SILICIJSKA DOLINA

Europa u borbi protiv terorista sjeda za stol s tehnološkim divovima, a WikiLeaks im otežava posao


Juraj Filipović
10.03.2017.12:00
Europa u borbi protiv terorista sjeda za stol s tehnološkim divovima, a WikiLeaks im otežava posao
Silicijska dolina, Kalifornija, Europski povjerenik, sastanak, WikiLeaks, terorizam

sažeto

Cilj razgovora je učvršćivanje suradnje u pogledu borbe protiv terorizma


Juraj Filipović
10.03.2017.12:00

Čelnici Europske unije u petak će se u Silicjskoj dolini u Kaliforniji sastati s predstavnicima vodećih tehnoloških kompanija i direktorima društvenih mreža. Cilj razgovora je učvršćivanje suradnje u pogledu borbe protiv terorizma.

Sastanak u nezgodnom trenutku

Međutim sastanak dolazi baš u nezgodno vrijeme. Naime, ranije ovog tjedna je WikiLeaks objavio nekoliko tisuća dokumenata koji detaljno, kako navodi ova organizacija, opisuju kako je CIA sofisticiranim metodama provaljivala u pametne telefone, računala, pa čak i u televizore povezane s internetom. Julian Assange nazvao je to najopsežnijim i najvažnijim otkrićem ikada, čak i većim od onoga Snowdenovog. Ako se pokaže da su dokumenti autentični, to će biti veliki udarac za CIA-u.
U WikiLeaksu pak tvrde da su objavili više od 8000 dokumenata, ali da je to samo prvi dio. U njima se detaljno opisuje kako je CIA uspostavila globalni hakerski program provaljivanja u aplikacije kao što su Signal, WhatsApp i Telegram.

Štetu ne smiju trpjeti tehnološki divovi

Takve okolnosti uvelike su poremetile odnose između američkih obavještajnih i političkih struktura s jedne strane te tehnoloških tvrtki s druge strane.
Dimitris Avramopoulos, Europski povjerenik za migracije i unutarnje poslove će posjetiti urede Facebooka, Googlea i Twittera u Kaliforniji, a između ostalog moglo bi biti i riječi o dokumentima koji su procurili s WikiLeaksa i uznemirili svjetsku javnost.

Dimitris Avramopoulos/Facebook

"Ključno pitanje je kako ćemo uspjeti omogućiti obavještajcima da provode zakon i štite nas od terorizma prikupljajući podatke, a da pritom u to ne upleću tehnološke tvrtke i narušavaju odnos koje one imaju sa svojim korisnicima. Kompanije su jako osjetljive na to", rekao je Avramopoulos, piše Politico.

Tijekom razgovora dotaknut će se i govora mržnja na društvenim mrežama i internetskim platformama.

"Nadam se da ćemo pronaći zajednički jezik i odlučiti na dobrobit svih", poručio je Europski povjerenik i dodao da Europska unija ima sasvim drugačiji pristup u rješavanju tih problema s tehnološkim divovima od Amerike.

terorizam

Kalifornija

sastanak

WikiLeaks

Silicijska dolina

Europski povjerenik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter