svjetski mediji joj se dive, ali...

Gospođa Kolinda nikako da shvati da nam ne treba ni zabavljačica ni frenetična navijačica, već predsjednica. Nažalost, ništa nije naučila od gospodina Dalića


Ana Lonjak
16.07.2018.10:25
Gospođa Kolinda nikako da shvati da nam ne treba ni zabavljačica ni frenetična navijačica, već predsjednica. Nažalost, ništa nije naučila od gospodina Dalića
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Razumijemo u jednu ruku zašto su svjetski mediji oduševljeni Kolindinom, njezinom strašću i stilom. Oni ne znaju da tu strast predsjednica pruža samo na sportskim terenima


Ana Lonjak
16.07.2018.10:25

Jutro nakon dramatičnog finala Svjetskog prvenstva u kojem je Hrvatska, nažalost, izgubila od Francuske, moglo bi se sažeti u jednoj rečenici koja kruži društvenim mrežama, a najbolje sve opisuje: Francuzi su osvojili Svjetsko prvenstvo, ali Hrvati su osvojili srca svijeta. I hvala im, do neba, na tome. 

No, to ne možemo reći za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je opet, da opet, ukrala show i nije dopustila da finale prođe bez njenog osebujnog doprinosa.

Nakon završetka utakmice prošetala je do centra moskovskog stadiona s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i tada je krenula  predstava. Frenetična Kolinda nakon što je izgrlila i izljubila sve hrvatske nogometaše, na kraju se doslovno objesila oko vrata Zlatka Dalića, a nakon toga nastavila se vješati o vrat i francuskim reprezentativcima, sucima... Ukratko svima. Taktilna Kolinda svako malo dodirnula je i Macrona, a da je mogla dohvatila bi se vjerojatno i Putina. 

Nitko jednostavno nije mogao pobjeći iz njenog čeličnog zagrljaja, a cijela ta scena u jednom je trenutku postala, uistinu, bizarna. Kolinda se i prema francuskim reprezentativcima odnosila kao majka, grliteljica i strastvena navijačica. A vrhunac njezinog showa bio je kada se dohvatila trofeja pobjednika SP-a. Doslovno se bacila na trofej, primila ga s obje ruke i počela ljubiti.

Da odmah razjasnimo, nemamo ništa protiv strastvenog navijanja, nemamo ništa protiv pokazivanja emocija, nemamo ništa protiv predsjednice, ali imamo protiv jeftinog skupljanja bodova i neprimjerenog ponašanja. Jer scena dok Kolinda po ustima prevrće žvakaću gumu, nadamo se da je to bar bila žvaka jer po njezinom ponašanju pristajalo bi joj i žvakanje duhana, uistinu je bilo neprimjereno.

Nakon toga nastavilo se vješanjem oko vrata, malo suzama, malo smijehom i onda vrhuncem  - ljubljenjem trofeja. Kolinda je jučer izgledala poput zaljubljene tinejdžerke koja se dočepala svog omiljenog benda. Nekako smo svi pomalo strahovali da će u jednom trenutku oteti taj trofej i potrčati sa stadiona s njime u rukama. Neki su u šali čak pitali što bi predsjednica napravila da su Vatreni pobijedili, nažalost, to nećemo saznati. 

Predsjednica jednostavno ovih dana ništa nije naučila, a mogla je mnogo toga naučiti od trenera Vatrenih Zlatka Dalića koji je pokazao kako se ponaša vođa, kako treba voditi ekipu i kako u svakom trenutku treba biti odmjeren, ponosan, ponizan i da se tako voli i poštuje Hrvatska. 

I nakon završetka utakmice nakon neizmjerne tuge koja je zavladala među Vatrenima kada su njihova lica prekrile suze, jedna scena najbolje je pokazala zašto smo mi najbolja, ok druga najbolja momčad na svijetu. Iako je iznutra sigurno proživljavao dramu, njegovo smireno i odlučno lice kada se obratio svojim dečkima sve je govorilo. Nije tu bilo glumljenja, nije bilo drame već je i u najtežim prvim trenucima pokazao naizmjernu odmjerenost, odlučnost, ljubav, strast, znanje kojeg krasi svakog vođu. A sve to Kolinda na ovom Svjetskom prvenstvu nije imala. Ponašala se ko zabavljačica, zaludjela navijačica, neobuzdana tinejdžerica, a ne predsjednica jedne male države velikog srca koja rađa velike sportaše. I to je još više nevjerojatno, jer je riječ o osobi koja ima popriličan politički staž u nogama. 

Razumijemo u jednu ruku zašto su svjetski mediji oduševljeni Kolindinom, njezinom strašću i stilom. Oni ne znaju da tu strast predsjednica pruža samo na sportskim terenima. Možda bismo i mi bili oduševljeni njome kada bi s podjednakom strašću s kojima grli nogometaše, inicirala rješavanje problema u zemlji, kada bi kako što je strastveno uhvatila trofej uhvatila se u koštac sa svim kriminalcima koji su pokrali ovu zemlju. 

Ne znaju strani mediji da je riječ o predsjednici koja je između bezbrojnih bisera smatrala da nije problem što je Zdravko Mamić za nju organizirao razne večere. Ne znaju svjetski mediji kakve smutljivce je pozvala na svoju inauguraciju i smatrala da je to sasvim u redu. Ne znaju svjetski mediji da je Kolinda svečanu ložu u četvrtfinalu "dijelila" na samo nekoliko metara s izvršnim direktorom HNS-a Damirom Vrbanovićem, čovjek inače nepravomoćno osuđenim na tri godine zatvora zbog kriminala u Dinamu zajedno sa Zdravkom Mamićem.

Ovako za nas Hrvate ona ostaje samo strastvena navijačica  i zabavljačica koja se ne zna ponašati na terenu i skuplja jeftine bodove. 

Kolinda Grabar Kitarović

Svjetsko prvenstvo u nogometu

utakmica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter