Anketa: Hoćete li se cijepiti?

Gripa je pred vratima, virus koji u svojoj sezoni svake godine odnese i do 500 života u Hrvatskoj


Valerija Bebek
23.10.2018.14:30
Gripa je pred vratima, virus koji u svojoj sezoni svake godine odnese i do 500 života u Hrvatskoj
Elvir Tabakovic / CROPIX

sažeto

 Simptomi gripe su vrućica, drhtavica, glavobolja, bol u mišićima, suhi kašalj


Valerija Bebek
23.10.2018.14:30

Sa zahlađenjem stiže i sezona gripe. Protekle zimske sezone 2017. / 2018. U Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 64 813 oboljelih od te bolesti piše na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kao i prethodnih sezona gripa je najviše pogodila djecu predškolske i školske dobi, a najmanja u osobe u dobi od 65 godina i starijih.

Uz sezonu gripe veže se i povećani broj umrlih u odnosu na period izvan te sezone. Smrt uzrokovana gripom veže se uz određene rizične skupine kao što su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici. Na veliku žalost gripa je uzrokovala tragediju u obitelji nogometaša Joea Šimunića i njegove supruge Christine, kada su početkom proljeća izgubili svoju tri i pol godišnju kćerkicu Luce. Shrvani roditelji u prvom istupu za medije poručili su da je gripa bolest, može biti smrtonosna čak i kad oboli potpuno zdravo dijete pa zato ne bi trebalo biti dileme vezane uz cijepljenje. Iako stopostotne zaštite nema, šanse za su značajno veće.

“Da smo znali ono što danas znamo, i cijepljenje protiv gripe bilo bi u ‘kalendaru cijepljenja’ naše Luce”, poručili su Šimunići u razgovoru za Jutarnji list.

Screenshot Gripa.hr

Iz HZJZ-a kažu kako je teško reći koliko stvarno osoba umre od gripe, izravno ili neizravno, procjene su da se radi o otprilike 500 osoba godišnje. Simptomi gripe su: vrućica, drhtavica, glavobolja, bol u mišićima, suhi kašalj, komplikacije. Prenosi se kapljičnim putem - kihanjem, kašljanjem i dodirom zaraženih predmeta.

HZJZ cijepljenje posebno preporučuje osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija ili bliskim kontaktima rizičnih skupina: stariji od 65, svi kronični bolesnici, oni koji imaju metaboličke bolesti, anemiju, oslabljeni imunitet uključujući i HIV pozitivne osobe, oni koji su u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim skupinama, zdravstveni djelatnici, trudnice. Detalje o cijepljenju i gripi možete pročitati na portalu Gripa.hr.

Ako ste vi ili netko od vaših najbližih ipak zaražen gripom za liječenje se savjetuje: obavezno ostajanje u krevetu, pijenje dovoljno tekućine (savjetuje se da nije ni prevruća, ni hladna), olakšavanje simptoma paracetamolom, kao i sirupom protiv kašlja uz obavezno savjetovanje s liječnikom. Okrjepa tijela juhom i krekerima, izbjegavanje teže hrane. Ako se temperatura ne snizuje i jave se drugi simptomi poput osipa, poremećaja svijesti, natečenih limfnih čvorova obavezno kontaktirajte svog liječnika.

Hrvatska

zdravlje

bolest

cijepljenje

Gripa

sezona gripe

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter