Zanimljive brojke

Eurostatovi podaci o broju noćenja u EU otkrili žalosnu istinu o Hrvatskoj


Mia Mitrović
24.01.2019.10:15
Eurostatovi podaci o broju noćenja u EU otkrili žalosnu istinu o Hrvatskoj
Ivo Ravlic / CROPIX

sažeto

Broj noćenja u EU se u 2018. povećao za 2%, a Hrvatska je rekorder po broju stranih gostiju u odnosu na domaće


Mia Mitrović
24.01.2019.10:15

Što se turizma i broja noćenja tiče, Europska unija stoji dobro. Brojke koje je u srijedu objavio Eurostat pokazuju konstantan porast broja posjetitelja. 

Prošle godine čak 3.1 milijarda ljudi posjetilo je Europsku uniju, što je oko 2% više u odnosu na 2017. , a od 2009. broj posjetitelja je u stalnom porastu. Najposjećenije zemlje EU lani su bile Španjolska (467 milijuna noćenja), Francuska (444 milijuna) i Njemačka (419 milijuna), navodi Eurostat.

Najveći porast broja noćenja u turističkom smještaju 2018. zabilježile su Latvija, Litva i Malta, a slijede ih Poljska, Rumunjska i Belgija. Hrvatske, zanimljivo, nema među zemljama s najvećim rastućim brojem noćenja, no nema je ni među onima koje su zabilježile najveći pad (Luxemburg i Irska).

Eurostat

U Hrvatskoj raste broj noćenja stranih gostiju 

Najveći porast broja noćenja domaćih gostiju bilježi Rumunjska, a stranih gostiju Malta. Gotovo sve zemlje EU bilježe stalni rast broja noćenja domaćih gostiju, uz iznimku Luksemburga i Grčke, a osim Rumunjske, među zemljama koje bilježe najveći porast domaćih gostiju su Cipar, Malta i Hrvatska, iako su u nas domaći gosti ostvarili tek oko 6 milijuna noćenja. 

I rast broja turističkih noćenja stranih gostiju bilježe sve zemlje osim Irske, Luksemburga, Španjolske i Portugala. Najveći pak porast bilježe Latvija, Belgija i Litva.

Najveći broj noćenja proveli su domaći turisti u Rumunjskoj, Poljskoj, Njemačkoj i Švedskoj. Najveći broj noći strani turisti proveli su u Malti, Cipru i Hrvatskoj. Od ukupnog broja gostiju ove godine u Hrvatskoj, čak 93% su bili strani gosti, a tek 7% domaći, što je zapravo tužan podatak.

Prema mjerenjima Eurostata, u Hrvatskoj je lani ostvareno 89.4 milijuna noćenja, od čega 83 milijuna noćenja stranih gostiju i 6 milijuna domaćih.

Hrvatska

turizam

EU

statistika

Eurostat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter