FOTO, VIDEO: Omeli debatu o Brexitu

Grupa golača upala je u britanski parlament i poslala važnu poruku. Goli aktivizam trend je u svijetu, a jedva čekamo da golači navale i u naš Sabor


Mia Mitrović
02.04.2019.13:50
Grupa golača upala je u britanski parlament i poslala važnu poruku. Goli aktivizam trend je u svijetu, a jedva čekamo da golači navale i u naš Sabor
Stefan Wermuth/REUTERS

sažeto

Zamornu raspravu o Brexitu u ponedjeljak su prekinuli pripadnici inicijative 'Pobuna protiv istrebljenja'


Mia Mitrović
02.04.2019.13:50

Rasprava o Brexitu koja u britanskom parlamentu traje već mejsecima pretvorila se u pravu trakavicu. nakon burnih rasprava, Velika Britanija ponovno je na mrtvoj točki jer su zastupnici po treći put odbili sporazum o razdruživanju premijerke Therese May.

Rok za Brexit, 12. travnja opasno se bliži, a nikome nije sasvim jasno kako će Brexit završiti. Kako sada stvari stoje, čini se da će iz Europe biti izbačena nagklavačke jer europski dužnosnici u Bruxellesu imaju sve manje strpljenja za britansko odugovlačenje. 

Na prvi april koji na engleskom govornom području zovu još i April Fools' day skupina prosvjednika pobrinula se da barem na nekoliko trenutaka zastupnici prestanu voditi zamornu debatu o Brexitu koja već neko vrijeme ne vodi nikuda. 

Golotinjom na Brexit

Grupa polugolih demonstranata upala je u donji dom britanskog parlamenta i omela debatu o Brexitu. Golim su se tijelima prislonili o staklo, a na leđima im je bilo ispisano 'klimatska pravda odmah' čime su htjeli upozoriti britansku i svjetsku javnost o razornim posljedicama klimatskih promjena. 

Prosvjed je trajao oko 25 minuta, a dio demonstranata zaljepilo je šake na staklo zbog čega je reagirala policija. Uhićeno je 12 ljudi zbog neprimjerenog ponašanja na javnom mjestu, javlja Reuters. Dio zastupnika nije se moglo suzdržati da ne prasne u smijeh, a dio ih ej zgranuto promatrao što se događa. 

Prosvjednici pripadaju skupini 'Pobuna protiv istrebljenja', a svojom su akcijom htjeli privuči pažnju političara na utjecaj klimatskih promjena i ekološku krizu. 

Trend u svijetu 

U svijetu je sve popularniji trend komuniciranja političkih poruka javnom golotinjom. Taj su običaj na globalnu pozornicu uveli borci za prava životinja koji su među prvima krenuli u golačke prosvjede kako bi upozorili na životinjsku okrutnost u modnoj industriji. Goli prosvjedi protiv životinjske okrutnosti održani su nekoliko puta i u Hrvatskoj.

Prije desetak godina golačkim su aktivizmom pozornost stekle i članice ukrajinske radikalno lijeve feminističke organizacije Femen. prosvjedujući u toplesu ovaj kolektiv upozorava na veliki problem seksizma i prostitucije u Ukrajini te ruske dominacije nad njihovom zemljom. U prosincu 2012. gole aktivistkinje pokušale su ući u parlament u Kijevu, no njihov je pokušaj spriječen. 

U blizini ukrainskog parlamenta u siječnju je prošle godine potpuno gola prosvjedovala Aleksandra Nemčinova (36). Gola kao od majke rođena na prosvjed je došla s plivačkom kapom i veslom oponašajući slavnu rusku socijalističku skulpturu 'Djevojka s veslom'. Aleksandra je svoj bijes prema ukrajinskom predsjedniku demonstrirala toliko revno da je zaštitarima trebalo dulje vremena da je svladaju. Kada bi joj se približili, opalila bi ih s veslom, a u borbi protiv snaga reda Aleksandri su pomogli i okupljeni građani.

Početkom siječnja u Indiji su goli prosvjedovali stanovnici pokrajine Assam. Pokušali su ući u parlament , no policija ih je vrlo brzo uhitila. nevladine udruge iz Assama poznate su po svojim brutalnim prosvjedima kojima često upozoravaju na kulturu silovanja i zlostavljanja kroz koja prolaze žene diljem Indije.

Po eksplicitnim prosvjedima poznata je i grupa Pussy Riot koja zadaje glavobolje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. U čast članicama Pussy Riota koje su zbog svojih performansa završile u ruskim zatvorima u Nizozemskoj je 2013. održan goli maraton.

klimatske promjene

Brexit

golaći

Britanski parlament

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter