nema više labavo

Gradske vlasti skroz su 'poludjele' na bahate turiste pa počele provoditi 'racije'. Nema više sjedenja, jedenja, a kako je krenulo neće biti ni disanja u nekim gradovima


100posto
08.08.2019.20:00
Gradske vlasti skroz su 'poludjele' na bahate turiste pa počele provoditi 'racije'. Nema više sjedenja, jedenja, a kako je krenulo neće biti ni disanja u nekim gradovima
REUTERS

sažeto

Samo ako sjednete na jednu od stepenica, a policija vas uhvati platit ćete kaznu od 250 eura


100posto
08.08.2019.20:00

Brojni turistički gradovi odlučuju stati na kraj nepristojnim i bahatim turistima. Tako je i Rim odlučio uvesti red te su se turisti u tom talijanskom gradu nemalo iznenadili kad su ih policajci počeli tjerati s čuvenih Španjolskih stuba. 

Tih 135 stepenica koje vode do crkve Trinità dei Monti Unesco je zaštitio kao svjetsku baštinu i već dugo su one omiljeno mjesto za odmor umornih turista koji u obilasku grada često sjednu i odmore se na njima pa i nešto pojedu.

Visoke kazne na djelu

iStock

No, čini se da više neće imati takav običaj. Naime, policijska akcija rastjerivanja turista koji sjede na Španjolskim stubama odluka je rimske vlasti koje su u lipnju donijele niz novih pravila, a jedno od njih uključuje i  zabranu jedenja pored spomenika, šetnje bez majice i skakanja u fontane.

Osim toga, turistima je sada zabranjeno da po slavnim stepenicama vuku kovčege i torbe s kotačićima, kao i kolica. Znači, samo ako sjednete na jednu od stepenica a policija vas uhvati platit ćete kaznu od 250 eura, a u slučaju da stepenicu oštetite ili zaprljate cijena raste na 400 eura. 

Nema ni mirnog sjedenja

Alessandro Bianchi / REUTERS

"Slažem se da treba zaštititi spomenik i slažem se da nije pristojno i primjereno jesti na stepenicama, ali zabraniti ljudima da samo sjede na njima je pretjerana odluka. Za mene je to odredba u fašističkom stilu, koju će lokalna uprava biti prisiljena preispitati", komentirao je bivši zamjenik ministra kulture Vittorio Sgarbi. 

Svi su složni u tome da ljudi ne smiju jesti na stepenicama i ostavljati za sobom smeće. Ali kažnjavati ljude zato što su samo sjeli, pogotovo ako pričamo o starijoj populaciji je stvarno pretjerano.

No, ovakva zabrana nikoga ne bi trebala čuditi jer slična situacija je i u Veneciji, gdje već neko vrijeme policija patrolira oko Trga svetog Marka i drugih spomenika. Sve je više pravila o kojima turisti širom Italije moraju voditi računa. 

turisti

Rim

španjolske stube

newsletter

Prijavite se na Newsletter