UGLEDNI HDZ-OVAC IM PRIJETIO STRIJELJANJEM

Glavni haaški tužitelj podržao rad Inicijative mladih za ljudska prava koja traži hrvatsku ispriku civilnim žrtvama Oluje


Vid Barić
13.10.2017.11:50
Glavni haaški tužitelj podržao rad Inicijative mladih za ljudska prava koja traži hrvatsku ispriku civilnim žrtvama Oluje
REUTERS

sažeto

Serge Brammertz je posjetio ured Inicijative u Zagrebu i tom prilikom naglasio važnost organizacija koje doprinose boljem razumijevanju prošlosti i procesu pomirenja


Vid Barić
13.10.2017.11:50

Inicijativa mladih za ljudska prava priopćila je u petak da je njihov ured u Zagrebu posjetio glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Serge Brammertz. Tom prilikom naglasio je važnost organizacija koje promoviraju prava žrtava ratnih zločina i činjenica utvrđenih pred MKSJ-om te doprinose boljem razumijevanju prošlosti i procesu pomirenja.

"Želim posebno naglasiti važnost organizacija koje aktivno rade na promoviranju prava žrtava ratnih zločina i činjenica utvrđenih pred MKSJ-om te svojim radom doprinose boljem razumijevanju prošlosti i procesu pomirenja", rekao je, navodi se u priopćenju, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za Međunarodne kaznene sudove (MMKS) Serge Brammertz nakon posjeta  zagrebačkom uredu Inicijative u četvrtak.

Brammertzov posjet Inicijativi tijekom njegova posjeta Zagrebu smatraju potvrdom njezina dosadašnjeg rada, ističe se u priopćenju.

"Iskoristili smo priliku upoznati g. Brammertza s rezultatima naših istraživanjima o stanju procesa tranzicijske pravde u Hrvatskoj, posebice procesuiranja ratnih zločina. Ističemo važnost nasljeđa rada MKSJ-a. Rad MKSJ-a pomaže našoj i drugim organizacijama pri zagovaranju pravde za žrtve i jačanju procesa pomirenja kojim se bavimo u Inicijativi, prvenstveno među mladima, pripadnicima generacije koja nije direktno sudjelovala u ratnim zbivanjima 90-ih godina", izjavio je Nikola Puharić, koordinator Programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava, kaže se u priopćenju.

Tražili ispriku za civilne žrtve Oluje

Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava je uzburkala javnost kampanjom u kojoj su tražili ispriku Republike Hrvatske zbog srpskih civilnih žrtava koji su nastradali u operaciji Oluja 1995. godine.

Prema Hrvatskom helsinškom odboru, u operaciji je tada ubijeno preko 600 većinom starijih građana, a protjerano je više od 200.000 Srba.

"Ispričavamo se i očekujemo da će najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici planirali i izvršili operaciju, učiniti isto", govorili su tada mladi ljudi iz Inicijative, dok je sa svih strana po njima letjelo drvlje i kamenje zbog inzistiranja na hrvatskoj isprici civilnim žrtvama operacije Oluja.

Unatoč svemu, u Inicijativi mladih za ljudska prava su i dalje odlučni u onome što traže, budući da je Hrvatska, prema njihovim riječima, napravila "malo ili ništa" u vezi s osudom počinitelja tada počinjenih ratnih zločina.

"Želimo pokazati lice Hrvatske koje mari o pravdi i izražava suosjećanje za žrtve. Govorimo vladi da je isprika minimum solidarnosti nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i nepostojanja sudskih postupaka," kazali su iz Inicijative.

HDZ-ovac ih je zbog Inicijative htio strijeljati

Kampanja Inicijative mladih za ljudska prava je toliko izbacila iz takta istaknutog HDZ-ovca Hrvoja Marušića da im je otvoreno na Facebooku zaprijetio strijeljanjem:

Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat!

HDZ se ogradio od te izjave i najavio sankcije unutar stranke. Početkom mjeseca je predsjedništvo HDZ-a, napokon, pokrenulo postupak za isključenje iz stranke Hrvoja Marušića, predsjednika Zajednice poduzetnika HDZ-a i bivšeg splitskog gradskog vijećnika, i to upravo zbog divljačkih Facebook objava koje je uputio Inicijativi mladih za ljudska prava.

oluja

isprika

Inicijativa mladih za ljudska prava

Hrvoje Marušić

Zagrebački maraton

Serge Brammertz

Nikola Puharić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter