skandal koji potresa vrh diplomacije

Hakeri godinama čitali mailove diplomata, u javnost iscurio 'prljavi veš' za koji nisu mislili da će ikada biti otkriven


100posto
19.12.2018.12:50
Hakeri godinama čitali mailove diplomata, u javnost iscurio 'prljavi veš' za koji nisu mislili da će ikada biti otkriven
Reuters

sažeto

Tehnika kojom su se hakeri služili odgovara onoj koju je godinama koristila kineska vojska


100posto
19.12.2018.12:50

Hakeri su godinama imali pristup razgovorima i porukama diplomata Europske unije, otkriva New York Times, dodajući kako su otkrili podatke koji ukazuju na zabrinutost zbog nepredvidive administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, napore za dogovore s Rusijom i Kinom, kao i na rizike preispitivanja sporazuma s Iranom o njegovom nuklearnom programu.

Kako je otkriveno sigurnosna firma Area 1 dostavila je tom njujorškom listu više od 1.100 diplomatskih mailova nakon što je otkrila tu nezakonitu radnju. A kako tvrde tehnika kojom su se hakeri služili odgovara onoj koju je godinama koristila kineska vojska.

 Između ostalih u dokumentima piše kako su diplomati EU-a sastanak Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Finskoj opisali kao "uspješan (a malo posprdno su zaključili da je on završio uspješno barem za Putina)". U drugom, pak, dokumentu detaljno se navodi analiza razgovora europskih službenika s kineskim predsjednikom Xiom Jinpingom  koji je, kako se navodi, usporedio Trumpovo "zlostavljanje" Pekinga sa "slobodnim stilom u boksačkom meču u kojem je sve dozvoljeno".

Hakeri su između ostalog upadali i u mreže Ujedinjenih naroda, moćnog američkog sindikata AFL-CIO i ministara vanjskih poslova i financija širom svijeta.

EU

hakeri

diplomacija

newsletter

Prijavite se na Newsletter