Iskopali smo priču stvarnog don Corleonea

Castello je bio povezan i sa samim američkim predsjednikom, a zatvor je izbjegavao toliko uspješno da su ga zvali don Teflon


Robin Mikulić
24.06.2018.12:45
Castello je bio povezan i sa samim američkim predsjednikom, a zatvor je izbjegavao toliko uspješno da su ga zvali don Teflon
Profimedia

sažeto

Frank Costello nikad nije bio pravi ubojica. Štoviše, taj mafijaški bos bio čak poznat po tome što nije čak ni ličio na zlikovca. On je, naime, bio bolji političar nego što je bio tipični mafiozo


Robin Mikulić
24.06.2018.12:45

Možda ste, kao i mnogi drugi, upoznati s kultnim filmom Kum. No, vjerojatno niste znali da je lik don Corleonea napravljen prema uzoru na stvarni život njujorškog mafijaša Franka Costella. Costello je, naime, baš kao i njegov filmski pandan preživio pokušaj ubojstva te je nakon tog nemilog događaja pokušao svoju obitelj okrenuti prema poštenom životu.

Iz pera Pulitzerom nagrađenog američkog autora Anthonyja DeStefana uskoro bi o bogatom životu poznatog mafijaša trebala izaći i knjiga. U njoj, između ostaloga, govori kako su Costellove političke veze njujorškoj mafiji omogućile da radi što god joj se prohtje.

Mafiozo koji je sanjao o politici

DeStefano, zanimljivo, tvrdi kako Costello nikad nije bio pravi ubojica. Štoviše, taj mafijaški bos bio je čak poznat po tome što nije čak ni ličio na zlikovca. On je, naime, bio bolji političar nego što je bio tipični mafiozo, a u toj se domeni bavio reketarenjem, švercom i ilegalnim igrama na sreću. Costellu je, naime, jako stalo do toga da stekne poštovanje njujorških visokih krugova. Kako je potekao iz siromašne imigrantske obitelji zadao si je za cilj da jednom i sam postane dijelom društvene kreme, zadatak u kojem nikad nije do kraja uspio.

Da bi to ostvario povezao se prvo s političarima i to s dosta poznatim političarima. Ranih 30-ih sudjelovao je, zahvaljujući svojim vezama s korumpiranim političarima, na kongresu demokrata kao gorljivi zagovornik kandidature budućeg predsjednika Franklina Roosevelta premda je već tad bio duboko involviran u ilegalne poslove.

No, bez obzira na mutne poslove kojima se bavio, taj je kriminalac više nego uspješno izbjegavao zatvor i to radi puke sreće. Za vrijeme njegovog uspona, između 20-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, zakoni nisu bili toliko precizni kad je u pitanju bilo reketarenje kao što su to danas. Policija ga je za vrijeme prohibicije pokušala uloviti na foru utaje poreza, ali jednostavno protiv njega nije bilo dovoljno dokaza. Lik je čak postao poznat kao don Teflon jer mu policija nije uspjela do samog kraja života prišiti ništa, sve dok Costello nije odbio svjedočiti pred kongresom.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter