gdje je nestao novac?

Grad se zadužio za 300 milijuna eura za sanaciju vodovoda, a novac spiskali na druge stvari. Situacija je alarmantna, zbog dotrajalosti izgubi se čak 49 posto vode


Matej Devčić
10.07.2019.12:10
Grad se zadužio za 300 milijuna eura za sanaciju vodovoda, a novac spiskali na druge stvari. Situacija je alarmantna, zbog dotrajalosti izgubi se čak 49 posto vode
Marko Todorov/CROPIX

sažeto

Svako puknuće cijevi sa sobom povlači i pitanje gubitka vode. Čak 50 posto vode koja teče zagrebačkim cijevima izgubi se u nepovrat 


Matej Devčić
10.07.2019.12:10

Zagrebački holding sinoć je izvijestio da je normalizirana opskrba pitkom vodom u velikom dijelu Novog Zagreba. Stanovnici tog dijela grada zbog puknuća magistralnog cjevovoda tijekom jučerašnjeg dana nisu mogla biti priključena na vodoopskrbni sustav ili su imali prekide u redovnoj isporuci.

No čini se da situacija danas nije ništa bolja. Stanovnici Zapruđa, Dugava, Sloboštine i Utrina javljaju kako problemi po pitanju opskrbe vode još uvijek nisu riješeni, a iz Holdinga mole korisnike da poteškoće u opskrbi vodom dojave na broj Pozivnog centra 072 500 400 te da su cisterne i nadalje na terenu iz preventivnih razloga.

Damir Krajac/CROPIX

Do puknuća ponajviše dolazi zbog propusnih i dotrajalih vodovodnih cijevi jer su neke stare i 100 godina, a s tim se povlači i pitanje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu. Prema podacima Vodoopskrbe i odvodnje navodi se da se čak 50 posto vode koja teče zagrebačkim cijevima izgubi u nepovrat te da se cijevi kvare u prosjeku deset puta na dan.

"Grad se zadužio i samo četiri posto sredstava je utrošeno namjenski"

Ovu problematiku prokomentirao je za 100Posto Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini iz redova stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, koji je još prije dvije godine upozoravao propuste vezane uz vodoopskrbu.

"Tada sam napravio analizu i konzultirao se sa stručnjacima s Rudarsko-naftnog fakulteta i s nekima koji su ranije upozoravali na propuste. Utvrđeno je i u dokumentaciji koju sam naknadno dobio od zagrebačkog Vodovoda i odvodnje da se 49 posto vode gubi kroz porozni sustav.

Damjan Tadic/Cropix

Do situacije koja je eruptirala u Novom Zagrebu došlo je nakon što se grad prije 11 godina plasirajući obveznice Zagrebačkog holdinga od 300 milijuna eura zadužio kako bi investirao upravo u vodovodnu mrežu i ove gubitke. No nažalost, samo četiri posto tih sredstava je utrošeno namjenski, a ostatak je utrošen na projekt Sopnica-Jelkovec i druge projekte. Kad imamo situaciju da pukne cijev u gradu to je zbog toga što se problem nije sustavno rješavao iako smo imali novaca za to", tvrdi Petek.

Neadekvatan pritisak vode u svim dijelovima grada

Ističe kako građani nisu svjesni strahovitih gubitaka čija cifra iznosi, prema izračunu stručnjaka, 100 tisuća eura dnevno, a to uključuje gubitak i vode i struje. "Do toga dolazi jer se zbog poroznosti mreže koja je u centru grada i potječe još iz vremena Austro-ugarske mora pumpati pritisak između 6 i 8 bara i zbog toga te stare cijevi to ne mogu izdržati.

To se pumpa da bi nakon svih gubitaka zadnji potrošač imao adekvatni pritisak od 2 do 3 bara koliko je potrebno. Kad je bilo puknuće velikih cjevovoda u Gradskoj skupštini smo čuli od direktora da je Novi Zagreb i taj dio koji nije imao vode s Petruševca prebačen na izvorište i crpilište Mala mlaka. Zbog toga je došlo do prekida u opskrbi, a u cijevima ima i pijeska te pritisak vode nije adekvatan u svim dijelovima grada", tvrdi.

Zeljko Puhovski/CROPIX

Petek smatra kako se u Zagrebu po pitanju vodoopskrbe mogu očekivati samo još veći problemi. "Kada sam se konzultirao s kolegama u drugim gradovima Europe rekli su da su prosječni gubici između 20-30 posto i a nitko to nije uspio svesti na manju mjeru. Situacije s pucanjem imali smo kod Vukovarske i Držićeve, sjetimo se rupe na Slavonskoj aveniji u blizini Vjesnika. Kada pukne takva cijev dolazi do erozije tla i to se dogodi nekad ispod prometnica pa je taj problem tek onda vidljiv", zaključuje Petek.

Zagreb

Renato Petek

gubici

vodoopskrba

cijevi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter