ORGANIZACIJA ZA LJUDSKA PRAVA PROTIV WHATSAPPA

Hakeri napadaju društvene mreže, aplikacije za dopisivanje, a sada je pala i prva tužba zbog opasnih propusta


100posto
20.05.2019.20:00
Hakeri napadaju društvene mreže, aplikacije za dopisivanje, a sada je pala i prva tužba zbog opasnih propusta
iStock

sažeto

Organizacija Amnesty International podnijela je tužbu protiv izraelske tvrtke zbog sumnji da je preko Whatsappa špijunirala njihove zaposlenike


100posto
20.05.2019.20:00

Mark Zuckerberg u posljednje je vrijeme često na tapeti zbog sigurnosnih propusta Facebooka, zbog čega je suosnivač ove društvene mreže Chris Hughes nedavno pozvao na njeno gašenje.

No, Zuckerbergu pod zadnje ima problema i s aplikacijom WhatsApp koja je u vlasništvu Facebooka. Naime, prošlog mjeseca otkriven je opasan propust u WhatsAppu putem kojeg su hakeri mogli postaviti špijunski softver u pametne telefone, koji je navodno razvila izraelska kompanija NSO Group, i pratiti korisnike telefona.

U WhatsAppu su tada priznali postojanje sigurnosnog propusta te pozvali svojih 1,5 milijardi korisnika diljem svijeta na hitno ažuriranje na najnovije izdanje aplikacije kako bi ga zakrpali, a njihovi stručnjaci smatraju da je napade izvršavala privatna kompanija ali u suradnji s državama, o čemu su detaljnije izvijestili organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Profimedia

Organizacija za ljudska prava podnijela tužbu 

Zbog svega toga organizacija za ljudska prava Amnesty International podnijela je tužbu u Izraelu protiv tvrtke za koju sumnjaju kako je špijunirala njihove zaposlenike te su zatražili da se toj tvrtki za kibernetičko prikupljanje i analizu podataka povuče dozvola za izvoz.

U njihovoj tužbi navodi se da osoblje te organizacija već dulje vrijeme ima razloga strahovati kako su meta napada te kako su pod nadzorom. U pismu koje je upućeno Amnesty Internationalu, koje je potpisao ulagač i filantrop Stephen Peel čija tvrtka Novalpina drži većinski upravljački udio u NSO-u, stoji kako će tvrtka učiniti "sve što je potrebno kako bi njihova tehnologija bila upotrijebljena u prave svrhe".

Iz NSO-a poručuju kako svoju tehnologiju prodaju organima reda te obavještajnim agencijama koje ciljaju legitimne mete poput terorista i kriminalaca, no iz Amnestyja ističu kako tvrtka izbjegava odgovornost za načine na koje se koristi njihov softver te da se samo političkom intervencijom može stati na kraj takvom ponašanju.

tužba

whatsapp

hakiranje

Amnesty International

špijuniranje

newsletter

Prijavite se na Newsletter