ZA NJIH JE PELJEŠKI MOST SITNICA

Evo kako Kinezi grade najimpozantnije mostove svijeta, iako neki im se i ruše!


Daniel Radman
23.04.2018.17:00
Evo kako Kinezi grade najimpozantnije mostove svijeta, iako neki im se i ruše!
Reuters

sažeto

Prema rejtingu CNN travela, među deset najimpresivnijih mostova svijeta tri su kineska


Daniel Radman
23.04.2018.17:00

Kineski građevinari danas su potpisali ugovor s Hrvatskim cestama za izgradnju Pelješkog mosta.

Da je Kina vodeća građevinska sila današnjice, nema nikakvog spora. Kineska infrastrukturna čuda zasipaju nas redovito, a jedno od takvih službeno je otvoreno prije nešto više od dva mjeseca.

Početkom veljače Kinezi su otvorili 55 kilometara dug most Hong Kong-Zuhai-Makao, najduži most na svijetu koji se proteže nad vodom. Most, inače, povezuje tri grada, a radi toga je izgrađen u obliku slova 'Y'.  

I bez njega je "CNN travel" na listu deset najimpresivnijih mostova uvrstio tri kineska. Ne treba posebno isticati kako je i inače najduži most na svijetu, Danyang-Kunshan, kineske tehnologije djelo, a ukupna mu je dužina 164,8 kilometara. Za usporedbu, pelješki će biti dug "samo" 2,4 kilometra.

A da bi gradili tako impozantne građevine, Kinezi imaju jednako impozantne strojeve. Jedna od takvih je dizalica SLJ900, koja - kako joj ime kaže – ima nosivost od čak 900 tona. Njene dimenzije također su impozantne, duga je 91,8 metara, široka 7,4 metara i visoka 9 metara, a u video ispod možete ju provjeriti na djelu.

No, da ih ne hvalimo previše, imaju i Kinezi svojih gafova. Nedavno im je u Keniji pao most vrijedan 12 milijuna dolara, i to samo 10-ak dana nakon što je kenijski predsjednik posjetio gradilište kako bi skupio političke bodove.

Problema su, i to ozbljnih, imali, i s onima u vlastitoj državi.

Kina

Pelješki most

građevina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter