U štrajk za klimu trebali bismo svi

Gubimo led na polovima i na Arktiku ga je manje, fali komad veličine Teksasa


Valerija Bebek
23.03.2019.20:00
Gubimo led na polovima i na Arktiku ga je manje, fali komad veličine Teksasa
Reuters

sažeto

Znanstvenici iz Nase upozoravaju da je smanjivanje leda od 2015. konstantno u svojim 'maksimalnim' iznosima


Valerija Bebek
23.03.2019.20:00

Da su učenici koji su nedavno izašli u štrajk imali itekako razloga jasnije je iz dana u dan. Stanje je toliko alarmantno da u Štrajk za klimu ne bi trebali ići samo učenici, nego svi ljudi na svijetu. Najnovije dokaze za tu tvrdnju dala je Nasa. Ledeni pokrivač iz godine u godinu sve je manji i tanji, a taj se 'trend' nije promijenio niti ove godine.

Ove zime najveći volumen leda na Arktiku toliko je malen da je proglašen sedmim najmanjim u povijesti. Nasini podaci pokazuju da je maksimalan iznos ledenog pokrivača iznosio 9.173.260 četvornih kilometara, što je 534.302 četvorna kilometra ispod prosječnog maksimuma između 1981. i 2010. Da si bolje predočite veličinu komada leda koji nedostaje - on je veći od države Teksas, tvrdi Nasa.

Temperature su sve više

U siječnju je istraživanje kanadskih glečera na otoku Baffin, pokazalo da je ovo stoljeće bilo najtoplije u proteklih 115,000 godina. Znanstvenici tvrde da činjenica kako ovogodišnje smanjenje leda nije najveće, od 2015. smanjivanja su konstantno maksimalna.

"Temperature na Arktiku bile su više od prosjeka i vidjeli smo velik gubitak leda na Beringovom moru, ali ništa ove zime nije bilo ekstremno ili dramatično u usporedbi s prošlim godinama", kazala je Melinda Webster, znanstvenica u Nasi iz Goddard Space Flight Center. Iako nismo probili novo dno, rezultati su daleko od oporavka, tvrde u Nasi.

NASA

klimatske promjene

arktik

topljenje leda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter