SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

Govori su mu skriveni biseri YouTubea, on plače za svakom kravom koju vode na klanje, a slike njegove supruge stranački kolega je otkupio za 10.000 eura!


100posto
11.05.2019.10:45
Govori su mu skriveni biseri YouTubea, on plače za svakom kravom koju vode na klanje, a slike njegove supruge stranački kolega je otkupio za 10.000 eura!
Goran Mehkek / CROPIX;

sažeto

Za Stjepana Milinkovića se govori da je 'osebujan političar', što je ovaj liječnik iz dana u dokazivao


100posto
11.05.2019.10:45

U maloj podravskoj općini Gola nema nikakve neizvjesnosti na izborima. Već šest mandata ondje je načelnik Stjepan Milinković, popularni Stipe za kojeg se doista može reći da je - 'u gostima'. Naime, Milinković je – prilično je izvjesno - jedini podravski načelnik koji nije kajkavac. Razlog tomu su njegovi lički korijeni, rođen je mjestu Oteš, iako je većinu života proveo u Podravini. No, 'kaj' mu se nikad nije primio...

Ni kune za kampanju

Melita Horvat / CROPIX;

Rezultati na izborima pokazuju da Podravci s time nemaju nikakvih problema. Recimo, nakon predzadnjih izbora Milinković je i na nacionalnoj razini postao vijest kad se pohvalio da u kampanji nije potrošio ni kune.

'Kampanju nisam vodio, ni jedan plakat nisam imao', izjavio je te 2013., pa dodao da 'jedno djelo govori više od sto riječi'.

Pohvalio se s brojnim infrastrukturnim projektima, vodovodom, plinovodom, novom školom i dvoranom, besplatnim vrtićima za djecu... S obzirom da je na vlasti dva desetljeća logika govori da bi se po svakoj logici imao čime pohvaliti, čak i da je veliku većinu vremena sjedio skrštenih ruku. Na tim je izborima dobio preko 80 posto glasova, a iako mu je popularnost u međuvremenu opala i one iduće, održane preklani, dobio je glatko – s 69,32 posto.

Seoski doktor

Goran Mehkek / CROPIX;

Naravno, postoji i ona druga 'tajna', a ona glasi da je 'seoski doktor'. Milinković je po struci liječnik opće prakse, a radi u ambulanti u Goli. I s tog radnog mjesta dolazi zanimljiva priča, umjesto da uživa u plodovima svog rada Milinković je ljeta znao provoditi radno.

'Ranijih godina me nije imao tko mijenjati u ordinaciji, pa sam navikao navikao na radna ljeta', priznao je Glasu Podravine za koji je demantirao ovu tezu da mu liječnički posao otvorio vrata lokalne politike.

'Moja popularnost nema veze s tim što sam liječnik opće prakse sa 33-godišnjim stažom. Upravo obrnuto. Zato je meni puno teže djelovati politički jer se to uvijek može dvostruko gledati, biti i otegotna okolnost', rekao je pa onda poentirao:

'Ali ako si profesionalac, objektivan i korektno radiš svoj posao onda problema nema.'

Polančec ga 'pogurao'

Davor Pongracic / CROPIX

Ti rezultati na lokalnoj razini pogurali su ga i u Hrvatski sabor. Mjesto se otvorilo kad je njegov kolega Polančec izabran za ministra, pa se tražila njegova zamjena. Navodno je u HDZ-u bilo velikih prijepora tko bi trebao ući, no Polančec je – bio je to početak 2008. - imao dovoljno autoriteta da naprijed gurne Milinkovića, što je potvrdio i sam Sanader.

Sve zvuči kao neka uobičajena priča za hrvatsku politiku. Liječnika u politici ionako imamo napretek, a kad netko dobiva izbore na lokalnoj razni stranački vrh ga ne može predugo ignorirati. No, čim je progovorio u Saboru vidjelo se koliko je Milinković poseban. Zapravo, mediji su radije koristili riječ 'osebujan'.

Ako se nekome od načelnika lijepi ta etiketa, to je svakako Stipe Petrina, a Milinković mu je odmah uz bok. Njegovi govori u Saboru postali su antologijski, a osobito je došao do izražaja kad je HDZ pao s vlasti, pa je iz oporbe mogao sipati svoje verbalne rafale. U njegovom slučaju tu riječ, rafal, možete shvatiti vrlo doslovno. Bez točke i zareza, bez treptaja okom, u jednom dahu, uz snažnu gestikulaciju rukama, Milinković je sipao riječi bez kraja i konca.

Nekima je bilo simpatično, nekima je smiješno, pa ako od tog nije bilo neke koristi barem ga je dovelo na YouTube. Izbor njegovih riječi u debatama znao je nasmijati i njegove stranačke kolege i protivnike (na jednom od videa tih videa Jadranka Kosor, tada potpredsjednica Sabora, daje mu riječ, a osmijeh joj unaprijed bježi).

Zašto plače nad kravama?

U antologiju mu je otišla rečenica 'Ja sam onaj koji plače nad svakom kravom koja je završila na prisilnom klanju' dok se prepirao oko propasti OPG-ova, a uz bok ide i replika Biljani Borzan – nije mu se svidjela njezina teza o zapostavljanoj Slavoniji – kojoj je odgovorio 'u Slavoniji ima najviše goveda', valjda kao znak da je tamo sve ok.

No, viralni hit postao je tek kad je izašao iz Sabora, pa za proslave Općine Sveti Petar Orehovec održao još jedan od govora u svom stilu koji je u kratkom vremenu skupio desetke tisuća pregleda.

Naravno, kao i svaki saborski zastupnik nije ni on mogao proći bez afera. Prije deset godina otkrio se kako je predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Tomo Galić za svoj ured otkupio tri slike njegove supruge Biserke Zlatar-Milinković za nešto više 77.000 kuna. To ne bi bilo ništa sporno - gospođa Zlatar-Milinković jest slikarica – da Galić, kao i Milinković nisu bili članovi HDZ-a, obojica su s koprivničkog područja, a povrh svega i prijatelji već spomenutog Polančeca.

S druge strane, Milinković je imao i epizodu u kojoj je bio apsolutni pozitivac, naime spasio je život svojem sumještaninu koji se želio ubiti. Radilo se o njegovom susjedu i prijatelju, čovjek se popeo na vrh željezničkog mosta visok 15 i kanio skočiti, a prvi su u pomoć uskočili radnici Hrvatskih željeznica koji su alarmirali hitnu pomoć, vatrogasce i policiju. No, nitko od njih nije uspio ostvariti kontakt s čovjekom, sve dok nije došao Milinković koji ga je nakon dvosatnih pregovora uspio nagovoriti da se spusti dolje.

Lokalni šerifi

Stjepan Milinković

Gola

newsletter

Prijavite se na Newsletter