Albanska mafija širi poslovanje

Policija u blizini Atene pronašla nepreglednu plantažu kanabisa. Pogodite tko joj je vlasnik


Mia Mitrović
14.06.2019.20:00
Policija u blizini Atene pronašla nepreglednu plantažu kanabisa. Pogodite tko joj je vlasnik
Reuters

sažeto

Grčka je zbog klime idealna za outdoor uzgoj kanabisa, a policija je uništila 12.000 stabiljki u vrijednosti od šest milijuna eura


Mia Mitrović
14.06.2019.20:00

Albanska je mafija proširila svoje poslovanje i na Grčku. Tamošnja policija otkrila je i uništila golemu plantažu kanabisa i uhitila šest pripadnika grčko-albanske kriminalne grupe koja je o njoj brinula. Vlasnik plantaže napustio je zemlju i pobjegao u Albaniju, a za njim je raspisana potjernica.

U akciji je uništeno čak 12.000 stabljiki kanabisa u vrijednosti više od šest milijuna eura. Plantaža je pronađena u drevnoj grčkoj regiji Beotiji u blizini mjestašca Stefani, oko 50 kilometara od Atene.

Grčka zbog sunca idealna za uzgoj 

Policija je prilikom upada na plantažu zaplijenila jedan kalašnjikov s 26 meteka, pištolj, pet sačmarica, 5.310 eura u gotovini, deset mobitela, tri dalekozora i najmoderniju opremu za uzgoj kanabisa. Prema procjeni policija, plantaža je bila u funkciji nekoliko godina i vlasniku uprihodila milijune eura.

iStock

Otkriće ove plantaže navelo je europske medije da zaključe kako najveći europski proizvođač marihuane nije samo Albanija, već joj se približava i Grčka što je logično s obzirom na klimu koja je zbog mnogo sunčanih dana u godini idealana za outdoor uzgoj kanabisa. 

Proizviod za Europu iz spomenutih zemalja putuje brodovima preko Italije ili balkanskom rutom koja prolazi i kroz našu zemlju. Ostatak se popuši u Grčkoj za vrijeme turističke sezone.

Kada za jedno desetak godina kanabis bude legalan i diljem europske unije, velikim će proizvođačem zbog idealne klime za uzgoj kanabisa postati i Hrvatska.

iStock

Europski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) nedavno je objavio svoje izvješće za 2018. koje je ponovno pokazalo da je konzumacija i dostupnost droga na europskom kopnu u nezaustavljivom porastu. Travu je prošle godine pušilo čak 27 milijuna Europljana.  Trava je u odnosu na prije desetak godina jača za 10 posto, pokazalo je izvješće. 

Marihuana

Grčka

albanija

outdoor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter