a baš su revni

Facebook se često nađe u središtu nekog skandala zbog korisničkih podataka. Sada je poznato što se događa kada deaktivirate profil i nije nikako dobro za vas


100posto
10.04.2019.20:00
Facebook se često nađe u središtu nekog skandala zbog korisničkih podataka. Sada je poznato što se događa kada deaktivirate profil i nije nikako dobro za vas
Profimedia

sažeto

Facebook će obrisati sve vaše podatke ako trajno obrišete korisnički račun, a dok je on deaktiviran i dalje će ih skupljati


100posto
10.04.2019.20:00

Kada odlučite deaktivirati svoj korisnički račun na Facebooku, pomislit ćete da će ova društvena mreža prestati aktivno prikupljati informacije o vama.

No, iz Facebooka su CNET-u priopćili da opcija za deaktiviranje računa omogućava skrivanje aktivnosti korisnika od drugih korisnika, te da se podaci korisnika koji su deaktivirali račun prate i pohranjuju.

Facebook će obrisati sve vaše podatke ako trajno obrišete korisnički račun, a dok je on deaktiviran ova društvena mreža će nastaviti skupljati vaše podatke zbog slučaja da se na nju odlučite vratiti.

REUTERS/Akhtar Soomro/Illustration

Facebook ne ističe da se podaci prikupljaju tijekom deaktivacije

Ako ne želite da Facebook prikuplja vaše podatke, najbolja opcija je da u potpunosti obrišete korisnički račun. Facebook će vam dati 30 dana da se predomislite, ali će tijekom tog perioda sve do konačnog brisanja i dalje prikupljati vaše podatke.

Kako se objašnjava na službenoj stranici Facebooka, deaktivacija korisničkog računa je samo jedan korak do njegovog potpunog brisanja, a u politici o upravljanju koja je javno dostupna ne piše da će Facebook tijekom deaktivacije nastavljati prikupljati podatke korisnika.

Facebook može nastaviti pratiti korisnike i preko interneta zahvaljujući share opciji na više od 275 milijuna web stranica. Na taj način ova društvena mreža dopušta i oglašivačima da vide koji sadržaj zanima korisnike, zbog čega će, recimo, vidjeti više sportskih oglasa na Facebooku ako posjećuju puno sportskih web stranica.

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Prošle godine se našli u velikom skandalu zbog podataka korisnika

Ova globalno popularna društvena mreža često se našla u problemima zbog curenja podataka korisnika i sigurnosnih propusta. Prošle godine Facebook se našao u središtu velikog skandala u koji je upao zbog nedovoljno dobre zaštite podataka korisnika.

Naime, analitička kompanija Cambridge Analytica dobila je, kroz neovlašteno prikupljanje, podatke o čak 87 milijuna korisnika ove društvene mreže.

Facebook

podaci

prikupljanje

korisnički račun

newsletter

Prijavite se na Newsletter