VIDEO: Femen opet u akciji

Gole aktivistice napravile provokativan performans u četvrti crvenih svjetala, oštetile 'kulturni spomenik' iz Hitlerovih dana


Daniel Radman
09.03.2019.14:00
Gole aktivistice napravile provokativan performans u četvrti crvenih svjetala, oštetile 'kulturni spomenik' iz Hitlerovih dana
Screenshot / Femen / Facebook / Instagram

sažeto

Performans je izveden u Hamburškoj četvrti St.Pauli


Daniel Radman
09.03.2019.14:00

Aktivistice udruge 'Femen' napravile su u Hamburgu protestni performans povodom dana žena, a za lokaciju su više nego simbolički odabrali notorni kvart St.Pauli. Točnije, odabrali su ulicu Herbertstrasee, koja vodi prema Reeperbahnu, gdje se nalaze izlozi s prostitutkama nalik amsterdamskoj Četvrti crvenih svjetala.

Još za vrijeme nacizma na Herbertstrasseu je dignuta barijera, metalni zid s jasnim ciljem da zakloni pogled na ozloglašeni dio grada. Nacisti nisu blagonaklono gledali na prostituciju, no u lučkom gradu napravili su iznimku. Kako se 'ne bi znalo' što je zabranjeno, onemogućili su pogled na jedinu ulicu s prostitutkama.

Tijekom 70-ih policija je još pojačala blokade te dodala natpis na njemačkom i engleskom kako je u Herbertstrasse zabranjen ulazak ženama i mlađima od 18 godina.

Policija stigla prekasno

Upravo je to i bio povod za reakciju Femena, s jedne strane su željele osuditi seksualno iskorištavanje žena, trgovinu ljudima i seksualno nasilje koje se krije iza vrata, a s druge upozoriti da u 'slobodnom svijetu' postoje mjesta zabranjena za žene.

U svom prepoznatljivom toples izdanju na tijelima su ispisale parole, pa su krenule u rušenje zida, što im je na koncu i uspjelo. Dežurni dušebrižnici pozvali su policiju, no u trenutku kad su 'plavci' došli na teren zadatak je već bio obavljen te nisu nikoga zatekli.

No, kako nije bilo teško utvrditi tko stoji iza toga, protiv aktivistica je već podnesena kaznena prijava zbog oštećenja imovine.

aktivizam

Femen

red light district

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter