ne 'lomite' nam drveće

Geodeti na Krešimirovu trgu, a građani u strahu od Bandićeve fiksacije s rezanjem stabala: Hoćemo li ostati i bez najljepšeg zagrebačkog parka?


Ružica Matić
15.11.2018.11:50
Geodeti na Krešimirovu trgu, a građani u strahu od Bandićeve fiksacije s rezanjem stabala: Hoćemo li ostati i bez najljepšeg zagrebačkog parka?
Bruno Konjevic / CROPIX

sažeto

Geodeti, njihovi uređaji za mjerenje i automobil s oznakom Zagrebačkog holdinga parkiran usred parka uznemirili su mnoge stanare okolnih ulica


Ružica Matić
15.11.2018.11:50

Počela su geodetska mjerenja nas Krešimirovom trgu, gdje se nalazi po mnogima najljepši park u središtu Zagreba.  

Geodeti, njihovi uređaji za mjerenje i automobil s oznakom Zagrebačkog holdinga parkiran usred parka uznemirili su mnoge stanare okolnih ulica kojima je park na Krešmircu jedini preostali otok zelenila nakon kontroverznog preuređenja Meštrovićeva paviljona na obližnjem Trgu žrtava fašizma.

Od Grada Zagreba danas nismo uspjeli doznati što se radi na Krešimirovom trgu, a u Zelenoj akciji kažu da i oni od jučer čekaju odgovor na isto pitanje.

„Geodetska mjerenja obično prethode izradi nekog projekta. Znamo da je to nastavak projekta Pješački centar izvrsnosti, čija je prva faza bilo preuređenje Meštrovićeva paviljona, ali ne znamo ništa više. Meštrovićev paviljon preuređen je bez javnog natječaja i mišljenja struke, a mi se nadamo se da će se prije uređenja Krešimirova trga ipak raspisati natječaj i provesti javna rasprava kako bi se zaštitio interes građana.

Nitko nije protiv uređenja trgova i rezanja suhih grana, ali o tome treba struka prvo reći što misli. Pokazalo se da Meštrovićev paviljon nakon preuređenja više uopće nije pogodan za korisnike i ne želimo da se to dogodi i na Krešimirovom trgu. Nećemo dozvoliti da se to dogodi“, rekla je Jasna Šumanovac iz Zelene akcije.

Radovi oko Meštrovićeva paviljona trajali su sedam mjeseci i građani Zagreba su ih platili 9,3 milijuna kuna.

Krešimirov trg, koji je od njega udaljen dvjestotinjak metara, također je nedavno uređivan. Gradonačelnik Milan Bandić je u ljeto 2016. ponosno pokazao obnovljeni park i fontanu Kozmički ciklus vode Josipa Seissela iz tridesetih godina.

Mnoge bi mogao iznenaditi podatak da je Trg Petra Krešimira s površinom od 220x210 metara zapravo najveći trg u Zagrebu i Hrvatskoj. Park koji se nalazi na njemu uređen je 1938. godine prema nacrtima krajobraznog arhitekta Ćirila Jeglića i bio je prvi dječji park u Zagrebu. Djeca su se prije kupala u fontani i malenom bazenu, no to je prestalo 50-ih nakon epidemije polija.    

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter