Što bi mi bez njih?

'Gastarbajteri su prošle godine u Hrvatsku poslali onoliko novca koliko država isplati javnom sektoru'


Valerija Bebek
25.03.2018.14:30
'Gastarbajteri su prošle godine u Hrvatsku poslali onoliko novca koliko država isplati javnom sektoru'
Cropix

sažeto

Radi se o iznosu od 2,1 milijarde eura, uplaćenim putem računa, a uz to treba pribrojati i gotovinu koju se samo može procijeniti


Valerija Bebek
25.03.2018.14:30

Rekordnih 15,75 milijardi kuna ili oko 2,1 milijarde eura uplatili su prošle godine gastarbajteri svojoj rodbini ili prijateljima kazuju podaci Hrvatske narodne banke. To je čak oko 120 milijuna eura više nego godinu ranije, javlja Slobodna Dalmacija.

Prije desetak godina doznake iz inozemstva iznosile su oko 1,3 milijarde eura, da bi u posljednje dvije godine taj iznos doslovno eksplodirao. Takav trend u potpunom je skladu s brojkama o iseljavnaju koje je u konstantnom usponu od 2014.

Prosječan gastarbajter u godini dana u Hrvatsku pošalje više od 6000 eura, ako se podijeli broj radničkih doznaka s procjenama o broju ljudi koji žive i rade u inozemstvu. Tu je riječ, naravno, samo o novcu isplaćenom na račune. O onim gotovinskim kad gurnu koju stoticu eura u ruke, može se samo nagađati. Vlada je prije dvije godine procijenila da se u zemlju iz inozemstva prelije više od 8,5 milijardi kuna u gotovini.

Kako bi se dobila perspektiva o količini novca koju iseljenici šalju 'doma' bitno je istaknuti da je istovjetna čak 4,4 posto BDP-a piše Slobodna Dalmacija. Kada bi se pribrojao i iznos u gotovini - iz inozemstva u Hrvatsku uplaćuje se iznos koji država godišnje isplati svim zaposlenicima u javnom sektoru, ako se ne računa zdravstvo.

Hrvatska

novac

gastarbajteri

inozemstvo

proračun RH

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter