Bizarna zapljena

Farmeri moraju u zatvor zbog krijumčarenja svinjske sperme koja je umalo uništila čitavu mesnu industriju u zemlji


Mia Mitrović
15.08.2019.11:25
Farmeri moraju u zatvor zbog krijumčarenja svinjske sperme koja je umalo uništila čitavu mesnu industriju u zemlji
iStock (ilustracija)

sažeto

Dvojica Australaca osuđena su na zatvorske kazne jer su ulovljeni kako nelegalno oplođuju krmače spermom danskih svinja koju su godinama švercali u zemlju u šamponu 


Mia Mitrović
15.08.2019.11:25

Dvojica svinjara iz zapadne Australije osuđena su na zatvorsku kaznu nakon što su ih ulovili kako u zemlju krijumčare spermu danskih svinja u bočicama šampona. Torben Sorensen osuđen je na tri godine zatvora, a njegov kolega Henning Laue na dvije jer su prekršili australske zakone o karanteni i biološkoj sigurnosti, piše Guardian.

Na sudu u Perthu obrazloženo je da su spermu danskih prasaca ilegalno unosili u zemlju u više navrata u periodu između svibnja 2009. i ožujka 2017. Spermu su koristili u procesima umjetne oplodnje u svojoj kompaniji GD Pork, a nekoliko rasplodnih krmača direktni su potomci danskih prasaca čiju su spermu ilegalno unijeli i zemlju.

Prijetnja čitavoj industriji 

Ministrica poljoprivrede Bridget McKenzie poručila je da neće tolerirati kršenje zakona o biološkoj sigurnosti.

"Ovaj slučaj pokazuje uznemirujuće nepoštivanje zakona koji štite australsko svinjogojstvo i kvalitetu svinjetine u kojoj svake godine uživaju milijuni Australaca. GD Pork spermu je nabavljao ilegalno kako bi nelojalno postigli prednost nad svojim konkurentima kroz genetiku", dodala je.

Događaj je osudila i glasnogovornica udruženja zapadnoaustralskih farmera Jessica Wallace koja je naglasila da je njihov sebičan čin mogao ugroziti čitavu mesnu industriju u zemlji što je, prema njenim riječima, ekstremno razočaravajuće.

Predstavnici svinjske industrije kazali su da su svinje uzgojene uz pomoć sperme danskih krmaka osjetljive na bolesti poput afričke svinjske groznice te bolesti papaka i njuške što predstavlja potencijalnu prijetnju.

Svinjska groznica 

Slične bolesti umalo su devastirale svinjogojstvo Sardinije otkuda se bolest proširila po čitavoj EU. Bolest je vrlo brzo sanirana, no proširila se i na divlje svinje što je izazvalo veliki pomor divljači, a sa svinjskom groznicom velikih su problema imali Kina i Vijetnam.

Zaražene svinje imaju simptome poput visoke temperature, slabost i povraćanja, a nije rijetkost i da ugibaju. GD Pork mora platiti kaznu od 500.000 australskih dolara što je čitavu kompaniju poslalo u stečaj. Farme i svinje prodane su na aukciji u travnju.

Ministarstvo poljoprivrede slučaj je počelo istraživati u veljači 2017. U ožujku su pretražili farmu i pronašli dokumentaciju o ilegalnoj oplodnji. U srpnju iste godine uzeti su uzorci svinjske dlake za genetičko testiranje koje je potvrdilo sumnje istražitelja.

svinje

sperma

mesna industrija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter