VIDEO: Ljeto ljubavi

Goli hipiji vodili su ljubav u blatnim lokvama, natripanom Santani gitara se pretvorila u zmiju, a svaki pokušaj obnove Woodstocka neslavno je propao


Mia Mitrović
15.08.2019.20:00
Goli hipiji vodili su ljubav u blatnim lokvama, natripanom Santani gitara se pretvorila u zmiju, a svaki pokušaj obnove Woodstocka neslavno je propao
Profimedia

sažeto

prije točno 50. godina počeo je Woodstock, trodnevni rock spektakl koji je u svemir poslao poruku ljubavi, mira i tolerancijae koja odzvanja i danas


Mia Mitrović
15.08.2019.20:00

Bilo je to vrhunac ljeta ljubavi u svakom smislu. Prije točno 50 godina na pustopoljini u sklopu mliječne farme Maxa Yasgura 70 kilometara od grada Woodstocka održan je festival koji je svijet učinio boljim i ljepšim, barem nakratko. Više od 400.000 hipija skupilo se na jednom mjestu kako bi kroz glazbu, ples i konzumaciju psihodelika poslalo poruku ljubavi, mira i tolerancije.

Usprkos svemu, duh 60-ih, Woodstocka i hipi pokreta odzvanja i kroz današnje generacije, a ta tri dana smatraju se jednim od najvažnijih događaja 20. stoljeća.

Subota je bila najluđa

Na Woodstocku su održana 32 koncerta iako je s vremena na vrijeme padala kiša, a hipiji su se kupali goli i vodili ljubav u blatnim lokvama i okolnim šumama. Iako su se droge ta tri dana konzumirale u velikim količinama, nije zabilježen ni jedan veći incident, a na Woodstocku su se rodile i tri bebe.

Koncerti su počeli u petak u kasnim popodnevnim satima, a prvi je dan zatvorila trudna Joan Baez. Drugi dan je bio najluđi. Svirke su počele u podne i trajale bez prestanka sve do jutra idućeg dana, a line up su činili najbolji bendovi epohe.

Oko dva popodne s bendom je nastupio mladi meksički glazbenik Carlos Santana. Prije nastupa uzeli su LSD, a to iskustvo Santana i danas rado prepričava.

"Molio sam boga da me pusti i pitao sam se 'zašto si uzeo LSD, kako ćeš svirati'. Svijet oko mene okretao se nenormalnom brzinom u vrtlogu boja, a vrat moje gitare pretvorio se u zmiju koju sam pokušavao zadržati u rukama da ne otpuzi tko zna kamo", kazao je Santana.

Večernji program otvorio je Canned Heath, a nakon njih nastupili su Grateful Dead, Creedence and Clearwater Revival, Sly and the Family Stone, Janis Joplin i the Who. Drugi dan završio je oko 9 ujutro legendarnim nastupom Jefferson Airplanea uz 'glazbu jutarnjih manijaka'.

Policija nije trenirala strogoću

Inače, LSD je u SAD-u bio legalan sve do 1966. pa je bend na svojim gažama u San Francisu publici bacao tripove kao da su bomboni, no na Woodstocku su se suzdržali od te prakse.

Nedjelju je otvorio Joe Cocker, a zatvorio Jimi Hendrix u ponedjeljak oko 11. Tog su ponedjeljka mnogi u Americi kasnili na posao.

Droge je na Woodstocku bilo na svakom koraku, a policija ta tri dana nije trenirala strogoću, već je onima koje bi ulovili s jointom samo pisala kazne. Tablete s LSD-em tih dijelile su se besplatno ili ste ih mogli kupiti po cijeni od jednog dolara.

Policija je kasnije priznala da nisu uhićivali ljude jer jednostavno nisu znali kuda će s njima. U šumama oko Woodstocka nalazili su se improvizirani supermarketi u kojima ste mogli kupiti 'travu, hašiš, psilocibin, LSD i meskalin', a organizatori su preko razglasa davali informacije o pravilnoj konzumaciji LSD-a onima koji su ga kušali prvi put.

New York Times procijenio je da je 99% posjetitelja Woodstocka pušilo marihuanu. Samo jedna osoba preminula je zbog predozirana, a oko 400 ih je liječeno zbog posljedica lošeg tripa.

Ni godinu dana kasnije, hipi pokret je oslabio, a svaki pokušaj obnove Woodstocka neslavno je propao.

šezdesete

Woodstock

hipi pokret

kontrakultura

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter