Anketa: Trebamo li žuriti s uvođenjem eura?

Guverner Vujčić poručuje da ja Hrvatska zemlja EU koja će najviše profitirati od uvođenja eura i da ga treba uvesti što prije


Mia Mitrović
26.02.2019.16:00
Guverner Vujčić poručuje da ja Hrvatska zemlja EU koja će najviše profitirati od uvođenja eura i da ga treba uvesti što prije
Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX

sažeto

Kuna je ionako ovisna o euru pa uvođenje neće biti toliko dramatično kao što neki misle


Mia Mitrović
26.02.2019.16:00

"Hrvatska je u ovom trenutku zemlja Europske unije koja može najviše profitirati od uvođenja eura od svih zemalja koje ga još nisu uvele. Zbog toga je Hrvatskoj po nama u interesu uvesti euro što prije", kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić u ponedjeljak nakon predavanja u HAZU na tu temu.

Iako nije naveo okviran datum kada bi se to moglo dogoditi, dalo se naslutiti da bi proces mogao početi već iduće godine. Prekomjerne makroekonomske neravoteže više nema; javni i vanjski dug su smanjeni, kao i stopa nezaposlenosti pa je idealno vrijeme da se započne s pripremama.

REUTERS

Kuna je ovisna o euru

Hrvatskoj bi uvođenje europske valute donijelo puno više koristi nego štete, uvjerava nas Vujčić. Kao argumente navodi jačanje trgovinskih veza s europodručjem i visoku razinu financijske integriranosti.

Uvođenje eura i nije toliki bauk koliko se čini na prvi pogled jer je kuna ionako potpuno ovisna o euru. Ipak, nedavno je istraživanje pokazalo da je svim članicama EU osim Njemačke i Nizozemske jedinstvena valuta bila velik uteg gospodarskom rastu.

Ilustracija/Getty Images

Početkom 2000.-ih, uvođenje zajedničke valute potaknulo je procvat kredita i investicija, a prednost njemačkih niskih kamatnih stopa proširila se na zemlje periferije eurozone. Međutim, otplata tih dugova postala je teška nakon izbijanja krize 2008. pa su sve te zemlje (Grčka, Irska, Španjolska, Portugal i Cipar) morale tražiti financijsku pomoć, a ako izbije nova kriza na koju nismo spremni, slično bi se moglo dogoditi i Hrvatskoj. 

novac

Euro

Boris Vujčić

kuna

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter