovaluta na svijetu.

Krađa koja je opustošila Binance izvedena je nizom metoda koje uključuju viruse i mrežne krađe identiteta. Hakeri su uspjeli povući 7000 bitcoina (vrijednost oko 40 milijuna dolara) tako što su zaobišli sve sigurnosne točke kompanije, rekao je CEO.

Izvršni direktor Changpang Zhao rekao je da je otuđen iznos činio oko dva posto kompanijinog ukupnog zakupa bitcoina. Ova kompanija bazirana je u Japanu, a njezin direktor poznati i kao CZ tvrdi da će potpuno pokriti sve nedostatke te je obećao provođenje sigurnosne provjere.

Hakeri su imali mnogo strpljenja

U objavi je napisao i kako je moguće da je netko ukrao kriptovalute iz njihove kompanije. "Hakeri su koristili niz tehnika, uključujući krađu identiteta, viruse i druge napade. Još uvijek zaključujemo koje su sve metode koristili. Moguće je da je povrijeđeno još računa koji nisu identificirani još", kazao je CZ.

Kompanija je upozorila vlasnike računa da će proces trajati oko tjedan dana, a tijekom tog vremena sve isplate i depoziti će biti suspendirani, iako će se trgovina moći nastaviti.

"Hakeri su imali strpljenja da čekaju i provedu jako dobro orkestrirane akcije kroz niz, naoko nepovezanih, računa i najpovoljnijem vremenu. Transakcija je prošla pored trenutno postojećih osiguranja. Na nesreću nismo mogli blokirati tu isplatu prije nego je provedena. Jednom kada je izvršena, isplata je pokrenula razne alarme u našem sustavu. Odmah nakon toga zaustavili smo isplate", objasnio je direktor Zhao.

krađa

hakeri

Bitcoin

kriptovalute

newsletter

Prijavite se na Newsletter