Medicinske sestre u ratu

'Gledale smo mlade dečke naše generacije, ostali su bez dijelova tijela, obitelji. Nismo pitale za satnicu ni slobodan dan'


Valerija Bebek
07.12.2018.16:00
'Gledale smo mlade dečke naše generacije, ostali su bez dijelova tijela, obitelji. Nismo pitale za satnicu ni slobodan dan'
Zeljko Puhovski / CROPIX

sažeto

Dio svjedočanstava prikupljenih od medicinski sestara koje su devedesetih sudjelovale u domovinskom ratu


Valerija Bebek
07.12.2018.16:00

Medicinske sestre okosnica su hrvatskog zdravstva moglo se čuti na predstavljanju knjige sjećanja "Da se ne zaborave devedesete, sestrinstvo KBC-a Zagreb" koje se dogodilo u petak na zagrebačkom Rebru.

Mnoge medicinske sestre tada 19-godišnjakinje, odrasle su preko noći, kao uostalom i njihovi pacijenti - branitelji i civili koji su u Zagreb pristizali danju i noću. Uz izvanredne 'ratne smjene', bolnica je paralelno radila kao i u mirno doba, rekla je glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb Marija Orlić Šumić na svečanosti otvaranja kongresa "Razvojni put sestrinstva". Rekla je kako je tada, tih devedesetih radila više u organizaciji smjena i rada te d aje za neke priče čula tek kada su ih sabrale u knjigu te je zbog njih zaplakala.

Djelić dva svjedočanstva donosimo u nastavku teksta.

'Sjećam se tog zajedništva kad smo dijelili dobro i zlo

"S dolaskom rujna i povratka s godišnjeg dobila sam premještaj na Postintenzivnu njegu, gdje su smješteni jedni od najtežih ranjenika, koji nisu bili dovoljno oporavljeni za odjel, ali nisu bili neposredno vitalno ugroženi. ... Sjećam se ranjenika iz Pakraca, srpske nacionalnosti koji je imao otvoreno ozljedu abdomena, teško ranjenog Čikotića iz Vukovara koji je doživio i osobnu tragediju, pogiblju sina na Vukovarskoj Mitnici. U sjećanju mi je ostao i Anto koji je izgubio potkoljenicu prilikom borbi u Pakracu, i njegovog veselja kad je došao s protezom na odjel.

Sjećam se glavne sestre KBC Zagreb Marije Orlić-Šumić, kada je došla u postintenzivnu i pitala ranjenike što im je potrebno i što bi željeli, a jedan od njih je vikao: 'Hrenovke sestro!', želja mu je bila ispunjena.

Ponekad se pitam što mi je davalo snagu u tim trenutcima?

Često su nas znale obuzimati emocije, gledale smo mlade dečke, koji su tada bili naša generacija, koji su ostajali bez dijelova tijela, bez članova obitelji, porušenih kuća, boravili u logorima, nitko nas nije pripremao za to, a nismo se nikad žalile. Radile smo bez pitanja za satnicu, slobodan dan, spavale na Klinici za vrijeme općih opasnosti, zajedno dijelile postelju, svi bili kao jedan. Sjećam se tog zajedništva i kad smo dijelili dobro i zlo i svi bili kao jedan."
Ulomak svjedočanstva Mirjane Buzov iz Klinike za kirurgiju Zavod za vaskularnu kirurgiju, KBC Zagreb.

Zeljko Puhovski / CROPIX

Bili su to jezivi trenutci za gledanje i teški za pružanje pomoći

"Na odjelu fizikalne medicine i terapije sve se je odvijalo po redu - njega vizita previjanja i vježbe. Dok se je pucalo iz vojarne Borongaj, postupa lo se po naputcima dobivenim od Uprave, u predavaonu spuštala se dječja intenzivna, ako je trebalo i po nekoliko puta u 24 sata, bili smo sklonište jer smo u podrumu. U hodnike Fizikalne dovozilo se krevete s najtežim bolesnicima, a tako je bilo i na Psihijatriji i u Nuklearnoj.

Najteže mi je bilo kada su dolazili ranjenici s bojišta iz Pakraca, Petrinje - bili su to jezivi trenutci za gledanje i teški za pružanje pomoći, a neki su ranjenici dovoženi već mrtvi. Bilo je i donacija, trudili smo se informirati ljude pa su mnogi donosili što god su imali i mogli. Pokojni suprug i ja volontirali smo subotama u halama Velesajma i bolnice u Blatu (neizgrađene) na selektiranju medicinske pomoći od Crvenog križa i drugih donatora. ... Svi smo tako živjeli i imala sam osjećaj da je svatko koga poznajem, već prema svojim mogućnostima, učinio nešto za obranu domovine." Štefica Pongrac koja je od 2018. u mirovini, a obnašala je dužnost glavne sestre Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju KBC Zagreb.

Domovinski rat

medicinske sestre

KBC Zagreb

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter