HITAN PREMJEŠTAJ

Glavna svjedokinja u 'aferi dnevnice' više ne radi u Vladi


HINA
07.03.2017.17:30
Glavna svjedokinja u 'aferi dnevnice' više ne radi u Vladi
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Odluka je uslijedila dan nakon što je premijer Andrej Plenković izvijestio da postoji još niz drugih slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti u vezi putnih naloga koji su izdavani u Vladi i nakon odlaska Vlade Zorana Milanovića


HINA
07.03.2017.17:30

Sandra Zeljko, tajnica u Uredu premijera Andreja Plenkovića i glavna svjedokinja u istrazi protiv SDP-ovca Tomislava Sauche o isplatama dnevnica u Vladi, od danas više ne radi u Banskim dvorima. Premještena je na drugo radno mjesto, doznaje se iz Banskih dvora.

Odluka je uslijedila dan nakon što je premijer Andrej Plenković izvijestio da postoji još niz drugih slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti u vezi putnih naloga koji su izdavani u Vladi i nakon odlaska Vlade Zorana Milanovića, zbog čega je od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražio da preuzme taj slučaj. Odluka o premještaju Zeljko službeno je potpisana jutros, navodi izvor u Vladi.

Nakon što je početkom prošlog mjeseca pokrenuta istraga DORH-a o isplatama za putne naloge u vrijeme Milanovićeve Vlade, Plenković je od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se takve stvari događale i nakon Milanovićeve Vlade, kaže izvor.

Istragu tako nije proveo postojeći Vladin ured za unutarnju kontrolu već "dvojac od povjerenja" premijera Plenkovića, a njihova je istraga pokazala da su sumnjivi putni nalozi postojali i nakon dolaska Vlade premijera Tihomira Oreškovića, ali i za vrijeme sadašnje, Plenkovićeve Vlade.

Obrazac je bio sličan onome zbog kojega je u istražnome zatvoru na tjedan dana završio Saucha, odnosno na spornim nalozima nalaze se i potpisi predstojnika Oreškovićeva Ureda Nevena Zelića, kao i sadašnjeg predstojnika Ureda premijera Davora Božinovića.

U Vladi zbog utvrđenih nepravilnosti najavljuju revidiranje cijelog procesa isplate putnih naloga u kojem je, slikovito rečeno, previše ruku od Banskih dvora do Ureda za opće poslove (UZOP), koji putne naloge isplaćuje za Sabor, Vladu i Ured predsjednice Republike. Stoga je, doznaje se, moguć i potpuno novi ustroj Vlade.

Zeljko, koja je u Banske dvore došla u vrijeme premijerke Jadranke Kosor, za sada je jedina premještena, a u Vladi kažu kako njezina suspenzija ili eventualni otkaz ovise o tome postoje li protiv nje dokazi državnih institucija koje su zadužene za istragu afere s putnim nalozima.

Vladin izvor kaže kako ih DORH za sada nije tražio dokumentaciju o putnim nalozima prije i nakon Milanovićeve Vlade.

Andrej Plenković

Vlada RH

Zoran Milanović

Tomislav Saucha

afera dnevnice

Sandra Zeljko

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter