kao u igrici 'udari krticu'

Facebook zabranio profile ekstremnih desničara pa im se sve skupa obilo o glavu


Mia Peretić
03.05.2019.16:00
Facebook zabranio profile ekstremnih desničara pa im se sve skupa obilo o glavu
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

sažeto

Zabranu su objavili prije uklanjanja spornih računa, dajući vlasnicima dovoljno vremena da svoje sljedbenike preusmjere na druge kanale


Mia Peretić
03.05.2019.16:00

Facebook je zbog kršenja pravila o "opasnim pojedincima i organizacijama zabranio profile Alexa Jonesa, Mila YiannopoulosaLaure Loomer i Paula Josepha Watsona, ekstremista s američke krajnje desnice. 

Blokirali ih zbog pozivanja na nasilje i govora mržnje, no nije sve išlo po planu

Među razlozima zabrane navedeni su pozivanje na nasilje, praćenje ideologije i korištenje govora mržnje, te objavljivanje sadržaja koji se protivi politikama Facebooka. 

No, nije sve išlo baš tako glatko. Facebook je, naime, zabranu objavio prije uklanjanja spornih računa, dajući vlasnicima dovoljno vremena da svoje sljedbenike preusmjere na druge kanale, prije no što računi nestanu. 

Tako je navedena četvorka još dobrih sat vremena nakon objave o zabrani profila imala aktivan Instagram račun, a Jonesova Facebook stranica "Infowars is Back" bila je online još dva sata nakon zabrane. 

Neki su mediji čitavu priču usporedili s igrom "udari krticu" u kojoj glave krtica nasumično izlaze iz rupa, a zadatak je udariti ih čekićem. No, kako zvekenete jednu glavu, iz druge rupe izađe druga i tako unedolged, baš kao što su blokiranjem jednog profila desničari aktivirali desetke drugih kanala.

Okrenuli priču

Loomer i Yiannopolous iskoristili su priliku i na Instagramu objavljivali statuse i fotografije o tome kako će ih uskoro zabraniti s izravnim uputama gdje ih se ubuduće može naći. Pa, iako su stranice na kraju uklonjene, svi navedeni su dobili dovoljno prostora da čitavu priču okrenu na to kako se Facebook neuspješno bori s kontrolom sadržaja, te kako ih se cenzurira. 

Alex Jones, poznat je po promoviranju teorija zavjere, poput one da je masakr u školi Sandy Hook "lažiran uz pomoć dječjih glumaca", a čitava je ekipa svoju aktivnost na društvenim mrežama koristila za širenje dezinformacija i građenja tenzija u društvu. 

Facebook tvrdi da provodi svoja pravila bez predrasuda. To je politiku dodatno pooštrio prošlog mjeseca, kada je zabranio veličanje, podržavanje i zastupanje bjelačkoga nacionalizma i separatizma na svojim platformama.

REUTERS/Akhtar Soomro/Illustration

Facebook

zabrana

ekstremna desnica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter