premijeru, što kažeš na ovu ideju?

Francuska će uskoro kažnjavati firme koje ženama isplaćuju manje plaće nego muškarcima


HINA
08.03.2018.14:55
Francuska će uskoro kažnjavati firme koje ženama isplaćuju manje plaće nego muškarcima
iStock

sažeto

U roku od tri godine moraju ukinuti razlike u plaćama između žena i muškaraca ili će morati platiti kazne


HINA
08.03.2018.14:55

Francuske tvrtke morat će u roku od tri godine ukinuti razlike u plaćama između žena i muškaraca ili će morati platiti kazne, po planovima koje u srijedu predstavio francuski premijer Edouard Philippe. Muškarci su u Francuskoj plaćeni u prosjeku 9 posto više od žena, iako zakon nalaže jednake plaće za isti posao zadnjih 45 godina.

Po novim planovima, predstavljenim predstavnicima sindikata i poslodavaca, tvrtke s više od 50 zaposlenika morat će uvesti poseban software povezan izravno sa sustavom za plaće koji će pratiti neopravdane razlike u plaćama između žena i muškaraca. Cilj je da se iduće godine taj software uvede u tvrtke s više od 250 zaposlenika, a 2020. u tvrtke s 50 do 249 zaposlenika.

Ako tvrtka u roku od tri godine ne ukloni razliku u plaćama koju detektira sofware, inspektori rada mogu joj izreći kazne u iznosu do jedan posto njezinih ukupnih izdataka za plaće.

"Software nije čaroban štapić, ali će otkriti neke razlike u plaćama između muškaraca i žena", rekao je Phillippe novinarima nakon sastanka.

Vlada će u mjesecima koji dolaze razraditi pojedinosti tog plana s poslodavcima, sindikatima i stručnjacima i uključiti ih u širi paket reformi zakona o radu koji će biti predstavljen parlamentu idući mjesec. Tvrtke će također morati biti transparentnije u pogledu razlike u plaćama između spolova: morat će ih objaviti na svojim internetskim stranicama, a sindikati će imati pristup internim podacima o radnim mjestima i stažu. Poslodavci su plan komentirali za zabrinutošću.

"Dodatni teret ne smije biti kontraproduktivan, ograničavajući za poslodavce", rekao je Jean-Muichel Pottier, potpredsjednik federacije malih poslodavaca CGMPE. Predstavnici sindikata bili su prema planu otvoreni, ali su neki također izrazili rezerviranost u pogledu kriterija koje će se koristiti da bi se utvrdilo postoji li razlika u plaćama između spolova.

Francuska

žene

plaće

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter