ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE ZNANSTVENIKA

Fosil dinosaura star 163 milijuna godina bacio novo svjetlo na razvoj ovih prapovijesnih životinja


100posto
12.05.2019.20:00
Fosil dinosaura star 163 milijuna godina bacio novo svjetlo na razvoj ovih prapovijesnih životinja
Profimedia

sažeto

 Kina je predvodnik mnogih otkrića novih vrsta dinosaura, posebno kroz pernate fosile koji su pokazali direktnu vezu između dinosaura i ptica


100posto
12.05.2019.20:00

Znanstvenici u Kini nedavno su otkrili novu vrsta letećih dinosaura, koja je svojim izgledom podsjećala na šišmiše. Ovo otkriće baca novo svijetlo na proces kako su se dinosauri razvili u ptice.

Fosilni ostaci ove neobične vrste pronađeni su u Liaoningu na sjeveroistoku Kine 2017. godine i najprije su zbunili Min Wanga, kineskog paleontologa i glavnog autora studije objavljene prije nekoliko dana.

Jedinstveni prednji udovi

Wang je, naime, ove leteće dinosaure nazvao Ambopteryx longibrachium, do daljnja istraživanja pokazala su da se radio o malom dinosauru terapodu s jedinstvenim prednjim udovima i membranskim krilima.

Profimedia

Fosil star 163 milijuna godina drugi je u povijesti koji pokazuje dinosaure s krilima koja sliče krilima šišmiša, iako je ta osobina vidljiva u prethistorijskim letećim reptilima. 

Znanstvenik smatra da dinosaur nije mogao letjeti

Jedini dinosaur sa sličnim osobinama bio je Yiqi, koji je opisan 2015. godine. Wang smatra da nije vjerojatno da je mali dinosaur, koji je bio dug oko 32 centimetra i težak oko 306 grama, mogao mahati krilima s obzirom na to da nema mišiće za letenje.

Inače, Kina je predvodnik mnogih otkrića novih vrsta dinosaura, posebno kroz pernate fosile koji su pokazali direktnu vezu između dinosaura i ptica.

Kina

znanstvenici

dinosaur

fosil

newsletter

Prijavite se na Newsletter