SPOR OKO ČLANSTVA

Europska unija produbila jaz između Hrvatske i Srbije. Većina naših susjeda misli kako smo im najveći neprijatelji na putu prema Europi


100posto
09.05.2019.18:00
Europska unija produbila jaz između Hrvatske i Srbije. Većina naših susjeda misli kako smo im najveći neprijatelji na putu prema Europi
Pedja Milosavljevic/CROPIX

sažeto

Članstvo Srbijeu Europskoj uniji važno je za Hrvatsku, ali zeleno svjetlo za ulazak dobit će tek kada ispune uvjete i kriterije koje je morala i Hrvatska


100posto
09.05.2019.18:00

Hrvatska je najveći neprijatelj Srbije po pitanju članstva naših susjeda u Europskoj uniji, proizlazi to iz istraživanja Instituta za europske poslove i Ninamedije.

Naime, većina građana Srbije podržava članstvo u Eurospkoj uniji, a većina ispitanika koji podržavaju članstvo Srbije u EU stariji su od 60 godina, piše Klix.ba. 53 posto ispitanika podržava članstvo Srbije u Europskoj uniji, 40 posto ih je protiv, a 7 posto njih nije se izjasnilo.

Većina ispitanika smatra da Srbija s Hrvatskom ima najlošije odnose

Kad bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u Europskoj uniji, 48 posto ispitanika tvrdi da bi glasalo za, njih 35 posto bi glasalo protiv, 9 posto ne bi izašlo na glasanje, dok 8 posto njih ne zna kako bi glasalo.

Reuters

Većina građana Srbije, između ostalog, smatra da je Hrvatska najveći neprijatelj Srbiji u EU, pa tako 52,9 posto ispitanika smatra da s Hrvatskom Srbija ima najlošije odnose, dok 22,5 posto ispitanih smatra da Srbija od susjednih država najbolje odnose ima s Mađarskom, a 21,7 posto navodi Bosnu i Hercegovinu.

Domaći političari jesu za Srbiju u EU, ali tek kad ispuni uvjete

Prema izjavama koje dolaze iz vladajućih redova iz HDZ-a te ostatka domaćih političara, članstvo Srbije ali i BiH u Europskoj uniji važno je za Hrvatsku, ali zeleno svjetlo za ulazak u EU dobit će tek kada ispune uvjete i kriterije koje je morala i Hrvatska.

Osim toga, iz vladajućih redova poručuju da Hrvatska za Srbiju ima i tri dodatna uvjeta koji se odnose na dostavljanje popisa nestalih osoba, povrat kulturnih dobara i osiguravanje prava hrvatskoj manjini u Srbiji.

Goran Mehkek / CROPIX

Glavna prepreka Srbije na putu prema EU

Prema analizi istraživačkog servisa Europskog parlamenta koja je objavljena prošli petak, glavna prepreka Srbije na putu prema EU može biti skretanje ka autoritarizmu.

U toj je analizi, između ostalog, ukazano da, ukoliko Srbija želi ostvariti cilj iz Strategije EU za Zapadni Balkan (za članstvo u EU do 2025.), treba riješiti pitanje normalizacije odnosa sa Kosovom, te pokazati veću privrženost demokratskim vrijednostima.

Hrvatska

Srbija

Europska Unija

članstvo

newsletter

Prijavite se na Newsletter