video: koji je to najgori film ikada snimljen i zašto ga svi ipak žele gledati

Glavni glumac i dalje je misterija, ne zna se gdje i kada je rođen, kao niti odakle mu šest milijuna dolara za film. Snimio je najbizarniju scenu seksa ikada, a na kolegu je vikao iz suludog razloga


Mia Peretić
11.11.2019.16:00
Glavni glumac i dalje je misterija, ne zna se gdje i kada je rođen, kao niti odakle mu šest milijuna dolara za film. Snimio je najbizarniju scenu seksa ikada, a na kolegu je vikao iz suludog razloga
Profimedia

sažeto

Ovo je priča o ljubavnom trokutu koji završava suicidom, a sve između teško je objasniti


Mia Peretić
11.11.2019.16:00

Kao uvod u priču poslužit ću se isječkom stand-upa Jerryja Seinfelda. Radi se o legendarnoj epizodi 'The Note' u kojoj Jerry, George i Elaine pokušavaju izvući besplatnu fizikalnu terapiju koju pokriva zdravstveno osiguranje prilažući uputnice zubara.

Seinfeld kaže da svi uvijek preporučuju najboljeg liječnika, a isto je s filmovima. Osim u slučaju 

Seinfeld tako komentira jednu čestu društvenu situaciju u kojoj ljudi, preporučujući liječnika, u pravilu imaju potrebu dodati kako se radi o najboljem doktoru. Seinfeld zatim kaže kako je, logično, sasvim nemoguće da na svijetu ima baš toliko najboljih, te da sasvim sigurno ima i onih koji su bili među gorim studentima. Stoga se pita gdje su oni i kada će konačno čuti rečenicu 'imam ti ja jednog, on je najgori'.

Slično je s filmovima i serijama. Svi će uvijek, opet sasvim logično, preporučiti najbolje, najuzbudljivije, najsmješnije ili najdramatičnije ostvarenje. Istovremeno, rijetko ćete čuti preporuku koja glasi 'Ovo je najgore smeće koje sam ikada vidio / vidjela i sugeriram da potratiš sat i pol svog života da to pogledaš'.

'The Room' je najgori film ikada snimljen, a opet ga svi žele gledati

Osim u jednom slučaju. Naime, ovaj je film nerijetko opisan kao najgori film ikada snimljen, a toliko je loš da ga treba pogledati samo kako biste se uvjerili da tako nešto zaista postoji. Ne, to nije krvavi horror B, C ili tko zna koje kategorije s očajnim efektima kečap-krvi i porno glumicama koje se silno žele probiti u mainstream filmski svijet, nije niti trash film, odnosno, nije trebao biti takav. Naprotiv, ova je romantična drama zamišljena kao sasvim ozbiljan uradak, no ovdje prestaje svaka sličnost s izvornom nakanom. 

Radnja filma sklop je bizarnih i nepovezanih scena: ljubavni trokut završava suicidom, a sve između teško je objasniti

Film 'The Room', u hrvatskom prijevodu 'Soba', bizaran je sklop ideje scenarista, producenta, redatelja i glavnog glumca Tommyja Wiseaua, američkog državljanina još neutvrđenog porijekla, koji je isprva trebao biti kazališna predstava, no Wiseau se predomislio i odlučio ju pretvoriti u filmski scenarij. Traje negledljivih devedesetak minuta, a zapravo je priča o ljubavnoj izdaji. Glavni lik Johnny (Tommy Wiseau) uspješan je bankar koji živi sa zaručnicom Lisom (Juliette Daniels). Ona ga vara s njegovim najboljim prijateljem Markom (Greg Sestero). Od značajnijih likova tu je još i student Denny (Philip Haldiman), njihov susjed koji je zapravo zaljubljen u Lisu, te Lisina majka Claudette (Carolyn Minnott). 

I već se ovdje javlja problem s obzirom na to da se u filmu isprepliću međusobno nepovezane radnje koji često ne bivaju razriješene, te čiji smisao ostaje trajno nepoznat. Ukratko, stječe se dojam da je Wiseau glumce trpao u scene kako mu je palo na pamet, pa tako u jednom trenu Lisina majka s njom razgovara o problemima u njezinoj vezi, da bi takav gotovo identičan razgovor vodile nekoliko puta, zatim su ubačene scene u kojima se muška glumačka postava, odjevena u smokinge, dodaje loptom za američki nogomet, a sve završava na Johnnyjevoj rođendanskoj zabavi kada ljubavna prevara izlazi na vidjelo, dolazi do pokušaja sukoba dvojice likova, te Johnny, potpuno emocionalno rastrojen, uništava stan i okončava svoj život ispalivši metak u usta. 

Krajem filma može se čuti i sada već kultni Wiseauov vapaj: 'You're tearing me apart, Lisa!", koji je postao zaštitni znak čitavog 'The Rooma', a koji je, navodno, inspiriran rečenicom Jamesa Deana u filmu 'Buntovnik bez razloga'. 

Zaista, radnja se, nažalost, ne može opisati bolje od ovoga jer bolje niti ne izgleda. Scenarij je krcat neobjašnjivim promjenama radnje, besmislenim pod - radnjama, te neobičnim promjenama samog tona. Primjerice, Lisina majka Claudette onako ležerno povjerava kćeri 'kako je dobila liječničke nalaze i da definitivno ima rak dojke'. Čovjek bi pomislio da će se ovime još pozabaviti, ipak se radi o majci jednog od glavnih likova koja je upravo dobila strašnu dijagnozu. No, ne, to se ne događa, a Claudette je tu potresnu vijest priopćila kao da joj govori kako je usput na placu kupila povoljne rajčice.

No, bizarnosti ne staju u samome filmu, već su prisutne i u detaljima oko njega: od misterioznog porijekla Tommyja Wiseaua, milijunskog budžeta kojim je film snimljen, pa do golotinje i statusa kultnog filma o kojem je svoj uradak snimio i popularni glumac James Franco, 'The Room' je sigurno najgori film na svijetu koji jednostavno morate pogledati. No, krenimo redom.

Tko je Tommy Wiseau? Ne zna se kada i gdje je rođen i obrazovan, kako je zarađivao, no, snažnom istočnoeuropskom naglasku unatoč, tvrdi da je ponosni Amerikanac

Za početak, tko je uopće Tommy Wiseau? Ovaj čovjek za današnje je pojmove pravi misterij jer se ne zna gdje i kada je rođen, gdje se obrazovao, te odakle mu novac za film. Wiseau je uvijek tvrdio da je rođeni Amerikanac, iako je svima koji ispravno čuju sasvim jasno da to nije moguće. Naime, njegov naglasak odaje da je rođen daleko od Sjedinjenih Američkih Država. U brojnim je intervjuima izjavio da je davno prije živio u Francuskoj, te da je odrastao u New Orleansu.

Tommy Wiseau

Također, nagađalo se da je rođen 1968. ili 1969. godine, no Sestero koji u filmu glumi Marka, u svojim je memoarima ustvrdio da je vidio kopije Wiseauovih imigracijskih papira iz kojih se saznao da je sredinom ili krajem pedesetih godina rođen u nekoj od država istočnog bloka. Konkretnije, spekuliralo se da dolazi iz Poljske. Wiseau je 2017. godine po prvi put javno potvrdio da 'dolazi iz Europe', no da je danas ponosni Amerikanac. 

Profimedia

Na film je potrošio šest milijuna dolara, nitko ne zna odakle mu novac

'The Room' je snimljen 2003. godine, a već je na prvi pogled očito da je mastermind gospodin Wiseau koji je u jednom intervjuu objasnio kako ime filma dolazi zbog činjenice da je 'vaša soba mjesto gdje se osjećate sigurno'. Ima smisla, zar ne? No, ono što nikako nema jest tajna kako je uopće namaknuo novac da ga snimi s obzirom na to da je ukupni budžet iznosio čak šest milijuna dolara. Za ozbiljan film sigurno premalo, no kako je potpuni anonimus, u svakom smislu te riječi, namaknuo taj iznos? 

Od zarade sigurno nije s obzirom na to da je u kinima igrao samo dva tjedna i navodno zaradio jedva 2000 američkih dolara. Wiseau je potrošio dodatnih pet tisuća dolara na billboard oglase, što mu je pomoglo da dobije nadimak 'Orson Welles sr**a'. 

Sav novac navodno je došao od samog Wiseaua, a prema nekim tvrdnjama, zaradio ga je uvozeći kožne jakne iz Južne Koreje. Sam redatelj / producent / glumac nikada nije dao previše detalja odakle mu šest milijuna dolara, a zato su fanovi na društvenim mrežama sami popunjavali praznine u priči nagađajući da bi Wiseau mogao biti D.B. Cooper, zloglasni otmičar zrakoplova koji je 1970. godine pobjegao s 200 tisuća dolara u gotovini.

Najbizarnije scene filma uključuju smijanje na obiteljsko nasilje i njegovu golu stražnjicu koju je pošto - poto htio uvaliti u kadar s obzirom na to da 'seks prodaje'

Već smo ranije spominjali niz apsurdnosti kojima film obiluje, a radi se o međusobno nepovezanim scenama, priči koja nije linearna, te neobjašnjivim događajima koji nemaju nikakve veze sa zdravim razumom. Razina apsurda posebno je uočljiva kada se radi o ženskim likovima.

Kada Johnnyjev najbolji prijatelj Mark ispriča potresnu priču o ženi koja trpi brutalno obiteljsko nasilje, Johnny na to odgovara smijehom i rečenicom: 'O, kakva priča, Mark!'

Možda najgora scena na svijetu

Jedna od najupečatljivijih scena sigurno je ona u kojoj su glavne zvijezde ponovno najbolji prijatelji Johnny i Mark. U jednom trenutku vidimo Wiseaua, odnosno Johnnyja, kako bijesan izlazi na krov zgrade i pokušava glumom dočarati silnu ljutnju zbog činjenice da ga je zaručnica optužila za nasilje. 

"Nije istina, nisam je udario, nisam, nisam, to je sr**e! O, zdravo Mark", rečenica je u kojoj je spojio neuspješno odglumljeni bijes i ležerni pozdrav prijatelju i to sve u samo sedam sekundi. Kad kažemo neuspješno, mislimo na to da između navedene dvije emocije nema baš nikakve razlike, osim što na početku 'glumac' izgleda blago iritirano. 

Kako je kasnije izjavio Mark kojeg glumi Greg Sestero, Tommyju su trebala 32 pokušaja da izgovori taj klasik. Čak mu je trebala pomoć ekipe iz produkcije koja je morala držati kartice s tekstom kako bi ga izgovorio u pravilnom nizu. Neki će reći da se isplatilo jer ovo je izvedba kakva se zaista rijetko viđa.

Pod svaku cijenu želio je biti gol u filmu

'Filmski stručnjak' kakav je, Wiseau je procijenio kako su filmu potrebne i golišave scene. Stoga je inzistirao kako mora pokazati svoju golu stražnjicu ili se film neće prodavati. Ovo je rezultiralo jednom od najbizarnijih scena seksa u povijesti kinematografije u kojoj je u prvom planu njegova gola pozadina, a nažalost, ovo je jedna od scena koja nije izvan fokusa. 

Konfuzija u cvjećarnici

Još jedna u nizu scena koja se bori za titulu najbizarnije odvija se u cvjećarnici. Wiseau dolazi kupiti buket cvijeća za zaručnicu Lisu, te se upušta u vremenski potpuno nedosljedno ćaskanje s prodavačicom. Jedna od crtica sa snimanja otkrila je kako se radilo o pravoj zaposlenici, a ne glumici, a kada je Tommy ugledao psa, nije bio siguran je li stvaran. 

Ukratko, Johnny dolazi po desetak crvenih ruža, prodavačica ga pozdravlja i govori mu da nije znala da je to on, on joj plaća i tada scena ulazi u, kako se to kaže, petu brzinu, jer joj govori da zadrži ostatak, spazi i podraga psa, okreće se i odlazi, a prodavačica mu govori da joj je on najdraža mušterija. Pokušajte to zamisliti, no stvarno brzo. Stječe se dojam kao da su skupili taman toliko novca da rezerviraju trgovnu na 45 sekundi i čitavu scenu uguraju u tu sekundažu. 

Nevjerojatno bizaran bijes

Veliko finale bizarnih scena ujedno su i one kojima film završava. Nakon 'tučnjave' između Johnnyja i Marka i razotkrivanja da ga zaručnica čitavo vrijeme vara, Johnny dijeli svoju bol. Kaže da mu je dosta ovog svijeta i napušta svoju rođendansku zabavu. Nakon toga slijedi još scena njegovog bijesnog razaranja kuće, rušenja stvari s polica, te dramatično samoubojstvo.

Crtice sa snimanja: Wiseau je poludio kada je jedan od članova ekipe prdnuo, a tražio je da svi glumci stalno budu prisutni kako bi ih ubacivao ako mu se prohtije

No, bizarnost filma 'The Room' nije samo u njegovoj 'radnji', likovima i scenama, već ih je i u procesu snimanja bilo na pretek. Greg Sestero, odnosno, Mark, dobio je ime po glumcu Mattu Damonu čijom je glumom Tommy Wiseau bio opsjednut, no čije je ime krivo pročitao i preimenovao ga u Mark. No, Wiseau je bio podjednako bizaran i kao redatelj. Naime, zahtijevao je da čitava glumačka ekipa bude prisutna tijekom snimanja svih scena kako bi ih mogao ubaciti ako mu se prohtije. Možda je ta trenutna inspiracija razlog konfuznosti filma. 

Sestero, glavni izvor o događajima na setu, jednom je prilikom rekao da je jednom prilike član filmske ekipe prdnuo, što je kod Wiseaua izazvalo veliki bijes jer, kako je rekao, Tommy stvarno mrzi kada drugi ljudi prde. 

Wiseau se naljutio i kada je čitava ekipa prasnula u smijeh na njegovu izvedbu rečenice: 'Za minutu, ku*o', namijenjenu njegovoj lažljivoj zaručnici. Mislili su da se radi o šali, Wiseau nije pa se naljutio i tražio da mu kažu što im je toliko smiješno.

'The Room' danas ima kultni status, ljudi idu na projekcije i filmsko platno gađaju rekvizitima. Obožavaju ga i brojne zvijezde Hollywooda

Nakon što se u kino distribuciji 'The Room' pokazao kao totalni fijasko, što je bio sasvim vjerojatan ishod, dogodila se gotovo nevjerojatna stvar. Naime, holivudske glumačke zvijezde poput Pula Rudda i Kristen Bell postale su fascinirane filmom i počele dolaziti na rijetka prikazivanja koja su se jednom mjesečno događala točno u ponoć, a počeli su organizirati i zajedničko gledanje, te dijeliti priče. Tajna 'Sobe' ubrzo se proširila i postala poznata kao kultni fenomen. I danas se organiziraju ponoćne projekcije diljem svijeta, a filmovi citiraju rečenice scenarija napamet, na platno bacaju rekvizite poput žlica, a Wiseau za njih ima status prave zvijezde. 

Čak je i James Franco snimio film o njemu

Da je Tommy Wiseau sasvim slučajno postao kultna figura mainstream Hollywooda dokazuje i činjenica da je slavnog glumca Jamesa Franca motivirao da 2017. godine snimi film The Disaster Artist u kojem se zapravo radi o prijateljstvu dvojice glavnih glumaca filma 'The Room' koje rezultira snimanjem 'najgoreg filma ikada snimljenog', te zauvijek upisao Wiseaua u filmske legende. No, ako prave fanove originalnog filma pitate, nema tog kinematografskog čuda koje može nadmašiti poznatu 'Sobu'.

Profimedia

film

the room

najgori film na svijetu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter