Gase lažne profile, baniraju heštegove

Facebook u ratu s lažnim sadržajem, češljaju profile i sadržaj i uklanjaju bez milosti


Valerija Bebek
14.05.2019.08:00
Facebook u ratu s lažnim sadržajem, češljaju profile i sadržaj i uklanjaju bez milosti
Profimedia

sažeto

Antivakseri, populisti, mrzitelji migranata neće više moći nesmetano haračiti društvenim mrežama 


Valerija Bebek
14.05.2019.08:00

Nakon brojnih skandala koji su iz tjedna u tjedan i iz mjeseca u mjesec zadesili Facebook i njegove kompanije kćeri, iz tog su se internetskog diva pokrenuli po pitanju uklanjanja lažnog sadržaja i stranica. 

Prvo su objavili rat heštegovima pomoću kojih se krive informacije šire brže. Prvo su se pozabavili Instagramom, ta je društvena mreža majka heštegova (#). Nakon što su se pojavili tagovi koji promoviraju postove u kojima se tvrdi da "cjepiva mogu ubiti", Instagram će isprva blokirati one tagove koji šire dezinformacije u vezi cijepljenja. Kasnije će se taj mehanizam proširiti i na druge netočne informacije.

Blokirani heštegovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids, a sada se planira blokiranje i onih koji ne sadrže konkretnu laž, ali se koriste za širenje laži, kao recimo - #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki hešteg više nije moguće pronaći sadržaje koji su bili označeni njime, tako da klikom na taj zabranjeni sklop riječi ne vodi nigdje. Time sprječavaju širenje netočnih i zlonamjernih informacija.

Poplava lažnjaka prije EU izbora

Osim obračuna sa samim lažnim vijestima, Facebook je objavi

Profimediao da nastavlja svoju borbu protiv lažnih stranica. "Uklonili smo nekoliko lažnih i dupliranih naloga koji krše našu politiku autentifikacije'', objavili su iz Facebooka.

Također su uklonjene stranice koje su objavljivale lažne informacije, kao i neke koje su počele kao nepolitičke stranice i nakon što su stekle pratitelje, promijenile su imena i postale političke stranice.

Facebook je objavio d aje ugasio neke talijanske naloge i stranice koje su širile lažne vijesti uoči parlamentarnih izbora u Europskoj uniji. Riječ je o 23 talijanske stranice koje su na Facebooku širile lažne informacije, izmišljene citate i "razdoran" sadržaj protiv migranata, cjepiva i antisemitski sadržaj. Ugašene stranice imale su oko 2,5 milijuna  pratitelja i više od desetak stranica koje su podržavale desničarske i populističke stranke.

Instagram

Facebook

lažan sadržaj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter